ČUDNI KRUGOVI

RIJEŠEN JEDAN OD NAJVEĆIH MISTERIJA JADRANA Istraživači Discovery Channela doputovali kako bi otkrili tko je napravio pravilne krugove u podmorju

 
 Google Maps

Prije nekoliko dana, početkom ovoga tjedna, na Unijama su boravili novinari i istraživači Discovery channela. Tema je bila samo jedna: riješiti tajnu misterioznih krugova uz obalu otoka Unije. Ti krugovi već nekoliko godina fasciniraju i privlače mnoge - novinare, znanstvenike i, naravno, šarlatane.

Priča o misterioznim krugovima u jadranskom podmorju počinje prije četiri godine. Bilo je ljeto 2013. Grupa istraživača i biologa iz splitske udruge Sunce, koja se bavi zaštitom okoliša i prirode, a istražuje podmorje i brojne morske vrste Jadrana, uputila se put Unija, malog sjevernojadranskog otoka tik uz Lošinj. Za cilj su imali kartirati morska staništa tog otoka, no i Suska i Srakana po narudžbi Javne ustanove Priroda iz Primorsko-goranske županije.

Uobičajena praksa, prije svakog kartiranja, pregledavanje je baze fotografija, većinom se radi o fotografijama iz zraka. No u ovom slučaju, prije nego što su krenuli u samo istraživanje terena, fotografije su otkrile nešto sasvim drugačije od uobičajenih slika jadranske obale.

Na jugoistočnoj obali otoka Unije fotografije su pokazale deset točaka u moru. Krugovi golom oku izgledaju potpuno jednake veličine, i u potpuno su jednakoj udaljenosti od obale, kao i jedna od druge. Na udaljenosti su od oko 100 metara od obale, metar gore, metar dolje, promjera čak 50 metara otprilike, udaljene jedna od druge nekih 300-tinjak metara.

Zaron u središte kruga

Stručnjake je ono što su vidjeli silno intrigiralo. Najprije su pomislili kako je riječ o tehničkoj pogreški na fotografiji te kako krugovi u stvarnosti ne postoje. Zato su istu poziciju na otoku Unije potražili preko Googleove karte. Snimka iz satelita na Googleu bila je više nego jasna. Istih deset krugova i tamo. No i pri zdravim očima, i nakon druge potvrde, nije im bilo dovoljno, htjeli su se u to uvjeriti iz prve ruke, na terenu.

Google Maps

S juga Hrvatske krenuli su prema sjeveru. Misija je bila i treći put utvrditi postoje li uistinu ti misteriozni krugovi, a to su mog­li jedino zaronom u plavetnilo unijskog podmorja.

Nakon dolaska na mali i miran otočić, na kojemu živi svega 90-ak stalnih stanovnika, krenuli su jugoistočno. Ondje su trebali biti krugovi. I bili su upravo tamo. Na 20-ak metara dubine u moru, duž obalom nenaseljenog dijela otoka, tamo gdje priroda i čovjek nisu u suživotu.

“Zaronili smo u jedan od tih krugova. Ondje uistinu nije postojalo više morske trave. Tamo gdje je nekad bila livada trave, kojoj je stručni naziv posidonia oceanica, sad je bio samo pijesak i ništa više. U krugu od pedeset metara oko nas, bilo je samo pjeskovito dno”, govori nam Mosor Prvan, prvi biolog koji je zaronio u samo središte kruga, ondašnji član udruge Sunce, koji je danas član WWF-a Adria.

“Na 20 metara dubine gusta livada posidonije bila je s jedne strane, a svijetli sediment u unutrašnjosti kruga, bez ijedne vlati posidonije. Rub livade jasno je odrezan, upravo kao da je netko divovskim vadičepom odstranio posidoniju. To ne znači da su svi krugovi takvi. To znači da je sigurno takav ovaj krug na kojem smo zaronili”, napisali su nakon istraživanja na internetskim stranicama udruge Sunce.

