MOGUĆI SUKOB INTERESA

SKANDAL S DODJELOM JAVNOG NOVCA ZA FILM Kako je HAVC tvrtki članice svog Upravnog odbora dao milijune

Producentica Darija Kulenović Gudan: Upravni odbor HAVC-a ne sudjeluje u izboru programa kojima se dodjeljuju sredstva
 CROPIX

Tvrtka Dim studio ove je godine na natječajima Hrvatskog audiovizualnog centra za dva filmska projekta dobila 6,5 milijuna kuna. Darija Kulenović Gudan, donedavna direktorica Dim studija, koja i dalje radi u toj tvrtki, istodobno je posljednje dvije godine i članica Upravnog odbora HAVC-a. U Ministarstvu kulture, pa i samom HAVC-u, tvrde da nema govora o sukobu ineteresa, ali Stjepan Ćosić, šef Upravnog odbora HAVC-a, smatra da slučaj treba do kraja istražiti.

Nositelji programa

Jer, Zakonom o audiovizualnim djelatnostima definirano je da članovi tijela Centra (pod koje spada i Upravni odbor) za vrijeme trajanja mandata ne mogu biti nositelji programa koji se prijavljuje za javni poziv Centra, odnosno ne smiju sudjelovati u razmatranju i odlučivanju o tim programima. U pozadini priče je i izbor novog ravnatelja HAVC-a, kojeg izabire upravo Upravni odbor, a ovih dana su potvrđene dvije kandidature: dosadašnjeg ravnatelja Hrvoja Hribara i novog kandidata Borisa Gregorića.

Hribar smatra da je to kampanja protiv njega.

Ofenzivna kampanja

- O eventualnom sukobu interesa ovih se dana konstruira ofanzivna kampanja pojedinaca čija su imena poznata stručnim službama HAVC-a. Dariju Kulenović Gudan u članstvo Upravnog odbora imenovalo je Ministarstvo kulture 1. prosinca 2012. i, prema našim saznanjima i dokumentaciji, nije autorica ni nositeljica projekata prijavljenih na natječaj - tvrdi Hribar.

Ali producent tih programa je Dim studio, čiju dobit, kako je vidljivo na stranicama Financijske agencije, Kulenović Gudan s još jednom kolegicom dijeli popola. Producentica D. Kulenović Gudan uvjerena je da nije u sukobu interesa jer, kaže, ni na koji način ne može sudjelovati u izboru programa koje financira HAVC.

Imenovala je struka

- Članica sam Upravnog odbora koji ne sudjeluje ni na koji način u izboru programa kojima se dodjeljuju sredstva, a na tu funkciju me predložio Upravni odbor udruge producenata - rekla je. Dodala je da je tvrtka s kojom je povezana ove godine prvi put dobila tako velika sredstva, i to za dva projekta: 2,9 milijuna kuna za debitantski dugometražni Čekajući Alexi te 3,5 milijuna kuna za dugometražni igrani film Moj dida je vanzemaljac. Godinu ranije, kaže, od HAVC-a su dobili samo 210.000 kuna, a iste 2013. D. Kulenović Gudan je prestala biti direktorica u spomenutoj tvrtki.

Tvrtka je lani ostvarila 7,9 milijuna kuna prihoda, ali D. Kulenović Gudan tvrdi da je to zbog suradnje s HRT-om.

- Najviše s njima radimo, i to za dječji program - rekla je.

Možda se uistinu radi o slučajnosti, a možda je ipak u pitanju sukob interesa. Čelni ljudi HAVC-a i Ministarstva kulture dali su nam identičan odgovor. U Ministarstvu tvrde da je HAVC zakonom i praksom ustrojen na način da su programske i administrativne funkcije strogo razdvojene.

“Programske odluke donosi Vijeće, tijelo u kojem sudjeluju izravno izabrani predstavnici sudioničara audiovizualne industrije, a na prijedlog umjetničkih savjetnika, imenovanih od istog tijela. Upravni odbor, pak, nadzire rad zaposlenika, donosi akte o unutarnjem ustrojstvu, odobrava financijske planove poslovanja te nadzire likvidnost sustava, a osobito efikasnost naplata”, piše u odgovoru Nataše Petrinjak, glasnogovornice Ministarstva kulture.

Strogo odvojena tijela

Pojašnjava i da članovi UO-a nemaju ingerencija ni doticaja s donošenjem odluka po javnim natječajima.

- Darija Kulenović Gudan imenovana je u Upravni odbor HAVC-a slijedom predviđene zakonske procedure - kažu u Ministarstvu kulutre.

U odgovoru Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, također piše da su to strogo odvojena tijela, a da bi članovi Hrvatske udruge producenata bili prvi koji bi trpjeli posljedice eventualnog sukoba interesa.

Pa ovo nije u redu, istražit ćemo slučaj

Stjepan Ćosić, predsjednik Upravnog odbora HAVC-a, smatra kako nije dobro da je u Upravnom odboru HAVC-a osoba čija se tvrtka natječe za sredstva te institucije te kaže da će istražiti taj slučaj. Također otkriva da članovi Upravnog odbora mjesečno primaju naknadu od dvije tisuće kuna.

- Tražit ćemo tumačenje HAVC-a, odgovor Darije Kulenović Gudan, a i pravno tumačenje zakona, jer se dosad nismo bavili jedni drugima, ali ako je sve to tako, jasno je da nije u redu - izjavio je predsjednik Ćosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29