DOGOVOR VLADE I PANTOVČAKA

PROMJENE U DIPLOMACIJI Napokon odabran veleposlanik u Moskvi, a dogovara se još dvadesetak smjena i imenovanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije se ustezala i javno optužiti da dio veleposlanika radi protiv interesa Hrvatske
 HANZA MEDIA

Tonči Staničić i Veselko Grubišić prva su dvojica novih veleposlanika koji će preuzeti hrvatske diplomatske misije u Moskvi i Podgorici nakon što se u Banske dvore uselio premijer Andrej Plenković. Kako Jutarnji doznaje, intenzivno se razgovara i o novom hrvatskom veleposlaniku u Washingtonu i postoje već konkretna imena na koja se računa, ali će premijer Plenković i šef diplomacije Davor Ivo Stier s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović o tome intenzivnije razgovarati odmah nakon Nove godine.

U skoro vrijeme moglo bi biti imenovano dvadesetak novih veleposlanika i konzula, s time da će neki doći na mjesta gdje je dosadašnjim veleposlanicima istekao mandat, a neki koje je postavila bivša vlast bit će povučeni prije isteka mandata i zamijenjeni novim ljudima. Zadnjih dana intenzivni su kontakti između Banskih dvora i Pantovčaka, a popis koji je sastavio ministar Stier u dogovoru s premijerom djelomično je poznat i na Pantovčaku, iako još službeno nije došao do predsjednice. “Očekujemo ga sljedeći tjedan pa da se čim prije utvrde kandidati i pošalju zahtjevi za privole”, rečeno nam je na Pantovčaku. Sigurno je da će i Kolinda Grabar-Kitarović imati svoje “favorite”, među kojima se spominje Josip Buljević kao kandidat za veleposlanika u Slovačkoj.

Novi popis potpuno se razlikuje od onoga koji je sastavio bivši šef diplomacije dr. Miro Kovač i samo poneko ime je ostalo “u igri” za diplomatska mjesta koja će na kraju usuglasiti tandem iz Banskih dvora s Pantovčakom.

“Sam proces imenovanja novih veleposlanika počet će početkom siječnja i odvijat će se u nekoliko faza. O svim imenima je prerano govoriti jer treba proći uobičajena procedura”, rečeno je našem listu. Iz izvora bliskih Grabar-Kitarović potvrđena nam je želja predsjednice da se krajnje ubrza proces imenovanja novih veleposlanika, ali i zamijene oni koji su postavljeni u vrijeme prošle vlasti, prije svega oni koji su postavljeni po političkoj liniji.

Javno prozivanje

Kolinda Grabar-Kitarović u nekoliko je navrata postavila otvoreno pitanje zastupaju li neki hrvatski veleposlanici interese hrvatske države ili države primateljice, pogotovo kada su se složili s kritikama Hrvatske koje su dolazile iz svijeta. Sama predsjednica nikada nije konkretno rekla o kojim je veleposlanicima riječ, ali dobri poznavatelji vanjske politike tvrde da se radi o Jošku Paru, veleposlaniku u SAD-u, Ivi Goldsteinu, veleposlaniku u Francuskoj, Gordanu Markotiću, veleposlaniku u Srbiji, i Ivani Sutlić-Perić, veleposlanici u Crnoj Gori.

Davor Pongračić / HANZA MEDIA
Veselko Grubišić

Tako je ekspresno izvršena promjena u Podgorici i novi je veleposlanik Veselko Grubišić, magistar političkih znanosti i diplomirani inženjer Fakulteta kemijskog inženjerstva. Iza njega je bogata diplomatska karijera, bio je veleposlanik u Kanadi, Irskoj, savjetnik u Misiji pri NATO-u u Bruxellesu, a radio je i kao ravnatelj Obavještajne agencije.

Darko Tomaš / HANZA MEDIA
Tonči Staničić

Grubišić se spominjao i kao jedan od najozbiljnijih kandidata za veleposlanika u Moskvi, a na kraju je odlučeno da tamo ode Tonči Staničić, također iskusni karijerni diplomat, magistar iz područja kaznenopravnih znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Staničić je bio veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori, BiH, Bugarskoj, a kao konzul je radio u Veleposlanstvu u Moskvi od 1992. do 1996. godine.

Vidljiva netrpeljivost

Da je Grabar-Kitarović nezadovoljna Joškom Parom, čiji je veleposlanički mandat u Washingtonu već istekao, nije posebna tajna, ali bivši šef diplomacije Miro Kovač za Oreškovićeve Vlade nije dočekao smjenu Para. Grabar-Kitarović je u nekoliko navrata Kovaču zamjerila sporost u promjeni diplomata, dok je on tvrdio da je Vlada pala prije nego što je redovna procedura provedena. Jutarnji neslužbeno doznaje da je izbor sužen na dvojicu istaknutih imena.

Pari se zamjera bliskost s prošlom lijevom vlasti, a ni njegove procjene oko izbora u Americi nisu se pokazale točnima i preciznima jer je decidirano tvrdio da će pobijediti Hillary Clinton.

Na Pantovčaku su krajnje nezadovoljni i Ivom Goldsteinom, kojeg je za Oreškovićeve Vlade trebala zamijeniti Nansi Ivanišević. Goldsteinu se zamjera da je u nekoliko navrata stao na “suprotnu” stranu od hrvatskih interesa koje zastupa nova vlast, a kako sada stoje stvari, u Pariz neće ni Ivanišević. Predsjednica je u nekoliko navrata iskazala nezadovoljstvo i nekim potezima veleposlanika Markotića koji je u Beogradu i koji također iza sebe ima bogato diplomatsko iskustvo. Markotiću inače nije istekao mandat i njegovo povlačenje moglo bi se smatrati potezom brzog osvježenja u hrvatskim diplomatskim misijama po mjeri nove vlasti.

Realno je očekivati da će ubrzo uslijediti i promjene u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, gdje je dr. Damir Grubiša, Berlinu, gdje je Ranko Vilović, i Londonu, gdje je veleposlanik Ivan Grdešić. “Nigdje u svijetu nije uobičajeno da se o procesu imenovanja novih veleposlanika javno govori. Poznata je procedura, a oko imena se trebaju složiti svi u zemlji koji su za to nadležni, a treba i zemlja primateljica prihvatiti predloženo ime. Dakle, sve u svoje vrijeme, ali je sigurno da će promjene u hrvatskim diplomatskim misijama diljem svijeta ići mnogo brže nego do sada”, kaže dobar poznavatelj hrvatske vanjske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:21