ZVIJEZDE U AKCIJI

SLAVONSKI BROD IZLAZI NA ULICE Najpoznatiji Brođani uključili se u veliku akciju: 'Ne dam svoje prijatelje, svi na noge!'

 INSTAGRAM

Želimo potaknuti odgovorne da napokon s riječi i obećanja prijeđu na djela te zaustave svakodnevno trovanje nas i naše djece, poruka je građana Slavonskog Broda koji su se na Facebooku okupili u grupi 'Brođani za Brod'.

Slavonci za četvrtak u 18 sati najavljuju veliki prosvjed na glavnom gradskom Trgu Ivane Brlić Mažuranić, poznatijem kao Korzo.

Ondje će od nadležnih institucija Hrvatske te Bosne i Hercegovine tražiti radikalne promjene kako bi se zaustavilo po život opasno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu.

Samo od početka ove godine zabilježena su čak 222 prekoračenja satne granične vrijednosti sumporovodika, čiji je najveći izvor prekosavska Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.

Građani tvrde kako zbog otrovnih plinova jedva dišu, a sad su, poslije dugogodišnje borbe, izgubili strpljenje. Potporu su im na društvenim mrežama dali brojni hrvatski pjevači, glumci i sportaši.

'Ne dam na svoje prijatelje. Svi na noge', napisao je junak hit serije 'Crno-bijeli svijet' Slavko Sobin ispod fotografije na kojoj pozira s natpisima 'nema predaje' i 'čisti zrak'.

Isto su napravili i redatelj Dalibor Matanić, splitski pjevači Joško Čagalj Jole i Luka Nižetić, glumica Petra Cicvarić te stand-up komičarka Marina Orsag.

Akciji za spas rodnoga grada pridružio i nogometaš te hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić.

'Vrijeme je za promjene. Mi Brođani uzimamo stvari u svoje ruke jer više ne želimo svojom pasivnošću ugrožavati naš život i živote naše djece. Upozoravali smo institucije, no osam godina nitko nije reagirao, a sada ćemo sve prisiliti na akciju', kažu organizatori prosvjeda.

Među zahtjevima građana je plan modernizacije i plinofikacije Rafinerije te osnivanje zaklade za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava od strane JANAF-a. Traže i da Slavonski Brod te okolica dobiju poseban status kad je riječ o financiranju i sufinanciranju projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ako im se uvjeti ne ispune, stanovnici pozivaju na građanski neposluh te, između ostaloga, najavljuju blokadu graničnog prijelaza i tužbu protiv Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:34