SPORNA PROJEKCIJA

SKANDAL U SISAČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI Na satu vjeronauka đaci gledali Sedlarov film 'Jasenovac - istina', ravnatelj: 'Koliko znam, film nije zabranjen'

 Srđan Vrančić/EPH

Film “Jasenovac - istina”, čiji bi autor Jakov Sedlar prema tumačenju pojedinih pravnika zbog krivotvorenih dokumenata i nevjerodostojnosti iznesenih u filmu mogao kazneno odgovarati, dospio je i u nastavu. Kako tvrdi učenik Strukovne škole Sisak koji se anonimno obratio medijima, film im je nedavno - samo četiri dana nakon službene promocije - prikazan na nastavi vjeronauka.

Košić: ‘No comment’

Film im je servirao vjeroučitelj Danijel Kraker, što je Jutarnjem listu potvrdio i ravnatelj škole Ivica Beloglavec koji u tomu ne vidi ništa sporno “budući da je riječ o punoljetnim osobama, koje već dosta toga mogu samostalno procjenjivati i odlučivati”.

- Koliko ja znam, taj film nije zabranjen, što znači da ga se smije javno prikazivati, pa i na nastavi - kaže ravnatelj. Nekim učenicima od njih 25, nastavlja ravnatelj, film se svidio, nekima ne, neki su odšutjeli, neki su se žalili, pa i medijima.

Sedlarov film nakon promocije 4. travnja mnogi su kritičari ocijenili povijesno-revizionističkim falsifikatom, no u sisačkoj je školi, prema tvrdnjama učenika, prikazan kao nesporna verzija povijesne istine o zloglasnom ustaškom stratištu.

Da je prikazivanje Sedlarova filma na nastavi vjeronauka potpuno neprimjereno smatra povjesničar Neven Budak.

- Ovakav se film može prikazivati samo uz stručni komentar povjesničara kako bi se na adekvatan način učenicima objasnila sva sporna mjesta i s njima razgovaralo o argumentima koji se u filmu navode. Zadaća vjeronauka nije poučavati povijest, nego religiju, a nekima, naravno, neka povijesna tumačenja mogu biti i religija - komentira Budak, dodajući da bi se film mogao izvrsno koristiti u nastavi na način da se učenicima objasni što je to - krivotvorenje povijesnih izvora.

Objašnjenje vjeroučitelja Krakera o tome u kojem je kontekstu prikazao film učenicima nismo uspjeli dobiti, a navodno je vjeroučitelju film ustupio sisački biskup Vlado Košić, s uputom da ga prikaže učenicima.

Taj navod nismo uspjeli provjeriti jer je na našu zamolbu da komentira cijeli slučaj biskup Košić SMS porukom odgovorio “No comment”.

Način izbora

Navodno je vjeroučitelj Kraker tvrdnju da je od biskupa dobio film iznio učenicima prije prikazivanja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije zaprimilo zahtjev za prikazivanje filma “Jasenovac - istina” u školama niti je, dakle, dalo odobrenje za njegovo prikazivanje. No, u praksi nastavnik može koristiti materijale (pa i filmove) koji se izričito ne navode u nastavnome planu i programu i nije nužno tražiti dozvolu MZOS-a.

- Duboko sam uvjeren da nastavnici ne trebaju tražiti nikakve dozvole za bilo kakve nastavne materijale koje koriste, ali moraju biti educirani za posao koji rade i za svoje autonomne odluke moraju snositi odgovornost - komentira profesor Budak, povezujući dijelom ovaj događaj i s pitanjem načina izbora vjeroučitelja, što može dovesti pod sumnju kvalitetu odabranih pojedinaca.

Crkvene vlasti

- Uostalom, ne vidim zašto se oni ne bi u školi zapošljavali kao i svi ostali nastavnici, putem javnog natječaja umjesto odlukom crkvenih vlasti - pita se Budak.

Ravnatelj škole tvrdi da je o čitavom događaju razgovarao i s nekim od roditelja učenika četvrtog razreda.

- Slobodno smo demokratsko društvo, ja svojim profesorima vjerujem i ne odlučujem ja nego oni što je prikladno, a što ne - zaključuje ravnatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:51