SERIJA ZEMLJOTRESA

RIJEKA SE TRESE, GRAĐANI U STRAHU: SLIJEDE LI NOVI, PUNO JAČI POTRESI? Stručnjak iz Seizmološke službe analizira učestala podrhtavanja tla na Kvarneru

 
 Hanza Media

Nakon što je područje Rijeke u nešto više od 24 sata zatreslo čak šest potresa umjerene jakosti, među stanovnike su se uvukli strah i neizvjesnost. No, takve situacije nisu neuobičajene, ističe dežurni seizmolog u Seizmološkoj službi Tomislav Fiket za Dnevnik.hr.

- Ja bih osobno uvijek izabrao da se energija pohranjena u podzemlju oslobađa kroz niz slabih potresa, a ne kroz jedan jaki. Nažalost, ne možemo predvidjeti što će se dalje zbivati jer ne vidimo što se događa ispod zemlje - odgovorio je Fiket na pitanje hoće li biti novih potresa na ovom istom području.

Kaže da se na području Kvarnera slične serije potresa u prosjeku dogode više puta godišnje, ali da ih ljudi često ne osjete jer epicentri budu u nenaseljenim područjima, na Velebitu..., piše Tportal.

On ističe kako je ponekad sigurnije ostati u kući nego u panici istrčati van i nastradati, recimo, 'od crijepa koji padne s krova'. Od svih dosad zabilježenih potresa na području Rijeke koji su započeli u utorak u 11:35 sati najjači je bio sinoćnji kod Jadranova magnitude 3,7 Richtera.

- Potresi slabiji od četiri Richtera ne bi smjeli uzrokovati veća oštećenja na građevinama - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:18