OVAJ TJEDAN U VRAPČE DOLAZI EDI MIŠIĆ

Ravnatelj klinike Vrapče: 'Mi dobivamo najteže slučajeve. Splitski ubojica neće moći ‘smuljati’ naš tim vrhunskih vještaka!'

Na psihijatrijsko vještačenje u Centar za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče ovaj tjedan trebao bi doći Edi Mišić, osumnjičenik za ubojstvo meksičke turistice Selene Margarit Graciano Macedo. Nalog za odlazak u Zagreb dalo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, a osumnjičeni bi Splićanin tijekom vještačenja trebao boraviti u Remetincu, odakle bi pod posebnim osiguranjem trebao biti dovođen u bolnicu Vrapče. Glavni razlog tome vozikanju osumnjičenika po Zagrebu su dugogodišnji problemi s izgradnjom odjela na kojem bi osumnjičenik mogao boraviti u bolnici Vrapče. O tim problemima i načinu na koji će se Splićanina vještačiti razgovarali smo s prof. dr. sc. Vladom Jukićem, ravnateljem Klinike za psihijatriju Vrapče.

Zašto u vašoj bolnici još nije opremljen posebni, zatvoreni odjel za osobe lišene slobode?

- Nije riječ o ‘odjelu za osobe lišene slobode’. Takav odjel nikada neće ni biti otvoren u Vrapču. Očito mislite na odjel gdje se smještaju i liječe tzv. forenzičko-psihijatrijski bolesnici. Ili bolesnici koji su u neubrojivom stanju počinili ‘ono što ima obilježje kaznenog djela’, ali s obzirom na to da se radi o bolesnicima koji su ga počinili u neubrojivom stanju, za ta se djela kaže da imaju ‘obilježje’ kaznenog djela. U bolnici postoji takav odjel sa 70 kreveta, no on je neprimjeren i neadekvatan u svakom pogledu, posebno u sigurnosnom. Zato sada ne možemo hospitalizirati motrenike za koje postoji sumnja da su značajno opasni i da bi pokušali pobjeći.

Problemi s novcem

Gradnja tog odjela se spominjala i kada ste davno imali probleme s kotlovnicom. Što se do sada napravilo?

- Mi već desetak godina radimo sve da se u krugu bolnice sagradi odjel u kojem bi bili smješteni bolesnici koji su, sudski dokazano, opasni za okolinu i u koji bismo mogli primiti i opasnije motrenike na vještačenje. Projektna dokumentacija za centar za forenzičku psihijatriju odavno je gotova - ove godine je usklađena s propisima koji su u međuvremenu doneseni, a i građevinska je dozvola odavno dobivena. Do sada, nažalost, nije bilo razumijevanja, osim na deklarativnoj razini, pa centar nije sagrađen.

Ove ste godine ipak dobili neki novac od ministra zdravlja?

- Da, potporom aktualnog ministra zdravlja u državnom proračunu za ovu godinu rezervirana je simbolična svota za tu namjenu, u proračunu za 2013. osigurano je 10,000.000 kuna, a u 2014. još 20,000.000 kuna. No, za investiciju bi trebalo osigurati oko 50,000.000 kuna!

Znači, problem neće biti riješen još godinama?

- Mi smo ove godine pokušali taj projekt ‘ugurati’ u investicije javno-privatnog partnerstva. No, i tu je zapelo jer je građevinska dozvola izdana na gradilištu cijelog bolničkog kompleksa od oko 130.000 kvadrata, a s obzirom na to da prostor gdje je predviđena gradnja ne graniči s javnom površinom, ne može se formirati nova građevinska čestica, što privatni partneri traže…

Dugotrajno učenje

Pa, jeste li pokušali aplicirati za kakav novac iz EU?

- Jesmo. Poslali smo taj projekt i za sufinanciranje sredstvima iz europskih fondova. Vidjet ćemo...

Vratimo se na slučaj vještačenja koje bi uskoro trebalo početi kod vas. Obavljaju li se u bolnici kod takvih slučajeva posebne pripreme, sastanci...?

- Da se odmah razumijemo, za sada nemamo službenu obavijest o tome, ali ako je taj osumnjičenik upućen u našu bolnicu, bit će vještačen po svim pravilima struke. Mi smo pripremljeni na psihijatrijsko vještačenje u svim predmetima u kojima se to od nas traži. Valja znati da Psihijatrijska bolnica Vrapče psihijatrijska vještačenja za potrebe svih sudova u Hrvatskoj, ali i šire, obavlja već 130 godina. Zadnjih dvadesetak godina u Vrapču godišnje prosječno obavimo 250-300 vještačenja.

Je li psihijatrijsko vještačenje upitno ako osumnjičenik bude nastavio šutjeti kao dosad u Splitu?

- Svako psihijatrijsko vještačenje, pa i ovo o kojem govorite, provodi se u skladu s pravilima struke. Tako će biti i dalje. Ako se motrenik (okrivljeni) brani šutnjom, psihijatri vještaci nemaju pravo, pa čak ako motrenik nesmotreno prizna ili opiše kako je počinio djelo, to uvrstiti u svoj nalaz i mišljenje.

Kakav je tada postupak?

- U vještačenju se u takvim slučajevima opisuje sve drugo - izvod iz sudskog spisa, izvod iz eventualne psihijatrijske dokumentacije, rezultati ispitivanja kojima dolazimo do eventualne psihijatrijske dijagnoze…

Kakvim će testovima biti podvrgnut?

- Nemoguće je u jednom razgovoru za novine odgovoriti na to. Procjenjivanje (ne)ubrojivosti psihijatri uče godinama. Prilikom vještačenja psihijatri se služe svim onim instrumentarijem koji im je na raspolaganju u svakodnevnoj psihijatrijskoj kliničkoj praksi. Uz psihijatrijski intervju koji je najvažniji, koriste se psihologijsko testiranje, laboratorijske pretrage, EEG, CT mozga, MN mozga…

Procjena ubrojivosti

Kako se na kraju procjenjuje ubrojivost?

- Konačni zaključak dajemo, ako je moguće, kao ‘alternativni’: tipa ‘ako se dokaže da je motrenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret, onda je on, prema sadašnjim saznanjima…’ ili ‘ubrojiv’, ili ‘smanjeno ubrojiv’, ili ‘neubrojiv’.

Koliko je vaš tim stručnjaka iskusan i vješt u procjenama mogućeg muljanja oko ubrojivosti?

- Naš tim stručnjaka vrlo je iskusan i kompetentan. Godinama je u Vrapču praksa da se svi forenzički slučajevi, odnosno vještačenja, prikazuju timski i timski se dolazi do mišljenja i zaključka. Time se greška svodi na najmanju moguću mjeru. Mi se često u praksi susrećemo s tim da motrenici pokušavaju ‘muljati’, kako kažete, no u najvećem broju slučajeva to je lako otkriti…

Neka vještačenja ipak padaju na sudu?

- Lakše se može ‘prevariti’ vještaka pojedinca. Pa i to je razlog što se najteži slučajevi šalju na vještačenje u Vrapče. Često se događa da, zbog niže kvalitete, pojedinačna, ‘privatna’ vještačenja ‘padaju na sudu’ te se onda takvi motrenici šalju u Vrapče. Ono što je trebalo biti jeftinije, na kraju ispadne skuplje. Zbog te posvemašnje štednje zadnje dvije-tri godine broj vještačenja koja sudovi traže od našeg Centra čak je i pao. No, najteži i najkompliciraniji slučajevi ipak se u pravilu šalju u Vrapče na vještačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:40