ATRAKTIVNA LOKACIJA

SABLASNO PRAZNA ZGRADA U CENTRU ZAGREBA Otkrivamo tko bi se uskoro mogao useliti u Hoto toranj

Novi prostor Tolušićev resor traži jer su im trenutni uredi u Ulici Račkoga 6 preskupi
 Boris Kovačev / CROPIX

Tri godine nakon što ih je bivši ministar Branko Grčić iz zgrade MORH-a preselio na Trg burze, novi ministar Tomislav Tolušić djelatnicima Ministarstva regionalnog razvoja opet je najavio da pakiraju kofere.

Srećom, velika je mogućnost da će ostati u centru grada jer je jedna od lokacija o kojoj se razmišlja zgrada praznog Hoto tornja na zagrebačkoj Savskoj cesti.

Kako smo neslužbeno doznali, Hoto toranj jedna je od sedam lokacija koje su djelatnici Ministarstva dosad obišli i koja zasad najbolje konkurira od ponuđenih poslovnih prostora jer je cijena najamnine, neslužbeno doznajemo, najniža.

"Ništa još nismo potpisali niti smo odlučili, ali sigurno se selimo jer nam je ugovor o najmu za zgradu u kojoj trenutno boravimo istekao. Osim toga, ona nam ionako nije odgovarala, ni cjenovno ni ikako drukčije", potvrdio je Jutarnjem jedan izvor iz Ministarstva.

Puno nedostataka

Riječ je o poslovnom prostoru od 4800 metara kvadratnih koje je Ministarstvo u vrijeme SDP-ova mandata unajmilo od PBZ-a i zbog čega je javnost bivšeg ministra Grčića prozivala za raspiništvo.

"Nemamo dvoranu za sastanke ili izobrazbu djelatnika, kao ni prostore za javna događanja i arhiv. Također, nedostaje nam parkirališnih mjesta za službena vozila, što sve rješavamo dodatnim zakupima koji nam povećavaju rashode poslovanja", navodi se u službenom odgovoru Ministarstva iz kojeg napominju kako samo za mjesečni najam zgrade trenutno izdvajaju 498.000 kuna, odnosno 103,75 kuna po četvornom metru.

Izvor Jutarnjeg lista tvrdi da izračuni Ministarstva pokazuju da će ova institucija, koju god lokaciju odabere, godišnje u odnosu na staru lokaciju uštedjeti najmanje milijun kuna, no ipak treba pričekati da te brojke javno i predstave.

Više kvadrata

Izvjesno je međutim da će Ministarstvo ovoga puta tražiti nešto veću lokaciju od 4800 metara kvadratnih s obzirom na to da planiraju nova kratkoročna zapošljavanja, prvenstveno djelatnika koji će raditi na fondovima EU.

"O veličini prostora i uvjeta se pregovara s ciljem da trošak najma, kao i trošak poslovanja po zaposlenome, uključujući i dodatne djelatnika, bude manji od trenutnog troška. Osim toga, povećanjem opsega posla vezanog uz upravljanje fondovima povećava se i iznos sufinanciranja najma do maksimalno 85 posto, što će nam donijeti smanjenje rashoda", računaju u Tolušićevu Ministarstvu.

Kako smo doznali od jednog izvora, zgrada u Ulici Račkoga 6 imala je puno mana, a osim što je bila skupa, ispred nje su bila samo tri parkirališna mjesta, dok su se ostala vozila parkirala u javnoj garaži na Kvaternikovu trgu.

Hoto toranj, usprkos cijeni, ipak se čini najspornijim izborom.

Riječ je o zgradi od 26.000 četvornih metara koja zjapi sablasno praznom još od 2014. godina, kad se iz nje iselio Hrvatski telekom.

Toranj je 2004. godine izgradio poduzetnik Tomislav Horvatinčić te ga iznajmio T-HT-u na 15 godina za 75 milijuna eura.

Opasna fasada

Tri godine kasnije toranj prelazi u vlasništvo Signa Property Fonda, a HT iz njega iseljava prije dvije godine nakon što se borio sa staklenom fasadom koja je nekoliko puta padala na ulicu.

Riječ je o takozvanoj "spiler" fasadi koja bi se svake tri godine trebala zatezati. Presele li se doista u Savsku 32, djelatnici Ministarstva mogli bi biti usamljeni jer će biti jedini stanari zgrade.

U igri je još šest poslovnih prostora

Osim Hoto tornja, neslužbeno doznajemo, u igri je još šest lokacija koje ovih dana djelatnici Ministarstva obilaze. Prostori koji se sada gledaju u cijenu najma uključuju i korištenje garaže ili parkinga, a osim Hoto tornja, u igri su još lokacija u Planinskoj ulici, Zagreb Tower, kao i Hypo centar. Koliko iznosi ponuda za Hoto toranj nismo doznali, ali prema posljednjim medijskim napisima, najam kvadrata prostora se kretao između 11 i 15 eura. Za zgradu na adresi Račkoga 6 Ministarstvo sada samo za najam plaća 14 eura po kvadratu, a troškovi s režijama, kažu, penju se do 19 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:48