KAOS NA PRIJELAZIMA

SLOVENSKA VLADA 'Gužve na granici nisu osveta Hrvatskoj zbog izlaska iz sporazuma oko Piranskog zaljeva. Dokaz su vam Terme Čatež'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Gužve na granici Hrvatske i Slovenije jedna su od glavnih tema u medijima sjevernih susjeda. Komentator ljubljanskog Dela ističe kako bi bilo “iznenađujuće da promjena pravila na schengenskoj granici nije izazvala sukob Zagreba i Ljubljane”.

Ipak, zaključuje kako se treba nadati da će “sustav, uveden navrat-nanos i bez poštivanja posebnosti na pojedinim dijelovima vanjske schengenske granice, u praksi početi bolje funkcionirati”. Potvrđeno je da su premijeri dviju država u stalnom kontaktu i da slovenski Miro Cerar izjavljuje da “će slovenske vlasti učiniti sve kako bi promet tekao što lakše”. Navodi se da su u stalnom kontaktu s Bruxellesom gdje traže da se omogući olakšavanje novih pravila kako bi se smanjili zastoji jer je to za Sloveniju nužnost.

Neslužbeno se doznaje da slovenska vlada odlučno odbacuje prigovore iz Hrvatske da je riječ o nekoj vrsti “odmazde” Hrvatskoj zbog izlaska iz arbitražnog sporazuma. Kao jedan od argumenata protiv te teze Delo navodi kako su se Terme Čatež već otvoreno požalile da je došlo do znatnog pada priljeva gostiju iz Hrvatske zbog gužve na granici. Mediji stalno donose podatke o duljini čekanja na pojedinom graničnom prijelazu, a iz policije su za ljubljanski Dnevnik izjavili kako na graničnom prijelazu Obrežje koriste “sve kadrovske i tehničke mogućnosti za uspostavljanje protočnosti prometa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:46