JURICA LOVRINČEVIĆ

PREDSJEDNIK UPRAVE PEVECA OTKRIVA 'U ratu za Pevec Darko Šket prodao je sinu vlasnika Samoborke halu vrijednu šest milijuna kuna za 285 tisuća'

Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Peveca.
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca, pokazao nam je na zaslonu mobitela Bubalov poziv upućen 28. prosinca u 7.40 sati. I on smatra da je isključivi motiv napadača vezan uz poslovanje Peveca i kaznene prijave koje su podnesene protiv bivše uprave.

U sjedištu Peveca u Sesvetama Lovrinčević nam pokazuje dokumentaciju o nekim po njemu spornim poslovima koje je sklopila bivša uprava na čelu s Darkom Šketom, o čemu su podnesene prijave nadležnim institucijama. Tvrdi da je to prije svega rezultat Bubalova rada nakon što je on nedavno došao na čelo Uprave.

- I ja sam preko prijatelja dobio poruku da prestanemo istraživati kriminal i sve što bi s time moglo biti povezano. Moram istaknuti da cilj Uprave, kojoj sam na čelu, nije posao otkrivanje kaznenih djela, nego isključivo djelovanje za dobrobit tvrtke Pevec d.d. Naša tvrtka će stajati na čvrstim nogama i uživati poslovni ugled koji zaslužuju naši dioničari i naši radnici. Ova uprava želi odgovorno stajati prvenstveno ispred dioničara, ali i potencijalnih investitora, sa stvarnim rezultatima zasnovanima na realnom stanju društva, pa podrazumijevalo to i ubuduće otkrivanje malverzacija počinjenih na štetu društva. Zbog toga sam nedavno i osobno dobio poruku da to neće tek tako proći. To je bilo nekoliko dana prije napada na gospodina Bubala. Tada to nisam doživio kao prijetnju, ali rekao sam to policiji nakon napada na gospodina Bubala - ističe Jurica Lovrinčević.

Šketovi poslovi

Za novu upravu Peveca, na čelu s Juricom Lovrinčevićem, jedan od najspornijih poslova bivše uprave je prodaja montažne hale površine 2450 četvornih metara u sklopu Pevecova prodajnog centra u Kukuljanovu kod Rijeke.

Darko Šket, nekadašnji stečajni upravitelj i tadašnji predsjednik Pevecove Uprave, i Julije Mežnarić iz Samobora, kao direktor Vima-trgovine d.o.o. iz Svete Nedelje, kojoj je jedan od vlasnika i Ivan Kodrić, sin Želimira Kodrića, potpisali su 6. kolovoza 2015. ugovor o kupoprodaji Pevecove montažne hale u Kukuljanovu za 285.000 kuna, s time da se već u članku 2. navodi da će kupac taj iznos platiti kompenzacijom. To se i dogodilo 31. siječnja 2016., kada je zaključena višestruka kompenzacija između Peveca, Vima-trgovine d.o.o. i samoborske tvrtke Samoborka d.d. vlasništvo Želimira Kodrića. Kodrić je bivši predsjednik Pevecova Nadzornog odbora, a ujedno i najveći dioničar sa 17,5-postotnim udjelom. Hala je sada na adresi N. Š. Zrinskog 16b u Samoboru.

- Prema nekim procjenama, hala vrijedi najmanje šest milijuna kuna. Međutim, da ne bi govorili napamet, stvarnu štetu nanesenu Pevecu utvrđuju sudski vještaci. Iako je pravna služba prije prodaje tražila procjenu hale, ona nije napravljena te se, zbog previše pitanja, pravna i financijska procedura zaobišla. U svakom slučaju, da se hala prodala i u otpadno željezo dobio bi se višestruko veći iznos od ugovorenog. Ovako Pevec nije dobio ni kune, već je cijeli posao zatvoren kompenzacijom, a šteta je zasigurno milijunska - tvrdi Lovrinčević. Kaže da su zbog tog višemilijunskog štetnog ugovora Darka Šketa, koji je u javnosti često bio predstavljan kao spasitelj Peveca, prijavili nadležnim institucijama.

