ZELENI CERTIFIKAT

Prvi put hrvatski proizvod zaradio pečat GMO Free

Prvi hrvatski “GMO free” proizvod za desetak dana bit će na policama trgovina. Certifikat koji jamči kupcima da u proizvodu nema niti traga genetski modificiranih organizama ishodila je Vindija, i to za pileće meso marke Cekin.

Iako je Vindija jedina hrvatska tvrtka koja plasira takav proizvod na domaće tržište, u trgovinama postoje austrijski i njemački proizvodi koji imaju certificirane proizvode.

EU regulativa

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da trenutno na razini EU, kao ni u Hrvatskoj ne postoji propis koji definira uvjete korištenja navoda “bez GMO” na hrani ili drugih oznaka sličnog značenja, no neke države članice imaju dobrovoljne sustave označavanja i certifikacijska tijela koja ih prate.

- Ako se takav navod želi istaknuti, isti mora biti provjerljiv, odnosno subjekt u poslovanju s hranom mora imati dokaze kojima potvrđuje istinitost navoda na hrani - kažu u resornom ministarstvu i potvrđuju da Vindijina Koka posjeduje “GMO free” certifikat austrijskog certifikacijskog tijela.

- Nositelji smo certifikata još od 2015. godine, no tek sada idemo s označavanjem proizvoda, nakon što smo zatražili službeno usklađivanje našeg certifikata pri Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zdravlja - pojašnjavaju iz Vindije.

Proces dobivanja certifikata počeo je još 2013. godine, a uz meso certifikat je dobila i Kokina tvornica stočne hrane.

Proces je uključivao traženje tko i pod kojim uvjetima može provesti certifikaciju s obzirom na to da u Hrvatskoj nisu bili jasno definirani uvjeti o označavanju GMO free proizvodnje.

- S ovlaštenom certifikacijskom kućom iz Austrije krenuli smo u usuglašavanje ugovora i jasne procedure certifikacije. Tada su došle predinspekcije u Koku s ciljem upoznavanja općenito s tvrtkom, proizvodnim pogonima i da se uvjere da možemo dokazati i osigurati GMO free proizvodnju po propisanim uvjetima - kažu u Vindiji.

Lanac prerade

Kako je početak certifikacije hrana za životinje, krenulo se od tvornice stočne hrane, i to tako da se apsolutno upoznaju s cjelokupnom organizacijom rada, od nabave sirovina do isporuke proizvoda s detaljnom analizom tehnološkog procesa proizvodnje.

- U tu svrhu vlastiti laboratorij opremili smo dodatnom opremom i odabrali smo akreditirani laboratorij za službenu potvrdu, u našem slučaju Romer Labs u Beču. Tek po utvrđivanju i verifikaciji usklađenog monitoringa i procedura potpisao se ugovor o certifikaciji - navode u Vindiji. Proces je kompleksan tako da tijekom ishođenja certifikata tvornice stočne hrane i tova brojlera certifikacijska kuća uzima uzorke hrane za životinje. Uzorak se zapečati i dostavlja u akreditirani laboratorij na analizu.

- Izvještaj o analizi uz rezultat analize sadrži i sliku uzorka te se istovremeno šalje certifikacijskoj kući i Koki. Nakon dobivanja rezultata analize od strane certifikacijske kuće dobiveni su certifikati za hranu za životinje, a nakon kontrole industrije mesa i certifikat za pileće meso - pojašnjavaju u Vindiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:12