RIJETKI ISTUP U JAVNOSTI

SANADER NAKON OBJAVE DETALJA PRESUDE U SLUČAJU INA-MOL 'Braneći sebe, branio sam Hrvatsku. Zbog 5 milijuna eura ležao sam 5 godina, a gdje su dokazi?'

 
 Boris Kovačev / Hanza Media

Nakon što su u javnost procurili detalji arbitražne presude u slučaju Ina-MOL, Ivo Sanader je za N1 dao ekskluzivni intervju.

- Mislim da ovo nisu samo detalji, ovo je cijela arbitražna presuda. Mi smo zadovoljni i pitanje je zašto je skrivan ovaj dokument godinu dana.

- Ovu arbitražu je pokrenuo Milanović na temelju nepravomoćne presude, ali i da je bila pravomoćna ona bi jednako pala, jer mita nije bilo. Zbog čega se skrivala istina? Bogu hvala da je objavljeno ovo.

- Ja sam svjedočio na poziv Arbitražnog suda i ja sam se odazvao kao što ću se odazvati i drugom sudu ako me pozove – kazao je Sanader i zanijekao da je svjedočio na prijedlog MOL-a.

- No nebitna je činjenica tko me pozvao. I nije pitanje zašto je objavljeno, nego što piše u tom dokumentu, a bilo je skrivano godinu dana - kazao je Sanader pa istaknuo kakoje on branio Hrvatsku, braneći sebe.

- Nije bilo korupcije i Ježić je lagao - kazao je.

- Do ugovora je došlo mukotrpnim pregovaranjem Vlade, Istražno povjerenstvo Sabora je provelo istragu i utvrdilo da su ugovori dobri. No tema je je li do ugovora došlo korupcijom, a odgovor je na to je utvrdio arbitražni sud komisije UN-a.

Sanader je ponovio i kako je snimka iz restorana montirana.

- To je javni restoran, došli smo unutra – bili smo trojica, odjednom na snimci nema Ježića. Kad se to dogodilo? Četiri mjeseca nakon mog odlaska iz politike, i nakon što je Ježić rekao na sudu da sam ja rekao da će biti neki novac. Sastali smo se jer sam ja osnovao konzultantsku tvrtku, Ježić me molio da mu pomognem riješiti dugove s Molom, i ja sam bio posrednik. Sastali smo se na javnom mjestu gdje ima kamera, gdje smo znali da se snima i di je bilo drugih gostiju. Kako smo mogli nešto dogovarati u listopadu da se dogodi u lipnju. To je smiješno.

Na pitanje što mu je Hernadi napisao na papiriću kojeg mu je dao, kazao je kako ga je pitao za jedan telefonski broj, i da mu ga je on zapisao.

- U svemu mediji nisu nedužni. Vlasnik restorana je montirao snimku i on je to priznao – kazao je Sanader i dodao kako se nije još vidio sa svojim odvjetnicima.

Na pitanje zna li hrvatskog predstavnika u arbitražnom vijeću Jakšu Barbića kazao je kako ga poznaje samo iz viđenja.

- Predložila ga je hrvatska Vlada. Kada se imenuju član arbitražnog suda, sudac kojeg imenuje Hrvatska nema zadaću da brani interes te strane, nego interes istine. I oni su utvrdili istinu i na tome sam im jako zahvalan – kazao je Sanader i zaključio kako 'ovo mučenje i kazneni progon predugo traje'.

- U prosincu će biti osam godina, a ja vas pitam gdje su dokazi i zašto se to ne završi. Ja vas pitam gdje su dokazi. Bile su presude koje su srušene na višim sudovima. U svakom predmetu imate nekog kao Ježić koji je i sam optužen i da sebe oslobodi tereti mene. Riječ protiv riječi, gdje su dokazi? – upitao je Sanader pa zaključio:

- Ja sam zbog 5 milijuna eura odležao u zatvoru, a ja ih nemam, a nema ih ni Hrvatska.

Na kraju intervjua je ponovio kako se ne misli vraćati u politiku.

Podsjetimo, u objavljenim dokumentima presude Arbitražnog suda komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi od 23. prosinca prošle godine vidi se, između ostalog, da su arbitri zaključili da je sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić tijekom suđenja Ivi Sanaderu bio pristran, svjedok Robert Ježić nepouzdan, a uvjereni su i da je čuvena snimka sastanka Sanadera i Zsolta Hernadija iz restorana Marcellino, koju se smatralo svojevrsnim krunskim dokazom protiv Sanadera - montirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:53