PRIČA SE NASTAVLJA

RODITELJI NORE ŠITUM DOPUNILI PRIJAVU 'Imamo nove dokaze protiv udruge Hrabro dijete'!'

Roditelji male Nore traže od Udruge da podastre točan iznos koji se sakupio u humanitarnoj akciji, uz bankovne izvode na kojima se vidi ulaz i izlaz novca
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Đana Atanasovska i Ivica Šitum, roditelji djevojčice Nore Šitum koja je prije nekoliko mjeseci izgubila bitku s leukemijom, dopunit će kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz udruge Hrabro dijete jer su, kažu, dobili još jedan dokaz koji upućuje da je spomenuta udruga neovlašteno i protuzakonito koristila novac prikupljen u velikoj humanitarnoj akciji za Norino liječenje.

Naime, akciji koja je svojedobno dirnula i ujedinila cijelu Hrvatsku odazvao se i gospodin iz Kanade, hrvatski iseljenik, koji je kontaktirao udrugu Hrabro dijete želeći donirati novac, kaže nam odvjetnik Šitumovih Dejan Španović.

„Gospodin je želio donirati 15.800 kanadskih dolara. Iz Udruge su ga savjetovali da taj iznos uplati na dva računa. Rekli su mu da desetak tisuća dolara uplati na račun udruge Hrabro dijete, a da preostali iznos od nekih 5.800 kanadskih dolara uplati na račun tvrtke Radio Psunj koja je inače vlasnik radijske postaje Radio Nova Gradiška. Čovjek je, ne razmišljajući zašto uplata ide na dva računa, 9. veljače ove godine tako i postupio, a mi smo došli u posjed kopije tih uplatnica“, otkriva odvjetnik Španović.

GDJE JE NOVAC? Norina majka: 'Hvala vam što lažete i što nemate morala'

Zanimljivo, nastavlja Španović, u Sudskom registru stoji da je vlasnik tvrtke Radio Psunj Željko Siladi, inače suprug Đurđe Aleksić, članice udruge Hrabro dijete.

„Budući da je gospođa Aleksić suvlasnica i urednica na toj radijskoj postaji te ujedno i aktivna članica udruge Hrabro dijete, sumnjamo u počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti. Dobili smo kopiju dviju uplatnica i s novim ćemo dokazima dopuniti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz udruge Hrabro dijete“, kaže Španović.

Podsjetimo, roditelji male Nore traže od Udruge da podastre točan iznos koji se sakupio u humanitarnoj akciji, uz bankovne izvode na kojima se vidi ulaz i izlaz novca. Budući da se, prema njihovim riječima, iz Udruge mjesecima ne javljaju, Šitumovi su nedavno podnijeli kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Ubrzo su se, potaknuti njihovom javnom inicijativom, u istragu uključila dva ministarstva: Ministarstvo financija i Ministarstvo socijalne politike. Unatoč tome, udruga Hrabro dijete zasad nije u javnost iznijela bankovne izvode svog žiro računa.

Nešto prije kopije uplatnice iz Kanade, Šitumovi su došli u posjed isplatnice na kojoj je stajalo 12 tisuća kuna. Isplatnicu je potpisala Đurđa Aleksić; ona im je svojedobno pojasnila da je taj iznos isplaćen ženskoj osobi za usluge vođenja PR kampanje dok je trajala humanitarna akcija. Ta osoba, pak, tvrdi da je ona u akciji sudjelovala pro bono i da nikakav novac nije dobila, što također otvara pitanje „kome je otišlo spomenutih 12 tisuća kuna“, iznosi odvjetnik.

Bankovni izvodi na kojima se vide uplate i isplate, odnosno točan trag novca (a radi se o milijunima kuna), mogli bi razriješiti cijelu dvojbu. No valja sačekati da ih nadležna ministarstva, završetkom nadzora, javno obznane, zaključuje odvjetnik Španović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:22