MILOŠEVIĆ LJUTIT

SDP-ovci NAPUSTILI SJEDNICU PRED EUROPSKOM POVJERENICOM Ljuti su na Miloševića (HDZ) zbog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije

 Damjan Tadić / Hanza Media

Zastupnici SDP-a napustili su u utorak u Saboru tematsku sjednicu o trgovinskoj politici Europske unije na kojoj je sudjelovala povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström jer predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević (HDZ) nije na dnevni red uvrstio temu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.

Odmah na početku zajedničke sjednice Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku s temom "Zajednička trgovinska politika Europske unije" Joško Klisović zatražio je uvrštavanje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije na dnevni red istaknuvši da SDP to traži već mjesec dana.

Predsjedavajući Milošević odgovorio mu je kako je tema sjednice trgovinska politika u EU i poručio da ne zloupotrebljava sjednicu, te da nema smisla o tome govoriti pred povjerenicom Malmström. "Ovakvi bombaški napadi nemaju smisla na ozbiljnim sastancima kakav je ovaj danas", kazao je.

"Povjerenica jako dobro zna što su ljudska prava i da trgovina nema smisla ako ljudi u svojoj zemlji ne mogu ostvariti razinu ljudskih prava kao u drugim zemljama EU", uzvratio je Klisović.

Tek nakon izlaganja povjerenice Malmström dobio je riječ SDP-ov Peđa Grbin koji je kazao da sloboda trgovine bez borbe protiv diskriminacije nema nikakvog smisla i ocijenio Miloševićevo vođenje sjednice nekorektnim.

"Danas nam niste dopustili niti da zatražimo sazivanje sjednice o temi koja je izuzetno važna, ne samo na unutarnjem polju Hrvatske, već i na polju obveza koje za Hrvatsku proizlaze iz članstva u EU", rekao je Grbin

Dok se ne postupi u skladu sa SDP-ovim zahtjevom i ne sazove sjednica o Nacionalnom planu borbe protiv diskriminacije, SDP neće sudjelovati u radu sjednice ni u radu Odbora za europske poslove, dodao je Grbin.

"Nadam se da će taj zahtjev doći, još uvijek ga nismo dobili", kratko mu je odgovorio Milošević.

Malmstroem: Komisija podržava hrvatsko članstvo u OECD-u

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem kazala je u utorak na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem da Europska komisija podupire hrvatsko članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), gotovo jedinoj preostaloj međunarodnoj organizaciji kojoj bi Hrvatska mogla pristupiti.

Kako je priopćeno iz Banskih dvora, Plenković i Malmstroem, koja je u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su o trgovinskoj politici Europske unije, kao i o reformi europskih trgovinskih zaštitnih instrumenata.

Premijer je, među ostalim, naglasio da je hrvatski cilj punopravno članstvo u OECD-u, ocijenivši da je pristupanje toj organizaciji iznimno korisno za razvitak zemlje i provedbu reformi.

Vlada je u siječnju poslala pismo namjere o pristupanju RH u punopravno članstvo OECD-a.

OECD ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Malmstroem je kazala da EK podržava hrvatsko članstvo.

Plenković je najavio i da će Hrvatska do ljeta ratificirati sporazum o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (Ceta) i kazao kako trgovinska politika EU doprinosi rastu gospodarstva.

Premda je budućnost TTIP-a (Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama između EU i SAD-a) trenutno neizvjesna, važno je nastaviti i intenzivirati pregovore sa zemljama Mercosura, Meksikom, Indonezijom i Filipinima te otvoriti pregovore o modernizaciji carinske unije s Turskom te pregovore s Australijom i Novim Zelandom te Čileom, smatra povjerenica Malmstroem, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:27