REKONSTRUKCIJA DOGAĐAJA

Salmonela nađena na 7 mjesta u kući

 Screenshot / Hanza Media

Izolirana je u dva jaja i ljuski, na radnoj plohi, nožu, krigli i u rizi-bizijuProšlo je točno osam dana otkako je beživotno tijelo petogodišnjeg Mirka Vidovića pronađeno u obiteljskoj kući u Bregani u kojoj je živio sa svojim roditeljima i dvije sestre. Tragedija koja je potresla njihovu obitelj, ali i cijelu Hrvatsku i dalje je jedna od gorućih tema u koju su uključene sve relevantne institucije.

Jutarnji list u posjedu je službenih dokumenata i rezultata istrage svih uzoraka uzetih u obiteljskoj kući Vidovićevih, ali i rezultata analize uzorkovanih jaja iz trgovačkog centra Kaufland u Samoboru.

Naime, u nalazu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da je salmonela u kući obitelji Vidović izolirana na radnoj plohi, nožu iz kuhinje, krigli iz kuhinje, u rizi-biziju koji je stajao u tavi na štednjaku te u dva jaja i ljuski jaja koja je pronađena u zdjelici na polici u kuhinji. U svim uzorcima izolirana je Salmonella enteritidis.

dav

dav

Originalno pakiranje

Zanimljivo je da je u njihovu hladnjaku, u kojem je bilo pakiranje od 30 jaja, pronađeno njih 22. Svako jaje je testirano na salmonelu, a kontaminiranost je dokazana u dva, što znači da je ostatak jaja bio zdravstveno ispravan za konzumiranje.

Valja naglasiti i da je uzorak jaja, prema dokumentima koje posjeduje Jutarnji list, dostavljen u originalnom pakiranju. Bio je karakterističnog izgleda i mirisa i da je pohranjen u hladnjaku. Pakiranje je imalo izraženu deklaraciju na kojoj je pisalo kako je zemlja porijekla Poljska, na tržište je stavila Mesna industrija braća Pivac te da su jaja iz kaveznog (bakterijskog) uzorka.

Osim ovog detaljnog izvještaja, Jutarnji list posjeduje i analize iz samoborskog Kauflanda. Naime, prema Ispitnom izvještaju, koje je Ministarstvo zdravlja zatražilo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrđeno je da je riječ o jajima koja su se prodavala u Kauflandu, proizvođač je iz Poljske, a na tržište je stavila Mesna industrija braća Pivac.

Iz samoborskog Kauflanda analizirano je ukupno pet jaja iz pet pakiranja. Riječ je o proizvodu: 30 svježih jaja u kartonu, rok trajanja 28. listopada 2016. godine. Iz svakog kartona izuzeto je jedno jaje, a rezultat analize na tom uzorku pokazao je: nije izolirana salmonela.

Epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kažu kako je činjenica da u jednom pakiranju ne moraju nužno biti sva jaja zaražena salmonelom, već upravo suprotno. Pravilo je uglavnom tako da neka jaja mogu biti kontaminirana, a neka ne i da je pitanje sreće ili nesreće na koje ćemo jaje naići. S druge strane upozoravaju da je termička obrada rizične i kvarljive hrane poput jaja ili svježeg mesa neophodna i da ona može mnogo značiti za zdravlje i sigurno konzumiranje proizvoda.

Na upit je li pet jaja (testiranih iz Kauflanda) dovoljan uzorak za donošenje zaključka, s obzirom na činjenicu da su kod obitelji Vidović iz jednog pakiranja od 22 jaja dva bila neispravna, kažu nam kako je vjerojatno veći broj jaja trebao biti analiziran. Dodaju i kako je nezahvalno tvrditi bilo što i da su analizirana jaja iz trgovačkog lanca pokazala ispravnost.

Prenošenje zaraze

Kako se u medijima pojavila informacija da je cijela kuća bila kontaminirana salmonelom, raspitali smo se i o načinu prenošenja zaraze po kući. U HZJZ-u kažu kako postoji mogućnost da se salmonela prenijela s hrane na hranu. Osim toga, s obzirom na to da je riječ o činjenici da je svih pet članova obitelji bilo zaraženo, a bolest se manifestira teškim oblicima povraćanja i proljeva, moguće je da se salmonela na taj način proširila po površinama po kući.

Moramo naglasiti kako smo još u subotu bili upoznati sa svim relevantnim činjenicama o prodajnom mjestu, uvozniku i porijeklu te da smo poslali upite na sve relevantne adrese. Odlučili smo da nećemo objavljivati imena tvrtki dok ne dobijemo njihove odgovore. Upiti su dakle poslani prije četiri dana. Već sljedećeg dana, u ponedjeljak, odgovor smo dobili od trgovačkog lanca Kaufland, koji je izrazio duboko žaljenje zbog nesretnog dječaka, ali i obrazložio da su poduzeli sve mjere. Naime, odmah su s polica povukli jaja iz serije koja je pronađena u hladnjaku obitelji. Također, analizom spornih jaja dokazano je da su jaja iz dućana bila zdravstveno ispravna.

Bez odgovora iz Pivca

Službeni upit poslali smo u nedjelju i braći Pivac, od ponedjeljka smo ih zvali, slali SMS poruke. Osim odgovora da je osoba zadužena za medije na sastanku, odgovor nismo dobili. Dakle, osam dana nakon što su bili upoznati s nesretnim slučajem i smrti malenog dječaka Mesna industrija braća Pivac nije poslala bilo kakvo priopćenje javnosti. Makar da umiri javnost ili potvrdi ispravnost proizvoda koji je iz Poljske uvezla u Hrvatsku.

Ono što je trenutno važno jest to da se obitelj oporavlja, iako se nakon izlaska iz bolnice moraju vratiti u kuću u kojoj je njihovo dijete izgubilo život.

Iako je cijela obitelj dokazano zaražena, još je uvijek nemoguće potvrditi koji je uzrok smrti dječaka. Naime, do kompletnih nalaza vezanih uz obdukciju proći će tjedni, a kad nalazi i stignu, kako su nam rekli u Policijskoj upravi zagrebačkoj, javnost neće biti obaviještena o tome što je stajalo života malenog dječaka Mirka.

Također, u PUZ-u su rekli kako cijeli ovaj smrtni slučaj tretiraju kao nesretan i da će tako biti dok ne dobiju sve rezultate svih uključenih institucija.

Hrvatska će tražiti da EU ispita je li bilo još slučajeva

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jučer su organizirali sastanak kako bi porazgovarali o prikupljenim rezultatima analiza i da bi dogovorili daljnje korake oko istrage konkretnog slučaja. Kako doznajemo, sastanak je bio u znaku struke i želja je bila da se cijeli slučaj provjeri i s EU kroz nadzor. Naime, s obzirom na to da je riječ o proizvodu iz Poljske, Hrvatska će tražiti kroz sustav podatke je li još neka zemlja prijavila ovakve slučajeve. Zasad je, doznajemo, zaključeno kako se ne može sa sigurnošću tvrditi i donositi bilo kakve zaključke dok ne stignu službeni nalazi obdukcije dječaka koji će biti dostavljeni direktno na DORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:18