More teorija

Ne treba posebno naglašavati da su se od tog trena, kad je u javnost izašla priča o misterioznim krugovima u Jadranu, otvorila brojna pitanja, zagolicala se mašta baš svakome. Svi su mediji, najprije iz Hrvatske, a potom i šire, svoje objektive usmjerili u taj mali otok, koji je odjednom, postao otok svjetskih misterija. “Vijest je odjeknula poput bombe, nevjerojatno je da su krugove prenijeli i svjetski mediji, javljali su nam se čak iz dalekog Čilea kako bi nas upitali o čemu je riječ”, priznaje nam Prvan.

Što li je to? Je li djelo čovjekove ruke? Je li priroda bila toliko precizna? Jesu li možda to učinili izvanzemaljci? O čemu je riječ?

Kao što to inače biva, počele su kolati svakakve informacije, teorije, nagađanja. Svi su odjednom bili stručnjaci. Svi su nešto znali, pretpostavljali i vadili teorije iz rukava. Pa da. Logično je. Kako bi priroda učinila nešto toliko savršeno? Na savršenoj udaljenosti, savršenog kruga, istih dimenzija? Nije moguće.

U moru krugova bilo je i more teorija. One koje su najviše zaintrigirale javnost svakako su bile one koje su govorile o stvaranju krugova u moru zbog pista za svemirske brodove. Prema nekim teorijama, koje je svojevremeno iznio ufolog i geolog Stjepan Zvonarić za brojne medije, krugovi su djelo čovjekove ruke, a datiraju od prije 20 tisuća godina. Zvonarić je 2014. izjavio kako se radi o graditeljskim strukturama koje su rađene za potrebe pista za slijetanje za izvanzemaljske letjelice.

Bruno Konjević / Hanza Media
Ufolog Stjepan Zvonarčić

Stručnjacima iz udruge Sunce ta je teorija bila posve besmislena. Pomalo sarkastično, na svojim su stranicama napisali: “Vjerodostojnosti te teorije malo škodi činjenica da i Boeing 747 sleti u 2 kilometra piste pa je teško zamisliti da izvanzemaljcima treba pola Jadrana za prizemljenje. Osim toga, svi znamo da se izvanzemaljci teleportiraju…”.

No činjenica je da ni oni, i dan-danas ne mogu sa sigurnošću kazati kako su tajanstveni krugovi nastali. “Istina je, ne možemo sa sigurnošću kazati o čemu je riječ. Nakon te 2014., nismo istraživali krugove, ali ponajviše zato što smo mi većinom biolozi, i više istražujemo morsku faunu i floru”, kazala nam je jedna članica udruge.

No nastavimo s teorijama. Krugovi su zasigurno djelo krivolova dinamitom, bila je druga teorija. Kako nam potvrđuju stručnjaci, to nije moguće. Eksploziv, ako je djelo neprofesionalca, nije u mogućnosti iscrtati tako savršene krugove. Točno je da dinamit u vodi stvara krugove, ali nije u mogućnosti napraviti više krugova jednakih dimenzija, točne udaljenosti, postoje varijacije, što nije slučaj u krugovima s Unija.

No misteriozni krugovi nisu samo u podmorju Unija. Tek se naknadno saznalo da se protežu na 100 kilometara, od Unija do Dugog otoka. I svi su jednako savršeni.

Vojne vježbe

“Duž sjeveroistočne obale Velikih i Malih Srakana slična je stvar. Deset čistih krugova, promjer približno 50 metara, i tri kruga koji nisu sasvim čisti, odnosno čini se da ih je posidonija dijelom prerasla. Na Srakanama i udaljenost među krugovima varira više nego na Unijama, ali uzorak opet jasno postoji”, opet su pisali iz udruge Sunce.

A onda, niz teorija koje su plod najmaštovitijih umova. Bilo je tu teorija o uzgajalištu za ribe, naftnim istraživanjima te eksploataciji nafte, kemijskih tvari koje su uzrokovale izumiranje morske trave, podvodni vrtlozi, elektromagnetska zračenja, a bilo je tu brojnih zanimljivih komentara koje su čitatelji ostavljali ispod svakog objavljenog članka o krugovima na portalima.

