MLADEN JOZINOVIĆ

SLUČAJ DIREKTORA ODLAGALIŠTA OTPADA KOJI JE SAMOG SEBE NAGRADIO MILIJUNSKIM BONUSOM Četiri župana u šoku: 'Tražimo način kako ga otpustiti'

Mladen Jozinović, direktor Piškornice
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Mladen Jozinović, direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske - Piškornica, više neće biti na toj poziciji nakon što se otkrilo da je sam sebi, bez znanja suvlasnika, isplatio bonus od milijun kuna.

Jozinović je kao direktor Piškornice primao mjesečnu plaću od 18.500 kuna, a osnovao je i tvrtku kćer “Piškornica - sanacijsko odlagalište”, u kojoj je primao još 10.000 kuna mjesečno, također kao direktor. Kao direktor Piškornice, s tom drugom tvrtkom kćeri potpisao je ugovor prema kojem, uz 10.000 kuna plaće, ima pravo i na bonus u iznosu od 10 posto dobiti. Budući da se radi o javnoj komunalnoj tvrtki koja se bavi dovozom otpada, jasno je da je prošle godine imala 10,2 milijuna kuna dobiti, pa si je Jozinović isplatio više od milijun kuna bonusa.

Piškornica je u vlasništvu četiriju županija, Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske te općine Koprivnički Ivanec. Čelnici ovih jedinica zgroženi su Jozinovićevim slučajem te svi redom tvrde da nisu imali pojma o isplati, pa su sazvali izvanrednu skupštinu na kojoj će tražiti da se Jozinović makne. Samo je pitanje hoće li sam dati ostavku i vratiti novac ili će mu oni morati uručiti otkaz.

- Nelogično je da sam sebi isplati bonus bez dogovora s vlasnicima, to je jasno kao dan. Zatražio sam od njega da mi dostavi odluku na temelju koje je to napravio, ali to je neprihvatljivo i postoje dvije mogućnosti: da sam odstupi i vrati novac ili da ga mi smijenimo, ali treba utvrditi postoji li i pravna odgovornost - kaže krapinsko-zagorski župan, SDP-ovac Željko Kolar.

Varaždinski župan Radimir Čačić, ujedno predsjednik Reformista, napominje da su još prošli tjedan zatražili da se slučaj ispita te da je poslao i svoju reviziju.

- Bez obzira na informacije koje više-manje jasno govore što je, očekujem skupštinu na kojoj će se priča dubinski raspraviti i ako se utvrdi bilo čija odgovornost, da se ta odgovornost i preuzme - kaže Čačić.

Na sličnom je tragu i župan Međimurske županije, HNS-ov Matija Posavec, koji nam potvrđuje da je dogovorena izvanredna skupština tvrtke Piškornica na kojoj će se raspravljati o smjeni Jozinovića.

- Na toj skupštini mora se očitovati i direktor, mi moramo utvrditi pravni i zakonski temelj svih ovih odluka koje su donesene, a za koje mi kao vlasnici nismo imali pojma jer je čovjek to radio sam sa sobom. Riječ je o narušenom povjerenju jer nam se tajilo da je sam sebi isplatio bonus, a treba postaviti pitanja o njegovoj poziciji i vraćanju tog novca. Nakon njegova očitovanja raspravljat će se o još mnogo toga jer smo zatražili kompletnu dokumentaciju poslovanja svih tvrtki s obzirom na to da je Regionalni centar za gospodarenjem otpadom zamišljen tako da u njega ide otpad iz sve četiri županije - kaže Posavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:08