NAKON PALJENJA NOVOSTI

PUPOVAC OČEKUJE HITAN SASTANAK S VUČIĆEM 'Srbi u Hrvatskoj suočeni su s govorom mržnje, pozivima na nasilje, čak nas optužuju za terorizam'

 CROPIX

Predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je u razgovoru za Dnevnik RTS-a rekao kako očekuje hitan razgovor sa srpskim državnim vrhom na kojem će se razmatrati posljednji incidenti i odnos prema Srbima u Hrvatskoj.

Rekao je da je potrebno imati redovite konzultacije o položaju Srba u Hrvatskoj, kako s vladom u Zagrebu, tako i s vladom u Beogradu.

Cilj toga je, kako kaže, da teški incidenti, kao što je slučaj spaljivanja primjeraka srpskog tjednika Novosti, koji izdaje SNV, ne bi ozbiljno i dugoročno narušili odnose između dvije zemlje.

- Razgovori su inače redoviti, ali mogu biti i potaknuti izvanrednim okolnostima, kao ovim u Zagrebu, rekao je Pupovac, koji je naveo kako očekuje da se o tome u Beogradu razgovara po povratku predsjednika Aleksandra Vučića iz New Yorka.

Pupovac je naveo kako je Srpsko narodno vijeće u više prigoda podnosilo prijavu Državnom odvjetništvu i obraćalo se policiji.

- Nažalost, kao što vidite, neke od radnji i incidenata se ponavljaju. Ne mislim da treba vršiti pritisak ni na policiju, ni na pravosudne organe, ali mislim da se zakoni moraju provoditi i primjenjivati, da državne institucije, po službenoj dužnosti, ako ne već po našim prijavama, trebaju poduzimati ono na što ih zakon obvezuje, kada se suočavamo s govorom mržnje, pozivima na nasilje i ometanja rada manjinskih institucija i širenja straha unutar srpske zajednice, istaknuo je Pupovac.

- U Hrvatskoj je nažalost postalo normalno da oni koji govore jezikom mržnje i šire je prema Srbima i njihovim institucijama, koji stvaraju atmosferu nasilja, sada optužuju nas da smo mi ti koji širimo ne samo mržnju nego i terorizam, rekao je Pupovac za beogradski list Večernje novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:56