KARAMARKOVO DUBOKO GRLO

Šef osječke SOA-e u kontaktu s vrhom kriminalnog miljea u istočnoj Slavoniji

Josip Barić u slobodno je vrijeme gitarist osječke rock grupe Kit Karson

Ime Josipa Barića, šefa osječkog centra Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), također se spominje u istrazi oko curenja povjerljivih informacija iz istraga i kontakata s pripadnicima skupina organiziranog kriminala, otkrivaju izvori Jutranjeg.

Barić je, kako tvrde upućeni izvori, duže vrijeme pod posebnom pažnjom istražitelja koji su mjesecima radili na osjetljivim slučajevima, ali su istodobno bili kompromitirani jer su povjerljive informacije dospjele do pojedinaca iz krim-miljea koji su bili pod operativnom obradom i mjerama.

Junak Divljeg zapada

Koliki je bio doseg tih proboja, kako ih je prije nekoliko dana na sjednici Vlade nazvao predsjednik Vlade Zoran Milanović, dovoljno govori činjenica da su istražitelji odlučili uskratiti sva operativna izvješća za centar SOA-e u Osijeku, gdje je Barić šef, kako bi umanjili štetu.

Prema zasad dostupnim informacijama, bili su u pravu jer je otkriven niz njegovih kontakata s ljudima koji pripadaju samom vrhu jedne kriminalne skupine s istoka Hrvatske koja je, u isto vrijeme, bila pod opsežnom istragom.

Barić je godinama bio zaštićeni kadar Tomislava Karmarka . Neupitan pouzdanik sadašnjega šefa HDZ-a i osoba od njegova posebnog povjerenja.

Međutim, Barić je potpuno atipičan zaposlenik tajnih službi. U Slavoniji je poznat kao gitarist, član osječkog rock-sastava Kit Karson, glazbene skupine koja je uzela ime po Kitu Carsonu, junaku Divljeg zapada. Osječki rock-sastav, u kojem je i zaposlenik SOA-e Barić, smatra Carsona, junaka mnogih stripova i romana, svojim idolom jer je bio u dobrim odnosima s indijanskim plemenima, a oženio se Indijankom iz plemena Navajo.

Kit Karson je rock-grupa koju Osječani mogu vidjeti na koncertima u kafićima i pubovima, a skladbe skupine u kojoj svira Barić mogu se naći i na YouTubeu. Kompozicija “Ja sam ovdje kralj”, za koju je osječki šef SOA-e napisao tekst, ima i zanimljivu videoizvedbu: pjevač ulazi u sobu, ispod pojasa vadi pištolj i stavlja ga na stol, a pištolj se ponovno nalazi u njegovoj ruci na kraju spota.

Sa šanka u službu

Nije poznato je li upravo Barić ustupio svoj službeni pištolj za potrebe snimanja videouratka. Singl “Ja sam ovdje kralj” vrti se i na glazbenoj CMC televiziji (Croatian Music Channel). Barić je u tajnim službama od 1991. godine. Završio je studij Ekonomije u Osijeku, a za njegov dolazak u tadašnji SZUP (Služba za zaštitu ustavnog poretka) zaslužan je osječki poduzetnik Ivan Šapina, u čijem je kafiću Barić radio kao konobar. Barić je vrlo brzo napredovao u službi. U usponu njegove karijere važnu je ulogu imao Branimir Glavaš.

Prisluškivanje Osječana

Policijski izvor u Osijeku kažu da je Barić još sredinom devedesetih, u vrijeme dok je načelnik osječkog Centra SZUP-a bio Josip Peći, imao određenu ulogu u tadašnjoj velikoj aferi prisluškivanja. U to vrijeme u Osijeku je nezakonito prisluškivan veći broj građana, i to - kako se tvrdilo, ali nikada nije bilo dokazano - po Glavaševu nalogu. Afera je dospjela u javnost jer se dio zaposlenika SZUP-a, prije svega Srećko Pauzer, nije slagao s nelegalnim prisluškivanjem građana i dilanjem transkripata sa sadržajima tih razgovora. Peći je zatim smijenjen, a zbog nezakonitog prisluškivanja sudilo mu se na osječkom sudu. Proglašen je krivim, ali je prošao s uvjetnom kaznom.

Josip Barić, šef osječke SOA-e, naglo je napredovao dolaskom HDZ-a na vlast 2003. Glavaš je, kažu policijski izvori u Osijeku, ponovno bio osoba koja mu je u tome pomogla.

Poslao ga je Jošku Podbevšeku, šefu tadašnje POA-e, pa Barić postaje prvi čovjek tajnih službi u Osijeku. Njegova se pozicija osobito učvršćuje kada u prosincu 2006. na čelo tadašnje POA-e dolazi Tomislav Karamarko. Barić je osoba od njegova iznimnog povjerenja i iako je bilo pritužbi na njegov rad, među inim radilo se i o prometnoj nesreći koju je skrivio u pripitom stanju, ništa mu se nije dogodilo.

Dobar i s Glavaševim ljudima

Osječki centar SOA-e iznimno je važan i osjetljiv. Pokriva sigurnosno zanimljivo područje uz koje je duga granica sa Srbijom, područje kojim teče šverc cigareta, droge, ali i ljudi. Riječ je o ogromnom crnom biznisu pa je više nego važno tko je na čelu službe koja to mora otkrivati.

Josip Barić i danas je vrlo blizak s Tomislavom Karamarkom, a u krugovima osječkih HDZ-ovaca slovi kao njegov “izaslanik“ za Osječko-baranjsku županiju. Međutim, Barić je, kako se čuje iz izvora bliskih HDSSB-u, u dobrim odnosima i s čelnicima te stranke. Možda je tek slučajna podudarnost, ali Barić ima apartman u Malinskoj, u istoj zgradi u kojoj apartman ima i predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:15