ZLOČINI

ŠOKANTNI NOVI DETALJI O TVORNICI SMRTI U ASADOVOJ SIRIJI 'U notornom zatvoru sagradio veliki krematorij u kojem spaljuje tisuće zatočenika'

Vojni zatvor Sednaya iz zraka
 SANA / 99snake / Reuters / Wikimedia Creative Commons

Sirijska vlada sagradila je krematorij unutar notornog vojnog zatvora Sednaya i koristi ga na dnevnoj bazi u svrhu spaljivanja posmrtnih ostataka ubijenih zatvorenika, piše Washington Post. Dosad se režim ovako riješio već više tisuća zarobljenika, piše Post.

Visoki dužnosnik State Departmenta Stuart Jones rekao je da se u tom zatvoru dnevno smakne oko 50 zarobljenika, nerijetko masovnim vješanjima, a nedavno izvješće organizacije Amnesty International je Sednayu nazvalo "ljudskom klaonicom". Prema njima, tamo je "oteto, zatočeno i istrijebljeno" tisuće Sirijaca, a kremiranjem se pokušavaju sakriti tragovi zvjerstava.

Američke optužbe nisu se zaustavile samo na odgovornosti Bašara al-Asada - Jones je dodao da je vlada sirijskog predsjednika ove i druge zločine izvršila uz "naizgled bezuvjetnu podršku Irana i Rusije", inače glavnih Asadovih saveznika. Što se tiče izvora za ove teške optužbe, Jones je rekao da su informacije došle od niza nevladinih izvora, organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i "obavještajnih procjena".

Prema Jonesu, Rusija je "ili pomagala ili pasivno okretala glavu dok je režim provodio masovna ubojstva i druge zločine, uključujući intenzivno bombardiranje bolnica i drugih zdravstvenih postrojenja te korištenje kemijskog oružja protiv pobunjenika i civila". Inače, Jones je optužbe, u kojima se nije libio koristiti teške riječi, iznio u izvanrednom brifingu State Departmenta.

Jones je pokazao i satelitske snimke zatvora - na snimkama iz travnja 2017., travnja 2016., siječnja 2015. i kolovoza 2013., s kojih je američka vlada skinula oznaku tajnosti, vide se zgrade, među kojima je jedna označena kao "glavni zatvor", a druga "vjerojatni krematorij". Na drugoj snimci, popratni tekst "otopljeni snijeg na dijelu krova" upućuje, drži Stuart, na postojanje "krematorija koji je otvorio sirijski režim".

- Premda su dokumentirani mnogi zločini režima, mislimo da je izgradnja krematorija pokušaj da se sakriju razmjeri masovnih ubojstava počinjenih u Sednayi - istaknuo je američki diplomat.

Podsjetimo, prošlog tjedna je u Moskvi američki državni tajnik Rex Tillerson, prilikom susreta sa svojim kolegom Sergejem Lavrovom, upozorio:

- Rusija u ovom trenutku hitno mora iskoristiti svoj veliki utjecaj na sirijski režim - rekao je Tillerson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:45