PRIPREME ZA EVENTUALNE IZBORE

SDP OSIGURAO DA IM HSS NE POBJEGNE KOD PLENKOVIĆA Dogovorena nova koalicija s Beljakom, otkriveno koliko će HSS imati zastupnika nakon novih izbora!

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak danas saziva telefonsku sjednicu Glavnog odbora stranke koja bi trebala potvrditi sporazum sa SDP-om o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore. - Ovo je tema o kojoj bi trebalo raspravljati, ali su kampanje za lokalne izbore i mnogo članova Glavnog odbora ne može doći, pa smo odlučili održati telefonsku sjednicu - kaže Beljak i navodi kako je raspoloženje u njegovoj stranci potpuno na strani nastavka suradnje sa SDP-om. Također kaže da bi novi koalicijski sporazum HSS-a i SDP-a trebao biti još bolji u nekim detaljima nego što je to bio sporazum koji je na zadnjim izborima s njima sklopio bivši predsjendik SDP-a Zoran Milanović zajamčivši im pet sigurnih mjesta na izbornim listama.

Prije toga je HSS imao samo jednog zastupnika u Saboru, a ovakav dogovor s Milanovićem HSS-je značio preživljavanje jer im je bitno povećao sredstva iz proračuna namjenjena redovnom funkcioniranju političkih stranaka. Ovaj put, HSS bi trebao dobiti čak šest sigurnih mjesta na listama za parlamentarne izbore.

Sjednica Glavnog odbora HSS-a nadovezuje se na sjednicu Predsjedništva SDP-a koja je održana jučer u Krapini. Na toj se sjednici, kako smo doznali, prihvatio sporazum da je HSS siguran SDP-ov koalicijski partner ukoliko dođe, i kada dođe, do parlamentranih izbora. U SDP-u su nam potvrdili da će HSS dobiti šest sigurnih zastupničkih mandata, a raspoređeni bi trebali biti tako da ih najviše dobiju na području Zagrebačke županije.

Ovakav dogovor s HSS-om SDP-ovci su donjeli pod pretpostavkom da će HNS na iduće izbore ići u koaliciji s IDS-om i više neovisnih lokalnih političara. Ako bi se nešto promjenilo u smislu da se ipak na izbore ide s HNS-om onda bi, kažu u SDP-u, trebalo revidirati sporazum s Beljakom i HSS-u ponuditi manje sigurnih pozicija.

Cijeli ovaj manevar ima još jedan bitan cilj, a to je spriječiti da HSS-ovi saborski zastupnici nakon lokalnih izbora odluče promijeniti tabor i osiguraju komotnu većinu vladi Andreja Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:44