OPASNO, A LEGALNO

RODITELJI, OPREZ! Ovo su droge koje svako dijete u Hrvatskoj može legalno kupiti!

Djeca drogu, koja sliči marihuani, mogu kupiti i preko interneta za samo 20 kuna po gramu

Galaxy, legalna droga koja je javnosti postala poznata tek nakon smrti 15-godišnjaka, dobro je poznata među srednjoškolcima. Legalna droga, koja se sastoji od osvježivača zraka, soli za kupanje ili gnojiva za biljke, dostupna je maloljetnicima koji je bez problema mogu kupiti u smart shopu ili na web shopu preko interneta.

Droga Galaxy, iako na prvi pogled ne sadrži zabranjene supstance poput THC-a, djeluje kao svaka zabranjena sintetička droga. Djeca tu drogu, koja je po izgledu vrlo slična marihuani, osim u smart shopovima, mogu kupiti preko interneta. A cijena mu je pristupačna, čak i za srednjoškolce, 20 kuna po gramu, od čega se može napraviti nekoliko jointova.

Drogu zvanu Galaxy pušio je i 15-godišnjak koji je prošlog tjedna preminuo u haustoru zgrade u Petrinjskoj ulici. Upravo je u tom haustoru, u Petrinjskoj ulici, i nabavio Galaxy, u jednom od smart shopova koji je nakon njegove smrti zatvoren. Učeniku je nakon pušenja osvježivača zraka pozlilo te je ubrzo i preminuo. Vijest o smrti 15- godišnjeg učenika brzo se proširila među ostalim srednjoškolcima.

Znaju sve o Galaxyju

- Svi moji prijatelji koji su pušili Galaxy prestali su nakon što su čuli da je umro onaj dečko u centru grada. Jako su se preplašili i rekli su da to više neće koristiti - rekla nam je jedna srednjoškolka ispred učeničkog Doma u Novom Zagrebu koja je dobro upoznata s temom legalnih droga, no kaže da ih nikada nije koristila, ali mnogi njeni prijatelji jesu. Nitko od srednjoškolaca, s kojima smo razgovarali o legalnim drogama na hrvatskom tržištu, nije nam potvrdio da je i sam pušio osvježivač zraka, ali gotovo svaki je znao o čemu je riječ. Znaju sve o Galaxyju i ostalim legalnim drogama - što sadrže, kako se koriste te gdje se mogu nabaviti.

Solar, Anatomix, Spice, Bunga Bunga, Gold, Galaxy i droga nazvana ‘Biljni tamjan’, osim što su lako dostupne i legalne, vrlo se često spominju na forumima koje posjećuju tinejdžeri. Često se na forumima raspituju o djelovanju tih droga, što sadrže i, najvažnije, koja im je cijena na tržištu. Ne zanimaju ih posljedice pušenja tih mješavina, već samo kako će na njih djelovati, odnosno hoće li se ‘napušiti’ od njih. Nakon što se na forumima informiraju, tinejdžeri na raznim web shopovima mogu kupiti i razne dodatke za konzumiranje tih droga - poput mješalica koje usitnjavaju, primjerice, sušeno bilje mješano s osvježivačem pa ga tako mladi mogu i ušmrkavati.

‘Tamjan’ vole u Srbiji

U Zagrebu je još najpopularnija legalna droga Galaxy, a biljni tamjan vrlo je popularan u Srbiji, no lako se može nabaviti u Hrvatskoj za 100-tinjak kuna. Takvu cijenu drže i biljne mješavine poprskane osvježivačima zraka nazvane Bunga Bunga i Gold.

- To vam više puše ovi iz centra grada. Škola im se nalazi blizu smart shopova pa im je lakše kupiti Galaxy. Ne znam baš da itko ovdje kod nas puši Galaxy i te ostale droge s osvježivačima. Mi ovdje ne pušimo kemikalije - govore nam ispred Obrtničke i industrijske graditeljske škole i navode kako su pročišćivači zraka i soli za kupanje koji se puše uz duhan na tržištu već nekoliko godina, no zadnjih mjesec dana su postale izrazito popularne. I mnogi nisu stali samo na pušenju.

Kućna radinost

- Ima onih koji i ušmrkavaju te stvari - govori nam jedan srednjoškolac koji pretpostavlja da se taj sadržaj “melje u mlincima pa se šmrče kao prah”. Također, mladići nas upozoravaju kako postoje i droge iz kućne radinosti koje su nalik Galaxyju.

- Oni koji nemaju novca za kupnju legalne droge u smart shopovima, nalaze način kako bi se ‘ušlagirali’ osvježivačima zraka. Neki uzmu Ambi Pur i špricaju cigarete ili nešto drugo s tim i onda to puše - rekao je srednjoškolac te dodao da ipak najviše srednjoškolaca uživa u marihuani.

U dvije su godine pomagali 48 puta

Na stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uskoro će se postaviti poveznica: Tim za psihološke krizne intevencije. Riječ je o timu od 94 stručnjaka u devet regionalnih središta. Izlaze već godinama na teren - dječji vrtić, osnovnu ili srednju školu - u slučaju kriznoga događaja poput smrti djeteta, učenika ili nastavnika, tj. bilo kojeg uznemirujućeg ili stresnog događaja. Tim je jučer i prekjučer bio u srednjoj školi u Zagrebu, čiji je bivši učenik preminuli 15-godišnjak koji je pušio Galaxy.

- Obavio je temeljite razgovore s učenicima, djelatnicima škole i roditeljima i to je sigurno bilo od pomoći, no bilo bi dobro kada bismo imali u školama komunikacijske timove od nekoliko ljudi koji bi uvijek bili dostupni djeci - drži ravnateljica.

Tim za krizne intervencije je u dva mjeseca ove godine dvaput izlazio na teren. Intervenirao je i u OŠ u Gospiću. Lani je, kažu u Ministarstvu, intevenirano 28 puta, a u 2013. ukupno 20 puta.

Odluka ministra Vedrana Mornara da kontakt voditelja timova i Protokol o pokretanju psiholoških kriznih intevencija objavi na mzos.hr, nije potaknuta određenim povodom, već potrebom da pomoć bude vidljivija i dostupnija, kažu u Ministarstvu. Za tim u proračunu MZOS-a 2015. je namijenjeno 200 tisuća kuna.

Bunga-bunga

Mješavina sušenog bilja pomiješanog s osvježivačem prostora može se naći u zagrebačkim smart shopovima i trenutno je jedna od popularnijih legalnih droga. Cijena:

oko 100 kuna

Galaxy

Mješavina bilja i osvježivača prostora koja se najčešće puši

s duhanom zamotana u joint. Najraširenija legalna droga među zagrebačkim srednjo-školcima.

Cijena: 20-ak kuna

Spice

Spice je naziv za droge koje u sebi sadrže osvježivače prostora ili sol za kupanje. Djeluje slično kao marihuana, a puši se smotan u joint. Može se nabaviti u smart shopovima.

Cijena: oko 100 kuna

Gold

U Goldu su slični sastojci kao i u ostalim legalnim drogama - sušeno bilje i osvježivač prostora.

Jedan je od najprodavanijih sintetičkih legalnih droga i može se kupiti u smart shopu.

Cijena: 110 kuna

Solar

Sintetička legalna droga koja u sebi, među ostalim, sadrži osvježivač

zraka ili sol za kupanje. Tu drogu tinejdžeri najmanje spominju kao dostupnu na tržištu.

Cijena: oko 100 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:38