PROLAZ SVIMA

Sabor potvrdio 10 novih sudaca Ustavnog suda!

 CROPIX

NOVO 14:32 - Svih 10 sudaca je izabrano i ustavna kriza više ne prijeti Hrvatskoj.

Andrej Abramović izabran je sa136 za, dva suzdržana, dva protiv; Snježana Bagić sa 112 glasova za, šest suzdržanih, 20 protiv; Ingrid Antičević Marinović sa 117 za, šest suzdržanih, 15 protiv; Branko Brkić sa 132 za, pet suzdržanih, dva protiv; Lovorka Kušan sa 136 za, dva suzdržana i dva protiv; Mario Jelušić sa 130 za, šest suzdržanih i tri protiv; Josip Leko sa 118 za, četiri suzdržana i 16 protiv; Davorin Mlakar sa 117 za, dva suzdržana i 16 protiv; Rajko Mlinarić sa 134 za, tri suzdržana i jedan protiv; te Miroslav Šumanović sa 134 za, dva suzdržana i dva protiv.

Nakon glasanja, predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako su ovime izabrali deset novih sudaca Ustavnog suda RH.

- Čestitam, posebno kolegama iz Sabora - rekao je Reiner nakon čega je uslijedio pljesak zastupnika.

----------------------------------

14:24 - Nekoliko klubova u Saboru, vladajućih i oporbenih, najavilo je u petak da neće podržati imenovanje dijela kandidata za suce Ustavnog suda koje su usuglasili najveći klubovi vladajućih stranaka i oporbe, a zamjerka im je da će u Ustavnom sudu biti previše aktualnih saborskih zastupnika, a premalo profesora ustavnog prava.

"Odlučili smo se na kompromis koji će odgovarati našem političkom, stranačkom viđenju stvari, a ne Ustavnom zakonu", kazao je Milorad Pupovac (SDSS), zamjerajući najjačim klubovima da se nisu držali kriterija koje je propisao Ustavni zakon o Ustavnom sudu.

Pupovac: U akademskoj zajednici plagijat je najteža stvar

Najavio je da neće podržati kandidatkinju koja je javno priznala da je prepisala dio rada od kolege. "U akademskoj zajednici je plagijat najteža stvar koja se može napraviti, a za suce, posebno za suce Ustavnog suda, nedopustivo je da bi se netko mogao prijaviti kao kandidat, da o drugim aspektima ne govorimo", kazao je Pupovac, aludirajući na kandidatkinju Snježanu Bagić koja je priznala da je za potrebe seminara u Beogradu u pisanoj prezentaciji navela podatke iz rada Teodora Antića, koji se također kandidirao za ustavnog suca, ali nije dobio potporu saborskog odbora.

Uvjeren je da nepoštivanjem kriterija, koje je Ustavnim zakonom sam propisao, Sabor razara institucije. "Koliko god se ljutili na Šeksa i Arlovića zbog njihovih kuhinja, neke su stvari radili bolje od vas", poručio je Pupovac zastupnicima koji su u ime SDP-a i HDZ-a pregovarali o izboru ustavnih sudaca.

HDZ: Ne radi se o plagiranju znanstvenog rada

HDZ-ovi zastupnici Goran Marić i Branko Bačić stali su u obranu Snježane Bagić, ističući kako se ne radi o plagiranju znanstvenog rada. "Ona se prilikom uvodnog predavanja koristila dijelom njegova rada i priznala je da nije navela ime autora. "Nije rađen nikakav znanstveni rad", kazao je Bačić, dok je Marić upozorio da je riječ o "teškoj optužbi koju treba argumentirati, navesti datum i mjesto objave i citirati što je plagirano ili se suzdržati od takvih opasnih optužbi".

Za Miru Bulja (Most) sramotno je što se u Ustavni sud predlaže velik broj aktivnih političara, te ističe kako Ustavni sud ne smije biti isključivo politički.

I njegov stranački kolega Ivan Lovrinović neprihvatljivim drži podzastupljenost akademske zajednice u Ustavnom sudu. "Dolje se drže prosvjedi, viče se kako trebamo znanje, obrazovanje, a kad ih treba imenovati, ništa od toga", spočitnuo je kolegama Lovrinović.

Laburist Jaroslav Pecnik najavio je da će zastupnici njegove stranke ostati suzdržani u glasovanju o svim predloženim kandidatima. "Nitko nam nije objasnio koji su kriteriji da budu baš ovi kandidati. Zašto tu nema profesorice Sanje Barić, a predložena je Snježana Bagić, koja je priznala da je prepisala rad", upitao je Pecnik, optuživši HDZ da "drži na cijeni prepisivače".

Pecnik: Ne mogu glasati za Mlakara, on ode u inozemstvo i zaboravi ime i prezime

Sporno mu je i imenovanje HDZ-ova zastupnika Davorina Mlakara. "Ja ne mogu glasovati za zaboravnog ustavnog suca. Mlakar je zaboravan. Ode u inozemstvo i zaboravi svoje ime i prezime", kazao je Pecnik.

Nezadovoljnim klubovima su iz SDP-a i HDZ-a odgovorili kako je obveza Sabora da kompromisom osigura dvotrećinsku većinu za izbor ustavnih sudaca i da ne riskira ustavnu krizu nakon 7. lipnja, od kada bi Ustavni sud ostao bez kvoruma.

"Nad glavom nam visi mogućnost ustavne krize. Nakon zadnjih izmjena Ustava, podigli smo vrlo visoko ljestvicu, rekavši da je za ustavne suce potrebna dvotrećinska većina. Zadnja četiri mjeseca smo razgovarali, pokušali doći do dogovora, kompromisa i rezultat tog kompromisa je pred vama. Ima manjkavosti, svatko od nas bi napravio neku drugačiju listu, ali ni jedna od njih ne bi dobila dovoljan broj ruku", kazao je Dražen Bošnjaković (HDZ), poručivši kolegama kako im je zadaća pokazati zajedništvo i izabrati ustavne suce.

Pusić: Kompromis je nužan, bez Ustavnog suda nema izbora

I Vesna Pusić (HNS) poziva se na nužnost kompromisa. Podsjetila je da je bez Ustavnog suda nemoguće provesti izbore.

"Mi danas ne znamo gdje je premijer, potpredsjednici Vlade međusobno ne razgovaraju, od osam sjednica Vlade, pet je bilo telefonskih. Međunarodne financijske institucije su odbile naše obveznice", navela je Pusić, pozivajući zastupnike da preuzmu odgovornost. "Ne mogu si dopustiti luksuz i reći, meni se ovi sviđaju, neka sve ostalo propadne, to je odgovornost koju svaki političar mora podnijeti", poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:04