DAN D ZA KONCERN

Standstill potpisuju tek u ponedjeljak, a Agrokoru na naplatu stiglo 660 milijuna kuna

 Boris Kovačev / CROPIX

Iako smo u našem izvještaju napisali da je četvrtak bio jedan od najnapetijih dana za hrvatski biznis, mora se reći da je petak sasvim sigurno bio još dramatičniji. Jutro je donijelo neslužbene potvrde naših napisa prema kojem je Odbor kreditora (ruske Sberbank i VTB te hrvatske Zaba, PBZ, RBA i Erste banka) načelno usuglasio tzv. Standstill Agreement tj. ugovor o zamrzavanju naplate potraživanja i početku procesa restrukturiranja duga i poslovanja Agrokora. Međutim, na kraju dana ispostavilo se da tijekom vikenda treba usuglasiti još niz tehničkih detalja te će potpisivanje Ugovora možda biti u ponedjeljak.

Isto tako, jutro je demantiralo napise drugih medija o već 'dogovorenom' hitnom odlasku Ivice Todorića s kompanijskog trona. Iako se od jutra u menadžerskim krugovima govorkalo da će standstill ugovor biti potpisan tijekom dana ili navečer, to se potpisivanje prema dostupnim informacijama do ovog trenutka nije dogodilo. Isto tako, Jutarnji je dobio off the record uvjeravanja kreditora i dužnika kako su ruske banke spremne odmah u ponedjeljak pustiti milijardu eura za plaćanje dobavljača, ali nam je najuvjerljiviji izvor rekao kako se prije može raditi o milijardu kuna za početak. I to nije 100 posto sigurno.

Tijekom dana blokade koncerna dosegle su visokih 660 milijuna kuna. Od toga je oko 370 milijuna sjelo Konzumu, a Agrokoru 250 milijuna. Samo država na naplatu je poslala ukupno 138 milijuna.Očigledno je da je kompanija pod strašnim pritiskom te joj treba hitna financijska injekcija ili neki drugi vid (državne) intervencije.

Glasine

Tijekom prijepodneva proširila se informacija prema kojoj su Rusi uvjetovali Vladi potpisivanje standstill ugovora neaktiviranjem tzv. lex Agrokora. S obzirom na to da je tijekom dana Vlada gurnula zakon u proceduru, može se pretpostaviti kako ga zaista namjerava i aktivirati kroz saborsku proceduru tijekom sljedećeg tjedna. Zasad još nije poznato hoće li Vladin zakon zaustaviti potpisivanje standstill ugovora te hoće li se stoga u ponedjeljak nastaviti gomilati mjenice i zadužnice za naplatu s Agrokorovih računa.

Tijekom petka, recimo tako, evoluirale su i priče o smjenama na vrhu Agrokora. Više puta dolazila je glasina prema kojoj bi cijela Uprava trebala ponuditi ostavku. Međutim, uvjerljiviji su se činili izvori prema kojima su kreditori i predstavnici Agrokora razgovarali o procesu uvođenja novog člana Uprave za financije, stvaranju nove pozicije glavnog direktora za restrukturiranje kompanije te glavnog komercijalnog direktora (prijedlog dobavljača), a počelo se razgovarati i o postupku odlaska/povlačenja prvog čovjeka Ivice Todorića.

Razgovori su, dakle, po pitanju smjena išli puno više u smjeru dogovora o procesu, a manje je bilo riječi o brzom, radikalnom rezu. Za to postoji niz pravnih razloga, ali se, navodno, moralo voditi računa o postupnom uvođenju novih menadžera te nužnosti održavanja elementarnog kontinuiteta poslovanja kroz postupno preuzimanje važnih informacija. - Ostaje i otvoreno pitanje tko će biti ti supermeni koji će ubuduće voditi Agrokor - upozorio nas je vrlo upućeni bankar.

Nakon što je Vlada u drugom dijelu dana predstavila lex Agrokor, počelo se otvarati pitanje je li izgledniji scenarij standstilla ili državne intervencije kroz lex Agrokor. S obzirom na to da zakon predviđa suglasnost dužnika na možebitni prijedlog velikog vjerovnika, dobavljači su se počeli pitati koliko je vjerojatno da bi Ivica Todorić trebao pristati na prijedlog uvođenja Vladina povjerenika nakon zahtjeva nekog od vjerovnika?

Mnogi su procijenili kako je to podjednako vjerojatno kao i ideja da Ivica Todorić sam zatraži smjenu i dovođenje Vladina povjerenika. Pravni eksperti u novom rješenju Vlade vide potrebu da se Republika Hrvatska zaštiti od mogućih tužbi. Smatraju kako je Vlada logično reagirala na analize koje su upozorile na manjkavosti prve verzije Zakona; ako dužnik pristane na postupak, onda nema odgovornosti RH.

Dobavljači

Zaključno, valja naglasiti kako je danas održan maratonski sastanak kreditora i Agrokorovih dobavljača, pa zatim odvojeni samostalni sastanci kreditora s kreditorima i dobavljača s dobavljačima. Kažu da su usuglašavali stavove. Pri kraju dana najavljeni su nastavci istih razgovora za subotu, a sve u atmosferi javnog prikazivanja konstruktivizma, praćenog kuloarskim širenjem općeg nepovjerenja, a koje priču većinom vuče prema vrlo pesimističnim zaključcima. Trenutačno su Rusi jedini koji spominju mogućnost ubrizgavanja novca u Agrokorov krvotok, a nejasno je ima li država u svom akcijskom planu još aduta osim pomalo kontradiktornog lex Agrokora i neslužbenih pritisaka na ključne dionike.

Dobro upućeni financijeri upozoravaju višekratno kako vrijeme ističe te ih posebno brine ukupna visina zadužnica i mjenica poslanih na naplatu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:26