'TUĆI ĆEMO SE NA ULICAMA I SUDU'

SINDIKATI SPREMNI NA KOMPRIS 'Ali samo ako Plenković pristane na povećanje plaća za šest posto, a tu je i pitanje isplate 200 milijuna kuna...'

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Sindikati javnih službi izvijestili su u srijedu da su spremni predložiti svome članstvu prihvaćanje kompromisa oko vraćanja duga nastalog 2016. ako Vlada pristane na povećanje plaća za šest posto u 2017. i na sporazum o politici plaća od 2018. do 2020. godine.

Osam sindikata potpisnika dodatka sporazuma za osnovice za plaće u javnim službama izvijestili su nakon jučerašnjih pregovora da Vlada još nije uspjela pronaći dovoljno stručnjaka radnog prava koji preispituju dodatak sporazumu, ali ga sindikalni pravni stručnjaci smatraju valjanim dokumentom.

Koordinator sindikalnog pregovaračkog tima i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je na konferenciji za novinare da unatoč tome Vlada nudi povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja 2017. za dva posto te još dva posto od 1. prosinca 2017.

Kao neku kompenzacijsku mjeru, kako to oni zovu, a mi to zovemo povratak duga iz 2016., ponudili su dvokratnu isplatu ukupne mase sredstava od po sto milijuna kuna, odnosno sto milijuna kuna u siječnju 2017. i sto milijuna kuna u siječnju 2018., rekao je Mihalinec, dodavši da se tu ukupno radi o dvjesto milijuna kuna za realizaciju duga koji iznosi 1,4 ili 1,5 milijardi kuna.

Sindikati javnih službi predložili su povećanje osnovice od 1. siječnja 2017. za šest posto i kao prvu mjeru povratak duga prosječno šest posto mjesečno za 2016., no tijekom pregovora izrazili su spremnost za pomicanje pojedinih rokova, te vezano uz to očekuju očitovanje Vlade na sljedećem sastanku pregovaračkih odbora u petak.

Sindikati su pritom ponudili da se povećanje osnovice od šest posto u 2017. razlomi u dva djela pa bi se prvo povećanje od tri posto primjenjivalo od 1. siječnja, a još tri posto od 1. srpnja. Time bi se, kažu sindikati, u 2017. povećala osnovica za ukupno šest posto i ispravilo otimanje osnovice iz 2009.

Vezano uz veličinu duga prema zaposlenicima u javnim službama nastalog 2016., Mihalinec kaže da su oni o tome dobro razmislili i spremni su u slučaju da Vlada prihvati predloženo povećanje osnovice predložiti članovima nagodbu u visini od prosječno tri posto mjesečnog povećanja osnovice.

"Ono što je oteto 2016. treba vratiti. Ako vlada pristane na povećanje osnovice za šest posto za sljedeću godinu onda smo mi spremni predložiti ljudima da prihvate kompromisno rješenje kao nagodbu, ali na njima će biti da odluče", rekao je Mihalinec. Dodao je kako će imati obraza to predložiti ljudima ako se postigne sporazum o povećanju osnovice u 2017. i ugovaranje načina usklađivanja plaća do kraja mandata.

U slučaju nagodbe izbjegli bi se sudski sporovi koji bi državu stajali puno više, rekao je Mihalinec, koji je uoči sutrašnje sjednice Vlade pozvao premijera Andreja Plenkovića da se uključi u pregovore kako bi se pronašlo najbolje rješenje za Hrvatsku i zaposlene u javnim službama.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je pak da sindikati razumiju da je sporazum veliki teret za državu. No, smatra da dovođenje u pitanje dokumenta djeluje kao "krik očajnika" da pronađe neku formulu kojom će izbjeći pravne i moralne obaveze prema 250.000 zaposlenih.

Ribić zaključuje kako se može svašta očekivati poznavajući hrvatske sudove, ali da je sindikatima zadnja nada Europski sud. "Istina je da je sporazum neupitan i da ćemo se mi za njega tući na ulici na sudovima i u štrajku", poručio je Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:50