KVRGAVA KOŽA

Prijeti milijunska tužba zbog izravne nabave cjepiva?

 Emica Elveđi / CROPIX

Hrvatska bi se uskoro mogla suočiti sa sudskom tužbom “teškom“ nekoliko milijuna kuna zbog nabave cjepiva za preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože koje je počelo ovoga tjedna.

Naime, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo izravnom pogodbom za 4,75 milijuna kuna plus PDV kupiti cjepivo Lumpyvax od proizvođača MSD Animal Health iz Južnoafričke Republike, drugi proizvođač tog cjepiva - također iz JAR-a - tvrtka Onderstepoort Biological Products (OBP) najavila je mogućnost tužbe. Potvrdio nam je to i njihov predstavnik za Europu Selcuk Ozceada. Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za interventni uvoz cjepiva bez raspisivanja javnog natječaja, i to izravnom pogodbom.

Interventni uvoz

Pojasnili su to hitnošću postupka, ali i time da druga tvrtka - OBP, nema distributera u Hrvatskoj za navedeno cjepivo. Rekao nam je to i Tomislav Kiš, zamjenik ministra poljoprivrede, na dan kada je počelo cijepljenje goveda.

- Ovo je interventni uvoz, jer od dva svjetska proizvođača tog cjepiva - oba iz JAR-a - samo je jedan imao distributera na našem tržištu. Svi su podaci o nabavi javno dostupni, pa i oni koje je nudio drugi proizvođač. Nije bilo nužno raspisivati natječaj, jer nije bilo ni vremena, a zakonski okvir nam to dopušta. Ako budemo to radili, sljedeće godine ići će natječaj - rekao je Kiš i dodao da je cjepivo plaćeno 12 kuna po dozi. Ozceada, međutim, demantira Kiša.

- To nije točno. Distributer našeg cjepiva za Hrvatsku je tvrtka Mount-Trade iz Garešnice, koja je 18. srpnja obavijestila Ministarstvo da postoji i drugo cjepivo. OBP je 21. srpnja poslao službeni dopis Ministarstvu, odnosno Upravi za veterinarstvo s ponudom za isporuku našeg LSD cjepiva po cijeni od 1,55 eura za dozu. Nikakav odgovor nismo dobili, pa smo poslali još jedno pismo ministru Davoru Romiću i njegovu zamjeniku Tomislavu Kišu, ali ni oni nam nisu odgovorili - rekao je Ozceada.

Sigurno cjepivo

OBP je, tvrdi on, vodeći proizvođač cjepiva za veterinarske potrebe čija se cjepiva koriste u 50 afričkih država, a u posljednjih godinu dana prodali su 2,225.000 doza u zemlje jugoistočne Europe te Europskoj komisiji za hitnu distribuciju u zemlje istočne Europe. Navode i da je primjenom LSD-a bolest kvrgave kože na Sjevernom Cipru iskorijenjena, a kao prednost ističu i to što je cjepivo u mnogim zemljama testirano i na trudnim životinjama bez ikakvih nuspojava.

- Ponudili smo Hrvatskoj isporuku cjepiva u roku od 7 dana od primitka uplate. Ministru i njegovu zamjeniku napisali smo da uviđamo kako nas se isključuje iz postupka nabave, naglasivši da je riječ o nepravednom postupku i zatražili da nas se u njega uključi, jer smo uvjereni da možemo na vrijeme isporučiti kvalitetan, učinkovit i cjenovno povoljniji proizvod. U suprotnome, tražili smo službene odgovore o tome kada je Vlada odlučila o hitnom postupku nabave cjepiva bez javnog natječaja i zašto mi o tome nismo bili obaviješteni. Odgovor nismo dobili, a sada vidimo da je postupak završen i svakako zadržavamo pravo na pokretanje sudskog postupka - zaključio je Ozceada.

Višestruko jeftiniji

Inače, njihova je ponuda navodno bila 30-ak lipa jeftinija, što u ukupnom zbroju dovodi do razlike od oko 115 tisuća kuna, koliko je više plaćeno.

Isto tako, suspektno je što je odluku o direktnoj pogodbi Ministarstvo donijelo bez odluke Vlade, koja to mora učiniti ako je vrijednost nabave veća od 5 milijuna kuna, kao što je ovdje slučaj.

'Cijepite sva goveda u Hrvatskoj - i ona koja se uvoze'

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život zatražila je hitnu provedbu preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože na prostoru cijele države. Obrazložili su to time da se bolest približava Hrvatskoj, zbog čega je, po njihovu mišljenju, stanje već alarmantno.

“Ne podržavamo aktivnosti selektivnog odabira prostora naše države pri provođenju akcije kako se to sada čini, jer upućuje na kršenje ustavnih građanskih prava s obzirom na to da je dio uzgajivača goveda nad kojima se provodi cijepljenje doveden u neravnopravan položaj u odnosu na one iz županija (prostora) u kojima nije provedeno ili se ne provodi cijepljenje.

Treba uvesti i preventivno cijepljenje pri uvozu živih goveda o trošku vlasnika uvezenih goveda, a u slučaju moguće otkrivene bolesti kod takvih goveda obaviti sanaciju o trošku vlasnika. Isto tako, neophodno je hitno aktiviranje državne diplomacije radi usklađivanja kriterija oko prometa goveda prema drugim državama...”, poručuju iz Udruge Život. Traže također “javan i prioritetno terminski jasan plan provedbe mjera za sprečavanje širenja bolesti kvrgave kože goveda objavljen do 22. 8. 2016. za prostor čitave države”.

Odgovor Ministarstva: Nismo proveli javni natječaj zbog hitne situacije

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da zbog hitnosti situacije nije proveden javni natječaj, već interventni uvoz nakon što je bolest potvrđena u Srbiji. Stoga su se 15. lipnja obratili tvrtki MSD, koja im je inače čak dva mjeseca ranije – 13. travnja uputila dopis u kojem su naveli da imaju cjepivo za hrvatsko tržište. Ugovorena je cijena od 11,91 kn + PDV po dozi uz rok plaćanja 60 dana od dana isporuke cjepiva. Ističu da im se Mount-Trade s ponudom cjepiva OBP-a javio 16. srpnja, a sastanak su održali 18. srpnja.

„Nije se mogao sklopiti ugovor o prodaji cjepiva jer su potrebne doze interventnim uvozom već bile naručene i potvrđene. Dodatno, na preliminarnom sastanku, predstavnici tvrtke Mount-Trade naveli su kao neslužbenu ponudu cijenu od 3 EUR po dozi cjepiva, na što im je jasno rečeno da je ta cijena potpuno neprihvatljiva, budući da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji s drugim zemljama u regiji, te je vrlo dobro upoznato i s preliminarnim cijenama. Nakon sastanka, dana 21. srpnja pristigla je nejasno adresirana i nepotpuna ponuda proizvođača OBP, unatoč pojašnjenju da je cjepivo već naručeno i na putu. Cijena u ponudi bila je neznatno niža od cijene ugovorene s dobavljačem MSD, uz napomenu da je kao rok isporuke u toj jednostavnoj ponudi navedeno „7 dana od dana uplate na račun proivođača“, što je za način poslovanja Ministarstva već u startu neprihvatljiv uvjet, bitno različit od ugovorene ponude s dobavljačem MSD,“ odgovorili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:45