MIRO CERAR

SLOVENSKI PREMIJER ŽIVI U UVJERENJU DA ĆE SE ARBITRAŽNA ODLUKA PROVESTI 'Uskoro ću nazvati Plenkovića da se dogovorimo o implementaciji'

 Robert Fajt / CROPIX

Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je na konferenciji za medije u Ljubljani također prokomentirao odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

- Neki ministri iz mog kabineta bili su u trenutku objave presude na područjima koja su bila predmet spora, koje je ova priča najviše pogodila. Arbitražni sud čine najugledniji, nezavisni međunarodni pravni stručnjaci. Presuda je pravno obvezujuća i konačna, za Sloveniju i za Hrvatsku. Došao je povijesni trenutak za Sloveniju. Odluku treba poštivati, stoga ću se zauzimati da je jedinstveno prihvatimo unatoč tome što smo svjesni da sva naša očekivanja nisu bila u cijelosti ostvarena. Neriješeno granično pitanje predugo je opterećivalo odnose dviju država i sada smo dobili odgovore na pitanja, rekao je Cerar.

- Slovenija i Hrvatska su to pokušale riješiti bilateralno, ali bezuspješno, pa su se dogovorile da će to riješiti uz pomoć treće strane, nezavisnog Arbitražnog suda. Arbitražni sud je precizno i detaljno proučio sve dokumente iz Hrvatske i o nedozvoljenoj komunikaciji koju je RH navela kao opravdanje da pokuša izaći iz procesa. Sud je procijenio nakon svega da nastavlja sa svojim radom i danas je donio konačnu i obvezujuću presudu, naveo je Cerar.

- Ona je kompleksna i opsežna, a idućih dana je moramo proučiti. Presuda je posljedica dugotrajnih argumenata koji su se više godina iznosili. Kratko ću sažeti prve akcente. Vezano uz granicu na moru kod Piranskog zaljeva, sud je više od tri četvrtine Piranskog zaljeva dao Sloveniji. Vezano uz morsku granicu, moram reći da je sud u hrvatskom teritorijalnom moru uspostavio područje kontakta, koje je široko oko 2,5 nautičke milje, rekao je.

- To bitno mijenja status tog mora jer uspostavlja područje u kojem Slovenija ima pravo prolaska i plovidbe. To znači i fizičku lokaciju povezivanja slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda, no detaljnu interpretaciju će nam idućih dana dati pravnici. Preko tog područja kontakta, što nam Hrvatska ne može oduzeti, niti nas ograničavati - kazao je Cerar i ponovio da će idućih dana moći bolje interpretirati odluku kad se konzultiraju s pravnicima.

Kazao je da će budući postupci vezano uz sve biti da najprije zovu Hrvatsku na zajedničku implementaciju odluke i najavio je da će već danas nazvati hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića da ga pozove na zajednički dijalog. Rekao je da će predložiti i susret na najvišoj razini.

- Očekujem da će se odazvati i da ćemo se moći dogovoriti oko daljnjih koraka. Imamo šest mjeseci da krenemo s implementacijom odluke. Slovenija će nastaviti s dobrom komunikacijom s Hrvatskom i nećemo učiniti ništa da pogoršamo odnose između naših državljana - rekao je.

- I sam ću se susresti sa načelnicima pograničnih općina. U najvećoj mogućoj mjeri osiguravat ćemo prava za normalan život na tom području. Slovenija poštuje međunarodnu presudu i time jača ugled pravne države koja poštuje međunarodne sporove, rekao je.

Cerar je kazao i da je njegova vlada presudu dočekala spremno te da im je bitna strpljivost.

- Dozvolite da dodam da ću se kao predsjednik vlade boriti da uspostavimo dijalog i nađemo zajednički jezik s Hrvatskom, na korist naših sadašnjih i budućih generacija koje moramo rasteretiti ovog do sada neriješenog predmeta. Postoji nada da su Slovenija i Hrvatska, obje članice EU, spremne poštivati odluku i da kroz dijalog povećaju međusobno povjerenje, kao i povjerenje državljanki i državljana u budućnost lijepog suživota - zaključio je na press konferenciji Miro Cerar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:24