NIJE OVRŠILA OLT

SMIJENJENA ŠEFICA OSJEČKE POREZNE Štitila je slavonskog kralja željeza?

Porezna punih 17 mjeseci nije ovršila OLT, a ta je tvrtka još 2012. dugovala čak četiri milijuna eura
 Goran Mehkek / CROPIX

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo je nalaz unutarnje kontrole Porezne uprave koja je trebala uvrditi zašto nije blokirana Osječka ljevaonica i tvornica strojeva (OLT) koja je to trebala biti još u ljeto 2012. zbog duga od četiri milijuna eura!

Nakon što je Jutarnji list u utorak objavio da 17 mjeseci Porezna uprava nije ovršila OLT , u slučaj se, doznajemo, uključilo i Državno odvjetništvo.

Porezna uprava proslijedila im je, doznajemo, nalaz unutarnje kontrole.

Neslužbeno doznajemo i da je smijenjena dosadašnja šefica ispostave Porezne uprave u Osijeku.

Postavlja se pitanje je li smijenjena zbog slučaja OLT?

OLT-u je dug evidentiran u ljeto 2012. dok je većinski vlasnik tvrtke bio Osimpex, čiji je vlasnik Željko Biloš.

Do danas taj dug nije naplaćen.

Biloš je, podsjetimo, u ožujku 2013. osumnjičen u sklopu USKOK-ove akcije koja se bavila curenjem podataka iz najtajnijih istraga.

Sumnjičilo ga se da je bio jedna od osoba koje su tražile informacije o policijskim istragama.

Kad je u ponedjeljak Jutarnji objavio članak u kojem smo otkrili da slučaj jednog slavonskog poreznog dužnika stoji u ladici Porezne uprave , a naš izvor iz Ministarstva financija se pitao: “Tko ga štiti? Netko iz vrha Porezne uprave?”, dan poslije reagirali su iz vrha Porezne uprave.

Poslali su priopćenje u kojem su naveli da provode unutarnju kontrolu kako bi utvrdili zašto dug nije naplaćen. Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva d.d., doznajemo, zatražila je 2012. reprogram poreznog duga, ali mu nije bio odobren. Zato je Porezna u ljeto 2012. donijela rješenje o blokadi računa na iznos od oko 27 milijuna kuna. Međutim, osječka ispostava Porezne uprave sve otada do danas nije provela rješenje o blokadi računa.

Kako smo neslužbeno doznali, osječka Porezna nikad nije poslala zahtjev za blokadu računa Financijskoj agenciji.

Za Večernji list poduzetnik Biloš objasnio je da mu je poznat taj dug još od 2008. kad je preuzeo prve dionice OLT-a.

Već je tada, ispričao je za Večernji list, znao da tvrtka neće moći podmiriti taj dug. Objasnio je da su se pokušavali kreditno zadužiti, ali nisu uspjeli.

Žalili su se na sva porezna rješenja koja su im dolazila.

Zato su pokrenuli i upravni spor i žalili se na sve pokušaje naplate od strane Porezne. Ispričao je također da su pokušali s reprogramom duga koji im je bio odobren te su ga uspješno podmirivali dok ih nije pokosila kriza.

Reprogram im je tada ukinut. Pokrenuli su potom predstečajnu nagodbu u svibnju prošle godine.

Nagodba je teška 33 milijuna kuna, a u planu restrukturiranja bilo je predviđeno da se obveze OLT-a prema dobavljačima podmire u iznosu od 50% ukupnog duga, a dug prema Poreznoj upravi u iznosu od 30%, dok bi ostatak duga bio otpisan.

No, postupak nagodbe prekinut je 5. studenoga 2013. godine zbog, kako se navodi u rješenju Fine, utvrđivanja zloporabe prava.

Postupak je prekinut zbog obavljanja nadzora kako bi se utvrdile sve činjenice u međusobnim odnosima dužnika i povezanih društava te zbog utvrđivanja zloporabe prava, navodi se u obrazloženju Fine.

‘Žele mi naškoditi iz državnih struktura’

Željko Biloš jedan je od najbogatijih slavonskih poduzetnika. Bio je većinski vlasnik tvrtke, a danas je njezin najveći pojedinačni dioničar.

Danas Biloš drži paket od 9,96 posto dionica. Šest mjeseci nakon što je Porezna trebala blokirati račun OLT-a Biloš je prodao značajan dio dionica. Paket od 64,95 posto dionica preuzela je tvrtka Gradnja Osijek, umjesto ranije Osimpexa.

Biloš za Jutarnji list nije želio objasniti situaciju u kojoj se našla tvrka, dok je za Večernji list u srijedu izjavio:

- Netko iz državnih struktura želi mi naškoditi. Imam svoje mišljenje koje ne bih iznosio u javnost bez dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:01