No, postoji i posljednja teorija, možda i najozbiljnija, jer je nekako najlogičnija, potkovana argumentima. Ona u koju Prvan najviše vjeruje. “To što se naši 50-metarski krugovi pojavljuju na potezu od Unija do Dugog otoka također ne upućuje na lokalnog krivolovca, već na sustavni rad. Kad spojimo te tri pretpostavke, dakle znanje o eksplozivima, namjera da se naprave identični, u prostoru jednako raspoređeni krugovi, i sustavni pristup cijeloj priči, lako dolazimo na to da iza svega stoji vojska”.

U razgovoru nam je kazao kako se baš u to vrijeme, kad su čudesni krugovi otkriveni i kad su dospjeli u javnost, njemu osobno javio jedan gospodin. Imao je svoju priču i viđenje o krugovima. “Kazao mi je kako je vrlo dobro upoznat s misterioznim krugovima. Prema njegovim su riječima krugovi nastali zbog vojnih vježbi. Točnije, vojnih vježbi JNA”, kaže nam Prvan, te nastavlja svoju priču. “Kazao je kako je baš on sudjelovao u stvaranju tih točaka, a to se radilo zato što su, kako mi je kazao, provjeravali seizmičku stabilnost terena. Navodno se na Velebitu planirala nekakva vojna baza i trebali su kontrolirati je li teren siguran”, kaže nam biolog. Bilo je to krajem 80-ih, kazao je gospodin biologu, što se poklapalo s njihovim istraživanjima. No u razgovoru sa stanovnicima Unija, nitko se od njih, čak ni najstariji mještani, ne sjeća nikakvih detonacija.

Šteta na morskim livadama

“Iako se ne sjećaju, što nas je ponovno natjeralo da posumnjamo u vjerodostojnost priče tog gospodina, postoji teorija zbog koje možda i nisu mogli čuti detonaciju. Razlog je taj što se to radilo u nenaseljenom dijelu otoka, noću i iza brda. Moguće je da se detonacija izgubila”, kaže nam Prvan, te nastavlja kako se krugovi na Jadranu nalaze duž obala otoka, i svi se nalaze na istim pozicijama, nenaseljenim dijelovima otoka.

“U slučaju eksplozije dinamitom, ako se koristi ista količina, moguće je da su krugovi gotovo savršeni, jer nemojmo zaboraviti da nisu baš svi identični. Kad smo zaronili u krug, pretpostavili smo da je riječ o nekakvoj eksplozivnoj napravi. A samo dinamit ostavlja za sobom onakve kratere”, kaže nam biolog. “Da se danas moram kladiti, rekao bih da je to učinila vojska, i da se radi baš o JNA. Jedino su oni imali svu tu logistiku, i samo su oni imali mogućnosti to učiniti u ono vrijeme”, kaže nam Prvan.

I samo malo poznavajući povijest, znamo da je vojska bivše države imala puno otvorenije ruke nego što to ima danas. Sve se moglo prodati pod “vojnu tajnu” i mnogima su se na ovaj ili onaj način “začepila usta”. Možda, tko zna?

No nakon misterija, koji i danas živi i koji nitko sa sigurnošću nije odgonetnuo, kaže i kako su veliki krugovi učinili i golemu štetu.

“Kao svojevrsni misterij, krugovi su svakako zanimljivi, ali ne treba zaboraviti i da se radi o šteti na morskim livadama. Posidonia oceanica jedna je od najvažnijih morskih staništa u Sredozemlju, o kojoj ovisi cijeli niz vrsta, od kojih su mnoge uistinu značajne za naše ribarstvo. Uloga posidonije kao mrjestilišta, hranilišta i rastilišta vrsta ili, primjerice, u zaštiti obale od erozije, neprocjenjiva je”, kazao nam je Mosor Prvan.

Novinari i istraživači Discovery channela s početka ove priče, nakon nekoliko dana napustili su lokaciju koju su istraživali. “Preko satelita, kao i mnogi drugi, uočili su čudne točke kod Unija i htjeli su to istražiti”, kaže nam Prvan. Po svoj prilici nisu uspjeli saznati što se krije iza velikog jadranskog misterija i kući su se vratili neobavljena posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:41