GLAS OPORBE

SDP POKREĆE POSTUPAK OPOZIVA MARTINE DALIĆ Bernardić kaže da je ulovljena s prstima u pekmezu, nudi političku stabilizaciju

 Željko Hajdinjak / CROPIX

SDP pokreće postupak opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog sukoba interesa u slučaju Agrokor, Predsjedništvo SDP-a preuzima ulogu izbornog stožera i stranka je spremna u svakom trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon sjednice Predsjedništva

Predsjedništvo SDP-a na sjednici u subotu zaključilo je da kreće u opoziv ministrice i potpredsjednice vlade Martine Dalić zbog evidentnog sukoba interesa jer odvjetnička društva ovoj Vladi pišu zakone, izjavio je Bernardić.

Po tvrdnjama oporbe, u pisanju 'lex Agrokor' bilo je navodno uključeno odvjetničko društvo Šavorić povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora, a što je, kažu u oporbi, evidentan sukob interesa.

"Ovo je vlada sukoba, interesa i sukoba interesa. To je njihov OIB, JMBG i neizostavni dio njihove identifikacije", poručio je Bernardić.

No, na pitanje hoće li SDP pokrenuti postupak izglasavanja povjerenja čitavoj Vladi, Bernardić nije odgovorio rekavši samo vrlo jasno da je SDP počeo proces izglasavanja nepovjerenja potpredsjednici Vlade.

Upitan zašto se SDP nije odlučio na rušenje cijele Vlade, Bernardić je odgovorio da je to zato što je "potpredsjednica Vlade uhvaćena s prstima u pekmezu". Proceduru prikupljanja potpisa za opoziv Dalić SDP, po Bernardićevim riječima, pokreće ovih dana.

Poručio je i da Predsjedništvo SDP-a preuzima ulogu izbornog stožera te da je SDP u svakom trenutku spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

"Započinjemo strateške pregovore s našim koalicijskim partnerima, prije svega s HSS-om i HSU-om, potpisnicama Deklaracije o dobrom društvu, a onda i s ostalim strankama Narodne koalicije - HNS-om, pa i s IDS-om", rekao je.

Poručio je da su u SDP-u formirali pregovarački tim i spremni su u svakom trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

Upitan je li u kontaktu s čelnikom Mosta Božom Petrovom, rekao je samo da su se "čuli prije dva dana uoči političke nestabilnosti koju je u Hrvatskoj izazvao premijer Plenković".

"Razgovarali smo čisto oko tehničkih detalja, tada mi je rekao da će na dnevni red Sabora sljedeći tjedan staviti raspravu o povjerenju ministru Zdravku Mariću, koji je očito u sukobu interesa. To je bio telefonski razgovor, vrlo hladan, gdje smo razmijenili činjenice", rekao je Bernardić.

Upitan za poruke iz HNS-ovih neimenovanih izvora da im ne pada na pamet da se ponovno strateški povežu s SDP-om, Bernardić je odgovorio kako je "važno da najprije kreću u strateške pregovore s potpisnicima Deklaracije o dobrom društvu".

"Bez obzira koliko nas plaćenici u medijima podcjenjivali, mi ćemo se boriti za dobru Hrvatsku do zadnjeg atoma naše snage", poručio je.

Bernardić nije izravno odgovorio ni kolika je mogućnost da SDP pregovara s Mostom i drugim strankama u parlamentu o formiranju nove parlamentarne većine, rekavši samo da "preslagivanje ne dolazi u obzir te da je SDP spreman u svakom trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku".

Na pitanje ima li oporba 76 ruku u Saboru za opoziv ministra financija Zdravka Marića idući tjedan u Saboru, Bernardić je ustvrdio kako je "Hrvatskoj manje bitno koliko je ruku za opoziv Marića. Važnije je da je Vlada u očitom sukobu interesa i da odvjetnička društva pišu zakone za ovu vladu".

