TRAGEDIJA KOD DUBROVNIKA

PRONAĐENO I ČETVRTO TIJELO Iz mora izvučen i Daniel Kobaš (38), obitelji i prijatelji stradalih u šoku

S lijeva na desno: Alen Perišić, Jela Kobaš, Daniel Kobaš, Barry John Bandur
 Društvene mreže

Iz Općinskog državnog odvjetništva Dubrovnik potvrdili su identitet četiri pronađene osobe koje su smrtno stradale u pomorskoj nesreći koja se dogodila u noći 25. travnja 2017. u Koločepskom kanalu dubrovačkog akvatorija. Riječ je o Alenu Perišiću (rođenom 26. lipnja 1972.), Jeli Kobaš (rođenoj 22. studenoga 1959.), Danielu Kobašu (rođenom 20. studenoga 1978.) i Barryju Johnu Banduru (rođenom 11. travnja 1962.). Zbog obdukcije i utvrđivanja identiteta na Odjel patologije Opće bolnice Dubrovnik dopremljena su ukupno četiri tijela preminulih putnika - sudionika sudara brodice Lučke kapetanije Danče i gumenjaka s devet putnika.

Društvene mreže
Vode se kao nestali: Tomislav Belak, Marina Vuletić, Bojan Stoiljković

Inače, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i Lučka kapetanija Dubrovnik nastavili su potragu za nestalima treći dan nakon pomorske tragedije kakva se na jugu domovine ne pamti od ratnih dana i sudara putničkih brodova, Jadrolinijine Ilirije i Atlasove Aurore u luci Gruž.

Za preostalo troje nestalih sudionika havarije koordinirana pomorska potraga i dalje traje na širem području Koločepskog kanala. Prema MRCC Rijeka, u toj potrazi su angažirana plovila lučkih kapetanija Split i Ploče, dva plovila Pomorske policije PU dubrovačko-neretvanske, jedan helikopter Ministarstva unutarnjih poslova, Ronilačka jedinica Specijalne policije MUP-a i gumenjak Ministarstva obrane, dva podmorska vozila tipa Remus koja su opremljena sonarima i optičkim uređajima visoke razlučivosti, gumenjak Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), plovilo tvrtke Brodospas, plovilo tvrtke Emergensea, brodovi Naše more i Vivado te tri angažirana civilna plovila u vlasništvu lokalnih ribara.

Obitelji stradalih: 'Nije moguće da nitko od devet osoba s broda nije vidio svjetlo'

Danima su sve oči uprte u uzburkano more nakon što se u Koločepskom kanalu, između uvala Pakljena i Brsečine, gumena brodica s devet članova posade sudarila u utorak navečer s brodom Danče iz sustava Lučke kapetanije Dubrovnik.

Za razliku od Velimira Šetke i Viktora Markote, koji su “rođeni drugi put jer su preživjeli nezapamćenu tragediju”, te nedugo potom pronađenih beživotnih tijela ugostitelja te vlasnika Bowe Alena Perišića (44) i umirovljenice Jele Kobaš (58), obitelji (pre)ostale četiri osobe proživljavale su neopisivu agoniju.

- U komi smo. Ujna Jela je nađena, a i njezin sin Daniel. Drugi sin Nikola je bio na prepoznavanju. Nije mogao doma čekati, nego je on otišao s ekipom u potragu brodom. Zamislite kako mu je. Ostao je sam. Jela je prije četiri mjeseca otišla u mirovinu. Ništa nam u ovoj tragediji nije jasno, a očito je da tu ima niz propusta - rekla nam je članica obitelji Kobaš. Majka i očuh Alena koji je vozio čamac bez svjetala prepun ljudi totalno su shrvani, a kako nam kažu članovi obitelji, sumnja se da je na gumenjaku došlo do nekog iznenadnog kvara.

- Nije moguće da nitko od devet osoba nije uočio svjetla broda. Da krivnja ipak nije podijeljena i da nije i Dača vozio bez upaljenih svjetala - pitaju se Perišićevi prijatelji.

Cijeli Mali Ston šokiran je smrću Barryja Bandura koji se vratio iz daleke Australije i sagradio kuću na otočiću prekoputa Stona nakon smrti roditelja. Nestanak najmlađe među nestalima, Dubrovkinje Marine Vuletić (22), zavio je u tugu njezinu ulicu, a obitelj očekuje poziv policije.

- Ne spavamo danima. Marina je i lani radila kod Alena. Teško je naći posao, pa joj je ovo bila idealna prilika. Da sam mlađa, išla bih je osobno tražiti po moru, a ovako mi ne preostaje ništa drugo nego gušiti se u nemoći. U lipnju je trebala navršiti 23 godine i rekla nam je da joj tortu šaljemo na Šipan, a da ćemo slaviti kad odradi sezonu. Umjesto svijeće na torti, čekamo ishod potrage odbijajući zapaliti svijeću u kući - rekla nam je jedna članica Marinine obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:59