VELIKO ZANIMANJE RUSKIH MEDIJA

PUTIN SRDAČNO DOČEKAO PREDSJEDNICU Kolinda usporedila Soči s Opatijom, pa pozvala ruskog predsjednika u Hrvatsku: Otvorit ćemo novu fazu naših odnosa!

 
 REUTERS

- Odmah na početku želim vam uputiti poziv da posjetite Hrvatsku, jer do sada niti jedan ruski predsjednik nije bio u službenoj posjeti - rekla je u Sočiju Kolinda Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prvog dana boravka u Ruskoj Federaciji.

Ispred crnomorske državne rezidencije Bočarov ručej ruski predsjednik Vladimir Putin vrlo srdačno dočekao je Kolindu Grabar-Kitarović i zaželio joj uspješne razgovore koje će voditi u Moskvi i Sank Petersburgu, gda u četvrtak je predviđen susret s premijerom Dmitrijem Medvedevim. Kako je ruski predsjednik poznat po tome da često mijenja najavljenu satnicu za sastanke i ovaj susret je kasnio oko 45 minuta. Neposredno pred susret s Putinom hrvatska predsjednica u hotelu Hyatt razgovarala je s šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom, a susret službeno nije bio unaprijed najavljen. S hrvatske strane izostala je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić koja nije doputovala u Rusiju.

- Ovim posjetom otvorit ćemo novu fazu naših odnosa. Imamo nekoliko otvorenih pitanja i možemo ih riješiti kroz otvorene razgovore, kako bi ostvarili pretpostavke za unapređenje odnosa između Hrvatske i Ruske Federacije - rekla je hrvatska predsjednica, usporedivši Soči sa Opatijom.

Putin je najavio da će se razgovarati o bilateralnim odnosima, vanjskoj politici i humanitarnim pitanjima. Nakon službenih razgovora dva izaslanstva Putin i Grabar-Kitarović razgovarat će dvadesetak minuta tête-à-tête.

U hrvatskom izaslanstu je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i državna tajnica Zdravka Bušić, dok su u Sočiju i hrvatski veleposlanik u Moskvi Tonči Srtaničić i ruski veleposlanik u Zagrebu Anvar Azimov.

U prostoriji u kojoj su predsjednici razgovarali u četiri oka bile su postavljene ruska i hrvatska zastava, te zastava Europske unije. Za posjet hrvatske predsjednice vlada i veliko zanimanje ruskih medija, pa je gotovo pedesetak novinara i snimatelja pratilo susret s Putinom.

Državna rezidencija Bočarov ručej veliki je kompleks kojeg koristi ruski predsjednik dok je u Sočiju, a proteklih dana tu je primio nekoliko ruskih poslovnih ljudi. Postoje stroge sigurnosne mjere za ulazak u crnomorsku rezidenciju koja je na samoj obali, a posljednjih desetljeća su u sklopu kompleksa izgrađene brojne zgrade za razne sadržaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:16