Uoči sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a, član Predsjedništva Arsen Bauk rekao je kako će se raspravljati o političkoj krizi, ali zaključak neće biti, po njegovu i po mišljenju Siniše Hajdaša Dončića, da SDP treba razgovarati s Mostom o stvaranju nove većine u Saboru.

- Raspravljati hoćemo, ali nisam siguran da će biti zaključak da trebamo, rekao je Bauk na pitanje novinara hoće li raspravljati o tome treba li SDP pokušati presložiti većinu, a član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić samo je rekao:"Ne.

Bauk je kazao kako je sjednica Glavnog odbora zakazana prije nego što je došlo do političke krize, ali će to svakako biti tema sjednica.

Upitan za komentar jučerašnje izjave glavnog tajnika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da u ovom trenutku nije cilj definiranje nove parlamentarne većine, već stabiliziranje Sabora i kampanja za lokalne izbore, Bauk je rekao kako HDZ o formiranju parlamantarne većine neće raspravljati prije lokalnih izbora jer je do tada vjerojatno neće dobiti.

- Tko bi im bio parlamentarna većina? Sada imaju 73 bez Mosta, Bruna Esih je rekla da neće to je 72 i sada im trebaju 4 zastupnika koji do sada nisu bili s njima. Ako izuzmemo mogućnost da to budu SDP, HNS, HSU, HSS i IDS, ostaje im Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Željko Glasnović. Naravno, uvijek je moguće da u svom starom stilu idu pojedinačno razgovarati sa zastupnicima da bi netko od njih bio prebjeg. Ali kako su rekli da je to novi HDZ, onda se nadamo da to neće napraviti, iako se s njima nikad ne zna, rekao je.

- Formalno mogu otezati četiri godine, kazao je.

- Postoji Vlada koja ima većinu ministara, državni tajnici mogu četiri godine obnašati dužnost ministara; čak teoretski, može se smijeniti ministar Zdravko Marić pa da kao državni tajnik vodi Ministarstvo financija, no pitanje je može li Vlada preživjeti prvi proračun tj. hoće li skupiti većinu za proračun, mogu li joj prolaziti zakoni u Saboru... puno je pitanja, rekao je Bauk.

Na upit o proceduri koja bi uslijedila kad bi SDP pokrenuo izglasavanje nepovjerenja Vladi, rekao je kako u ovom trenutku nema ovlaštenje odgovoriti na takvo pitanje.

- Svaka stranka razmatra koja će biti njena politička taktika, a politička taktika može u ovom trenutku biti samo određivanje datuma izbora ako se ne dogodi da imamo parlamentarnu većinu ili Vlada ne pristane biti manjinska. Puno je otvorenih mogućnosti, najbitnije je da institucije funkcioniraju, da Vlada predlaže zakone, Sabor ih prihvaća ili odbija, ministarstva rade svoj posao, a hoće li vlada biti manjinska, većinska, tehnička, to je stvar forme, rekao je Bauk.

Sva ta pitanja su stvar proceduralnih driblinga i poslovničkih nadmudrivanja, jedino politički bitno pitanje je tko čini parlamentarnu većinu, a u ovom trenutku parlamentarne većine nema, rekao je i dodao da ima primjera manjinskih vlada, ali da on ne misli da će tako biti..

- S istim legitimitetom kao što Jandroković poziva Petrova da odstupi jer ima 79 potpisa protiv njega, na taj način može pozvati Plenkovića da odstupi jer nema 76 potpisa za njega. To je cijela priča, rekao je Bauk.

Na pitanje hoće li biti 76 glasova za opoziv ministra Zdravka Marića izračunao je da su stranke koje su predale potpise je 52 glasa, s Mostom je 67, ako se priključi IDS 70 i ostaje još jedan broj zastupnika Živog zida, Promijenimo Hrvatsku i ostalih koji se mogu izjasniti. "To se može provjeriti kod ovih stranaka, naših 37 će biti za ovo, kazao je Bauk.

Izjave su najavljene nakon završetka sjednice Glavnog odbora, koja će početi minutom šutnje za Ivicu Račana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:14