NEMA PREDAJE

Pusić, unatoč lošem rezultatu, i dalje želi biti glavna tajnica UN-a

Najbolje bi bilo kad bi se Vesna Pusić časno povukla iz utrke, kratko je rekao dužnosnik iz državnog vrha
 Mike Segar / REUTERS

Unatoč vrlo slabom rezultatu prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti, izgleda da Vesna Pusić još ne namjerava povući kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, premda se ne isključuje ni takvo rješenje, ispričao je njezin bliski suradnik za Jutarnji list.

U prvom krugu glasanja u Vijeću sigurnosti za novog glavnog tajnika UN-a, Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova i počasna predsjednica HNS-a, u konkurenciji od 12 kandidata zauzela je 11., pretposljednje mjesto.

Hipokrizija

Osoba iz njezine ekipe, s kojom smo jučer razgovarali, navela je tri razloga zbog kojih ipak smatra kako kandidatura Vesne Pusić nije bila neuspješna: “Prvo, ona je u svojem programu precizno detektirala najveće probleme i kako ih treba rješavati u današnjoj međunarodnoj zajednici. Drugo, iako nije imala potporu aktualnog državnog vrha, časno i kvalitetno je predstavljala Hrvatsku u razgovorima u UN-u. I treće, sada se vidi kolika hipokrizija vlada u svjetskoj politici jer su mjesecima skoro svi predstavnici UN-a izjavljivali da je vrijeme da funkciju glavnog tajnika preuzme žena, a onda su najviše glasova podijelili muškim kandidatima.”

Izostala podrška

Nedugo nakon što se kandidirala, Vesna Pusić je procijenila kako, barem među zapadnim državama, može dobiti podršku jer Hrvatska potpuno prihvaća politiku SAD-a, EU i NATO-a. No, da bi se dobili glasovi većine država u Glavnoj skupštini UN-a, potrebna je puno šira podrška nego što su to europske države i SAD. A i to je izostalo. Prije 20 dana suradnici V. Pusić procjenjivali su da njeni izgledi nisu odveć veliki, što je djelomice posljedica razvoja događaja, jer više nije izvjesno da će novi šef UN-a doći iz istočne Europe, a tu se ubraja i Hrvatska. Što se tiče državnog vrha, nitko nije tužan zbog ovakvog raspleta. “Prije tjedan dana sam znao što će se dogoditi. Mislim da bi bilo najbolje kad bi se časno povukla iz utrke”, kratko je komentirao državni dužnosnik koji je tražio da ga ne imenujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:37