VIZE STVORILE PROBLEM

RUSI ODUSTALI OD INVAZIJE NA JADRAN: OTKAZANO VIŠE OD STOTINU LETOVA Propali planovi hotelijera za lipanj

 CROPIX

Iako je procedura izdavanja viza za ruske goste posljednjih dana znatno ubrzana, prije svega stoga što je bitno smanjen traženi paket dokumentacije za izdavanje vize, ali i zbog uvođenja digitalnih skenera putovnica, lipanj je s ruskog tržišta - izgubljen, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, ruski turoperatori su zbog problema s kojima su se suočavali tijekom proljeća oko izdavanja viza za Hrvatsku za svoje goste, trajno otkazali gotovo stotinu rotacija čarter-letova na linijama iz Moskve i Kijeva prema Splitu, Puli i Dubrovniku.

Nešto se pomaklo

- Dobro je da se nešto pomaklo, ali sve je to napravljeno prekasno za normalnu turističku sezonu. Iz Ukrajine trajno gubimo za cijelu sezonu ukinuta četiri leta sa po deset aviorotacija, a iz Rusije šest letova s po 12 rotacija. Osim tih letova koje smo izgubili za cijelu sezonu, još je nekoliko onih koji su ukinuti za lipanj, a počet će letjeti tek u srpnju. Gotovo cijeli lipanj je izgubio letove, a preostali letovi spajaju se po dva-tri u jedan avion, kako bi gubici turoperatorima bili što manji. Mi imamo pad prometa iz Rusije od 70 posto u lipnju - kaže Duje Pivčević, direktor agencije IBCI specijalizirane za rusko tržište.

Činjenica da će se do polovine srpnja otvoriti brojni novi vizni centri u Rusiji i Ukrajini, turističkim profesionalcima je apsurdna. Naime, do polovice srpnja kada će Hrvatska tek otvoriti vizne centre, već se napravi 80 posto godišnjeg bukinga iz Rusije i Ukrajine.

- Situacija je vrlo loša i to se najbolje vidi po otkazanim čarterima o kojima svakodnevno dobivamo obavijesti od partnera. Gotovo svi imaju padove u dosadašnjem bukingu od 50 posto i trpe velike štete. Pozdravljamo svaku inicijativu naših čelnika da stvari poprave, ali sve je napravljeno prekasno za ovu godinu i lipanj je definitivno izgubljen s ruskog tržišta. Sve što je napravljeno sada, moglo se i prije tri mjeseca - ističe Vesna Mazić iz agencije “Panoramic”.

Ni jadranski hotelijeri zbog nastale situacije ne spavaju mirno. Jedno od mjesta u Dalmaciji gdje su Rusi brojni gosti su Brela u kojima je konkretno za nadolazeću subotu trenutno popunjena tek polovina uzetih kapaciteta za goste iz Rusije.

Muke u Istri

- Nama su ruski gosti na drugom mjestu po brojnosti i čine 16 posto prometa s oko 35 tisuća noćenja, ali krenulo je jako loše. Partneri iz Rusije se trude, još ne otkazuju do zadnjeg časa, a u subotu ćemo vidjeti gdje smo - kazuje Žarko Kristić, direktor “Bluesun Hotela Brela”.

Puno veći problemi su u istarskim hotelskim tvrtkama kojima su Rusi odmah iza Nijemaca po brojnosti, a u ovom trenutku imaju 20 posto manje njihovih gostiju.

- Ovu subotu dolazi nam 400 Rusa manje, a mi te krevete nemamo više kome prodati i gubimo i mi i partneri. Ne znam što govori državna statistika, ali nama Rusa fali i teško će se nadoknaditi dosadašnji gubici - ogorčen je Darko Ivić, direktor prodaje “Plave lagune” u Poreču koja je lani imala 40 tisuća ruskih gostiju.

Sve oči uprte su u nadolazeći vikend u nadi da više neće biti otkazivanja letova, nego da će čarteri ipak krenuti prema Splitu, Puli i Dubrovniku, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:57