KURIKULARNA REFORMA

SLIJEDI SMJENA BULJAN CULEJ Nakon odlaska Dijane Vican, ministrica Divjak želi i novi tim za reformu obrazovanja

Blaženka Divjak i Jasminka Buljan Culej
 CROPIX

Nakon transformacije Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu strategije obrazovanja, s čijeg bi čela trebala otići zadarska rektorica Dijana Vican, u fokusu je sporno imenovanje Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme. Ovoga tjedna, doznajemo, kreću pregovori koalicijskih partnera o formiranju novog Posebnog stručnog povjerenstva, ali i - Ekspertne radne skupine.

Na čelu ERS-a je bivša savjetnica bivšeg ministra Pave Barišića, Jasminka Buljan Culej, čiji je proces izbora po internoj analizi Ministarstva obrazovanja praćen većim brojem nepravilnosti i netransparentnosti.

Kritike oporbe

Činjenica da unatoč nalazima analize ministrica dva mjeseca nije stavila izvan snage odluku o izboru Jasminke Buljan Culej, povlači za sobom kritiku da Divjak nije ispunila svoju najavu s početka mandata o potrebi novog natječaja za izbor ERS-a. Kritika ministrici, osim udruga uključenih u organizaciju dvaju velikih prosvjeda za kurikularnu reformu, stizala je iz oporbenih stranaka i skupina uključenih u izradu kurikularnih dokumenata. Na kritike je ministrica dosad odgovarala tek da za nju ERS ne postoji.

Ne ispunjava uvjete

Analiza natječaja pokazala je da Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete koje je za natječajni proces sastavilo Posebno stručno povjerenstvo (PSP).

Osim što akcijski plan izabrane voditeljice kojim se prijavila na natječaj nije akcijski plan predstavljen javnosti, analiza je pokazala da se radno iskustvo Buljan Culej ne poklapa s ispisom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

“Kako ne postoji izvješće Povjerenstva za odabir, nije jasno koji Akcijski plan je bio predmet procjene Povjerenstva”, piše u analizi koju je objavio Jutarnji list, a čiji je jedan od zaključaka da “natječajni uvjeti koje je na svojoj sjednici utvrdilo Posebno stručno povjerenstvo nisu istovjetni onima u objavljenom natječaju”.

Ministrica je analizu proslijedila na očitovanje PSP-u, tijelu odgovornom za izbor ERS-a, i ostala bez odgovora. Na ministričin zahtjev za očitovanjem, Dijana Vican odgovorila je u jednom od intervjua da nema kome i što odgovoriti.

Vican ju ignorirala

Ministrica je očekivala da će se ova tema naći na dnevnom redu PSP-a, a kako do toga nije došlo tijekom predsjedanja Dijane Vican, Divjak će u idućim danima pokušati u suradnji s HNS-om pronaći rješenje za smjenu Buljan Culej.

Dva su moguća ishoda. Prvi je da se u potpunosti poništi natječaj za ERS i raspiše novi. S obzirom na to da je takav ishod neprihvatljiv krugovima iz HDZ-a, ministrici ostaje drugi ishod, dijelom kompromisan. Riječ je o ostanku dijela izabranih članova ERS-a i popunjavanju skupine novim članovima, ali uz uvjet odlaska Jasminke Buljan Culej, s pozivom na netransparentan izbor.

Da bi to postigla, Divjak prvo treba dobiti potporu HNS-a, a potom i pristanak HDZ-a.

Da je natječaj nužno poništiti zbog niza manjkavosti i netransparentnosti, smatraju mnogi iz školskih i znanstvenih krugova. Jedan od njih je i Boris Jokić, voditelj ERS-a u dva navrata (za vrijeme ministra Vedrana Mornara i Predraga Šustara), koji se svojim akcijskim planom ponovo prijavio za voditelja na natječaju raspisanom u travnju.

Nakon što je PSP odabrao Culej za voditeljicu, Jokić je zatražio uvid u natječajnu dokumentaciju koja mu je poslana iz Ministarstva obrazovanja nakon 97 dana, znatno duže nego što je propisano Zakonom o pristupu informacija.

Potpora Pantovčaka

- Mogu samo potvrditi da sam prije dva tjedna dobio zatraženu dokumentaciju koja potvrđuje nalaze iz analize Ministarstva koju je objavio Jutarnji list - potvrdio nam je jučer Boris Jokić.

A jučer je u pripremi provedbe reforme ministrica Divjak dobila javnu potporu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. “Više sam kompatibilna s ministricom Divjak, Vican je odradila svoje” - dobrodošla je potpora predsjednice nestranačkoj ministrici iz kvote HNS-a. Iako je Dijana Vican imala potporu premijera Andreja Plenkovića “u svemu što radi”, očito je da zadarska rektorica odbrojava zadnje dane na čelu PSP-a, koja uključuje kurikularnu reformu.

Transformaciju Povjerenstva potvrdio je premijer u dogovoru s koalicijskim partnerima.

U HNS-u su objasnili dogovoreni plan: umjesto Vican na čelo Povjerenstva stale bi dvije supredsjedateljice - ministrica Divjak i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković (HDZ). Premijer bi, u skladu sa Strategijom, bio čelna figura PSP-a. Hoće li među članovima PSP-a biti mjesta i za Vican, još nije definirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:13