SPORNO ZAPOŠLJAVANJE

SLUČAJ UHLJEBLJIVANJA KOJI JE OTKRIO JUTARNJI Posao dobili nećak bivšeg i dečko kćeri sadašnjeg ravnatelja: 'Gledajte, šefa HZZO-a ćemo smijeniti!'

Dečko njegove kćeri Mateo Buljević dobio je posao kontrolora, a nećak bivšeg ravnatelja Filip Bergman postao je savjetnik za ekonomske poslove u ustanovi
Kći Fedora Dorčića i njezin dečko Mateo Buljević
 Facebook

“Gledajte, Fedor Dorčić bit će smijenjen s mjesta šefa HZZO-a, ali vrlo vjerojatno će ga na toj poziciji zamijeniti netko drugi. Pričekajmo do sljedećeg tjedna”, rekao je za Jutarnji list visoki izvor iz vladajuće koalicije.

Najava smjene uslijedila je isti dan kad smo u Jutarnjem objavili tekst o rezultatima posljednjeg natječaja u HZZO-u, a kojim su poslove, igrom slučaja, dobila dvojica kandidata povezanih sa sadašnjim v. d. ravnateljem Dorčićem odnosno prethodnim ravnateljem Većeslavom Bergmanom.

Prepravili kriterije

Natječajem koji je u Narodnim novinama objavljen 9. rujna 2016. godine oglašena je potreba za radnim mjestima kontrolora u informatici u uredu u Rijeci te stručnog savjetnika za ekonomske poslove u Zagrebu. Posao kontrolora dobio je 24-godišnji Mateo Buljević, ujedno dečko Dorčićeve kćeri Minee Dorčić, zbog kojeg je objavljen čak i ispravak javnog natječaja. Prvom verzijom natječaja tražila se srednja stručna sprema upravne ili ekonomske struke te gimnazije, a tek je u ispravku dodana mogućnost zapošljavanja kandidata s tehničkom srednjom stručnom spremom, što je odgovaralo Buljevićevim kvalifikacijama. Nećak bivšeg ravnatelja Većeslava Bergmana, Filip Bergman, dobio je pak posao savjetnika za ekonomske poslove, ali se i u njegovom slučaju tvrdi da je bila riječ o zapošljavanju na temelju kvalifikacija. U međuvremenu, slučaj je prokomentirala i šefica saborskog odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić iz Mosta.

Političke veze

“Zapošljavanje podobnih je loša praksa, posebno u sustavima poput HZZO-a u kojima se proteklih 25 godina kadroviralo po političkim i drugim vezama. Oni koji tako rade trebaju znati da će po pritiskom javnosti biti otkriveni, a posebno je dobro da tamo gdje pogriješi država, upozore mediji. Osobno smatram da u budućnosti na čelna mjesta zdravstvenih ustanova treba stavljati ljude koji imaju i neka ekonomska i financijska znanja kako bi ustanove mogli voditi profesionalno”, rekla je Strenja Linić.

Ministar bez komentara

Njezin zamjenik u odboru i bivši ministar zdravlja Siniša Varga napomenuo je kako zapošljavanja u HZZO-u treba voditi u skladu sa zakonom te kako glavni kriterij trebaju biti znanje i stručnost.

“Pri zapošljavanju u državnu i javnu službu važan kriterij bi trebao biti i transparentnost kako se ne bi dovodili u situaciju da se spekulira s nečijim zapošljavanjem samo zato što je nečiji sin, nećak ili prijatelj, a da se pritom ne uzima u obzir njegova stručnost i znanje”, poručio je Varga. Pokušali smo doći i do ministra zdravlja Milana Kujundžića, ali se nije javljao na telefon. U međuvremenu, za ponedjeljak, 23. siječnja, sazvana je konstituirajuća sjednica Upravnog vijeća HZZO-a, ali na dnevnom redu zasad nema Dorčićeve smjene. Tome treba prethoditi odluka Vlade o novom vršitelju dužnosti kojeg Upravno vijeće kasnije na svojoj sjednici može ili ne mora potvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:52