GOSTOVAO NA N1 TELEVIZIJI

RANKO OSTOJIĆ 'Imamo li mi u SDP-u jednog predsjednika ili imamo i predsjednike u sjeni? Jedan potpredsjednik kaže jedno, a drugi ga ispravlja...'

Ranko Ostojić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić, bivši protukandidat Davoru Bernardiću na izborima za predsjednika stranke, bio je gost emisije Pressing na N1 televiziji.

Na početku emisije voditelj Petar Štefanić zamolio ga je da prokomentira današnju izjavu bivšeg čelnika stranke Zorana Milanovića da bi novi predsjednik Bernardić trebao biti prvi, a ne prvi među jednakima.

- U SDP-u dugo traje borba s duhovima. Dugo se čekalo da se Milanoviću postavi neko pitanje. A on je poslao poruku da neće biti u politici - deset godina sam bio, sada tražim posao. Poruka koja je bila važnija je - pomozite novom predsjedniku da gradi SDP. Mislim da je obaveza članova da usmjeravaju predsjednika i da kažu što im se sviđa, ali ne incidentno i preko medija, nego da o tome na stranačkim tijelima razgovaramo - rekao je Ostojić za N1.

Na pitanje što mu se ne sviđa kod Bernardića, Ostojić je odgovorio:

- Izabran je za predsjednika. Ja mogu biti kao oni koji su uvijek protiv nekoga. Mene interesira da SDP ima politike za koje smo se zalagali u predizbornoj kampanji, da se promijeni statut, da se donese novi program da se zna kud idemo i to je bilo obećano. Vidim da nam mediji određuju politiku, imamo čuvare revolucije koji određuju što je korektno. Smeta mi što Zlatko Komadina kaže da ne zna što je Fred Matić rekao, a onda kaže 'ali u svakom slučaju to što je rekao je neprimjereno'. To ne treba biti u fokusu SDP-a. Raspravite to na Predsjedništvu, a ne da mi o tome moramo raspravljati. Rekao je da ne podnosi cinkere, koji sa sjednice Predsjedništva prenose vani što je on kazao. Doživio je da je jednu minutu nakon što govori to već vani - komentirao je Ostojić.

- Prvo provjerite što je netko kazao pa recite je li to neprimjereno. Mislim da Matić ima pravo na svoj stav i da mu to smeta. Meni osobe koje ne znaju o čemu se radi, ali smatraju da moraju reći da je nešto neprimjereno guše slobodu da netko kaže što misli. Nakon toga ide lavina koja kaže Matića treba izbaciti iz stranke. I bavimo se sami sobom - kazao je Ostojić.

Na pitanje je li Komadina rekao nešto s čim se i Bernardić slaže, budući da su njih dvojica bliski, Ostojić je odgovorio:

- Imamo li mi jednog predsjednika ili imamo i predsjednike u sjeni? Zbunjen sam da moram slušati da jedan potpredsjednik kaže jedno pa ga drugi ispravlja. Mi smo čuli da je Komadina izjavio da je da je ultimatum Milanoviću da ako do veljače ne ode iz Sabora da će onda stranka njega sankcionirati, tako sam ja to shvatio. Ja nisam milanovićevac. On je za mene povijest. Rekao je da neće biti u politici. Ja sam i imam pravo tražiti od rukovodstva da mi šalje jasne i vrlo bistre poruke. Oni su rukovodstvo. Moraju slati poruke da ne zbunjuju članove - rezolutan je bio Ostojić.

Voditelj emisije je potom Ostojića upitao očekuje li reakcije zbog ovoga što je upravo rekao:

- Vi u medijima jedva čekate kad će netko kazati nešto protiv nekoga pa nastavak slijedi - kratko je odgovorio bivši ministar unutarnjih poslova.

Voditelj je potom citirao izjavu Komadine da SDP mora imati ljude s "tri M" - mozak, moral i muda te pitao Ostojića ima li to Bernardić:

- On sebi uzima za pravo da ocjenjuje tko može biti kandidat, a tko ne. On je odlučio u unutarstranačkoj kampanji tko smije, a tko ne biti kandidat. On nema pravo odlučiti tko će biti predsjednik stranke. Ja imam 'pet M' - rekao je Ostojić.

Na pitanje je li ovo otvoreni napad na vrh stranke, Ostojić je odgovorio:

- Ne, ja sam član. Ovo nije stranka poslušnika. Imam pravo izraziti svoje mišljenje. Na ovakve poruke imam pravo kao član tražiti jasnu poruku. Napokon da se okrenemo onome šta mislimo o HDZ-u. Ne želim slušati da su oni divni i krasni, da je Most srušio Karamarka, što nije istina, nego smo to mi napravili. Onda kad smo to napravili onda je netko drugi za to zaslužan. Most je bio ona stranka koja je glasala za ostanak vlade Tima Oreškovića - rekao je Ostojić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59