Jedan od ugovora koje je “izvrtio” Bubalo bio je ugovor o isporuci peleta i briketa s križevačkim Panproduktom u vlasništvu obitelji Hadrović, za što se zainteresirala i porezna uprava, koja je u postupku sprečavanja pranja novca 14. studenoga 2016. od Peveca zatražila podatke o poslovnim transakcijama. Vlasnici Panprodukta su, preko nekoliko propalih tvrtki, godinama u milijunskim iznosima poslovno surađivali s Pevecom, a u jednoj od tih tvrtki je predsjednica Uprave bila i kći Darka Šketa. Krešimir Bubalo je uvidom u dokumentaciju ustanovio da je Pevec tijekom 2015. avansirao Panproduktu iznos od 2,971.793 kune za pelete i brikete, što odgovara iznosu za 150 šlepera briketa. Zadnja rata avansa isplaćena je toj tvrtki 24. srpnja 2015. Istoga dana Darko Šket kao vlasnik nekretnine u kojoj se nalazi restoran i pivnica u strogom centru Križevaca, izjavom za gruntovnicu potvrđuje da mu je, kao prodavatelju te nekretnine, od kupca Prizma d.o.o. iz Karlobaga u vlasništvu Tomislava Hadrovića iz Križevaca isplaćena kupoprodajna cijena u cijelosti.

Odnos s Hypo bankom

- Robu Panprodukt još nije isporučio, a sredstva koja su nam ponuđena kao osiguranje ustvari su nenaplativa - kaže Lovrinčević. I konačno, treći dio kaznene prijave protiv bivšeg predsjednika Uprave odnosi se na poslovni odnos s Hypo bankom, u kojem je, sumnja sadašnja uprava, država oštećena za oko 33 milijuna kuna, a Pevecu nad glavom visi naplata PDV-a u iznosu od 17 milijuna kuna, uvećana za kamate i novčanu kaznu. Naime, Hypo banka kao i druge banke koje su u stečajnom postupku stekle dio Pevecovih nekretnina stekla je vlasništvo nad prodajnim centrom u Slavonskom Brodu i Osijeku. Prema stečajnom planu, Hypo je trebao platiti PDV i porez na nekretnine u roku od 60 dana. Proizlazilo je to iz rješenja bjelovarskoga Trgovačkog suda o potvrdi stečajnog plana koje je postalo pravomoćno 12. ožujka 2012. I dok su ostale banke to učinile u najviše 90 dana, Hypo Alpe Adria banka to nije učinila pune tri godine. Bubalo je pronašao dokumentaciju da je tek 30. prosinca 2014. Hypo banci fakturirano 82,011.268 i 142,561.883, uvećane za PDV, koje su 20. siječnja 2015. godine stornirane. Tri mjeseca kasnije izdane su nove fakture, ali u njima nije bio iskazan PDV. Bubalo je posumnjao da je to učinjeno kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a, a u ugovoru o prijenosu nekretnina koji su potpisali Darko Šket i Brane Golubić, tadašnji član Uprave Hypo banke, bilo je navedeno da je Hypo banka preuzela centar u Slavonskom Brodu 29. travnja 2013. Reagirala je porezna uprava koja sada traži da Pevec plati PDV.

Obitelj Kordić

Razgovarali smo s novom upravom Addiko banke, koja je sljednik Hypo banke i pokušavamo naći rješenje. Zanimljivo, tadašnji član Uprave Hypo banke Brane Golubić, koji je potpisao ugovor u ime Hypo banke, u međuvremenu je postao prokurist Kodrićeve tvrtke Maloprodajna ulaganja - kaže Jurica Lovrinčević. Kako Želimir Kodrić nije postao većinski vlasnik Peveca kao najveći pojedinačni dioničar i kako na Glavnoj skupštini društva održanoj 1. lipnja 2016. nije izglasana njegova lista za Nadzorni odbor, u manje od 30 dana dva puta je zatražio izvanrednu skupštinu dioničara. Prvi put 30. studenoga 2016., koji zahtjev Uprava, na temelju mišljenja neovisnih stručnjaka, nije prihvatila, pa potom 30. prosinca 2016., koji zahtjev se sastoji od dvije točke dnevnoga reda gotovo identičnim dvjema točkama sadržanim u prvom zahtjevu.

U međuvremenu, Kodrić je iznio niz kritika na račun nove uprave vezano uz poslovanje Peveca i njegovu poziciju na tržištu te za netransparentnost u poslovanju i kadroviranju. Transparentnost je riječ koju često spominje Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca.

- Ova uprava radi transparentno i zakonito te je o svim nezakonitostima na koje je naišla u radu bivše uprave obavijestila nadležne institucije, a tako će postupati i dalje. Gospodin Bubalo ima našu punu podršku da nastavi sa svojim radom. Vjerujem da će policija otkriti osobe koje su kao počinitelji i naručitelji pokušali ubiti našeg člana Uprave. Svi članovi Uprave, Nadzornog odbora i zaposlenici Peveca stoje na raspolaganju policiji kako bi im pružili pomoć u razrješenju napada na našeg člana Uprave - rekao je Lovrinčević. I potvrđuje na neki način da je u tijeku “rat za Pevec”, koji se s gospodarskog područja preselio u crnu kroniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:47