KRIZA KONCERNA

RAMLJAK U NAJNOVIJEM IZVJEŠĆU O SITUACIJI U AGROKORU PRVI PUT SPOMENUO DA JE KRENULA LAVINA TUŽBI Uz već poznate postupke, spominje i 3 nove arbitraže

 HANZA MEDIA

U proteklom razdoblju formalno je pokrenut niz sudskih i ovršnih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava, stoji u mjesečnom izvješću za srpanj koje je izvanredna Uprava Agrokora podnijela Ministarstvu gospodarstva. U izvješću se, kako je to već uobičajena praksa, daje slika stanja u svim poslovnim segmentima (trgovina, prehrana i poljoprivreda), što je učinjeno i koji su rezultati, a ovo je prvi put da se naznačuje da je krenula lavina tužbi.

Uz već poznate postupke, kao što su ovršni postupci koje je u Sloveniji pokrenuo Sberbank Ljubljana, a koji su prekinuti po sili zakona, kao i postupci zbog drugih financijskih obveza, mjeničnih vjerovnika i ugovora o kreditu pred sudovima Srbije te Crne Gore, Ante Ramljak prvi put spominje tri arbitražna postupka pokrenuta u Londonu.

Kako doznajemo, sva tri arbitražna postupka pokrenuo je ruski Sberbank i to zbog tri kredita koje je odobrio Ivici Todoriću. Ukupna težina tri arbitraže nešto je viša od milijarde eura. Radi se o početku teške pravne bitke u kojoj Rusi pokušavaju osigurati bolju poziciju za naplatu svojih potraživanja. Hrvatska strana pak pokušava, kao u Sloveniji, zatražiti od Britanije da prizna naš lex Agrokor, odnosno jurisdikciju hrvatskog pravosuđa u sporu sa Sberbankom.

Što se tiče poslovanja, tvrtke iz segmenta maloprodaje i veleprodaje (Konzum, Tisak i Velpro) na svojim rezultatima i dalje osjećaju značajne probleme koje su imale s likvidnošću, niske razine zaliha te negativnu percepciju na tržištu, kao i značajan pad broja kupaca koje su imali prije otvaranja postupka izvanredne uprave. S obzirom na to, iako su imale prihod od 7,3 milijarde kuna, EBITDA je -234.

No, izvanredna Uprava se uzda u dobru turističku sezonu i tvrdi da su se broj kupaca i prosječna vrijednost košarice, otkad je riješen kredit, oporavili te se približavaju iznosima prijašnjih godina. "Kontinuirano se radi na optimizaciji troškova i mjerama restrukturiranja kojima je cilj poboljšanje rezultata", kaže Ramljak.

U segmentu prehrane, u koji su uključene tvrtke kao što su Jamnica, Ledo, PIK Vrbovec i Zvijezda, ostvaren je prihod od gotovo četiri milijarde kuna, a u poljoprivredi (Belje, PIK Vinkovci i Vupik) od 1,3 milijarde kuna.

Iako su u plusu, izvanredna uprava računa da će u idućem razdoblju ostvariti još bolje rezultate zbog sezonalnosti. Vladin povjerenik tvrdi da je postignut i značajan napredak u pogledu plana održivosti grupe te su napravljeni inicijalni nacrti planova za pet poslovnih segmenata (Agrokor grupu koja uključuje Agrokor d.d., te maloprodajne, prehrambene i poljoprivredne kompanije i Agrokor imovinski portfelj) i devet poduzeća, odnosno ukupno 14 planskih subjekata koji obuhvaćaju 143 tvrtke Grupe.

Ipak, da bi se osigurao pouzdan i siguran temelj za izradu financijskog plana za 2017. godinu i kasnije razdoblje, potrebno je, kako ističe Ramljak, prije finalizacije planova napraviti reviziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:19