JUTARNJI DOZNAJE

STIER PRIPREMA NOVI STATUT HDZ-a Zalaže se za model jedan član, jedan glas na svim razinama

 
Na fotografiji: Davor Ivo Stier, Andrej Plenković i Milijan Brkić
 Boris Kovačev / CROPIX

Politički tajnik HDZ-a i bivši potpredsjednik Vlade te ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier priprema izmjenu stranačkog Statuta. Uskoro bi trebala biti formirana i radna skupina, a intenzivniji rad na ovom dokumentu trebao bi uslijediti na jesen. Da se stvari kreću u tom smjeru, potvrdio nam je sam politički tajnik.

- Moja su očekivanja da se s tim krene na jesen, ali odluku o tome trebaju donijeti stranačka tijela - rekao nam je Stier.

Radna skupina

Za sada još nije poznato tko će od HDZ-ovaca biti u radnoj skupini, a niti to, kako doznajemo u stranci, hoće li se raditi potpuno novi statut ili će se postojeći prilagoditi i ‘pročistiti’, s obzirom na to da su se posljednjih godina u više navrata u Statut unosile pojedine odredbe, pa su neke stvari ostale nedorečene, a ostalo je i prostora za različita tumačenja.

Jedna od glavnih izmjena u Statutu, o kojoj je Davor Ivo Stier govorio još prije godinu dana, kada se vratio iz Bruxellesa, ona je koja se odnosi na uvođenje glasovanja po načelu - jedan član, jedan glas - ali na svim razinama. Do sada su se po tom načelu birali samo predsjednik stranke i primjerice, šefovi županijskih organizacija, dok su svi ostali birani po delegatskom sistemu. Podsjetimo, odredba o biranju šefa HDZ-a po načelu jedan član, jedan glas unesena je u Statut na Saboru stranke u svibnju 2012., a to je bio prijedlog Predsjedništva HDZ-a kojim je predsjedala Jadranka Kosor. No, na tom istom Saboru HDZ-a, kada je stranku preuzeo Tomislav Karamarko, on nije bio izabran po tom načelu jer je ta odredba tek bila usvojena. Karamarko je tada, doduše, obećao da će se u roku od godine dana provesti novi unutarstranački izbori po tom načelu, ali to obećanje nikada nije ostvareno.

Biraju svi članovi

HDZ je, zapravo, predsjednika stranke prvi put po tom načelu izabrao u travnju 2016., kada je jedini kandidat bio Karamarko. Tri mjeseca poslije ponovila se ista situacija jer je po sistemu jedan član, jedan glas, ali i ponovno jedan kandidat, za novog predsjednika izabran Andrej Plenković. U međuvremenu su na 17. općem saboru stranke 28. svibnja 2016. u Statut unesene još neke odredbe. Tako je usvojeno da se načelo jedan član, jedan glas primijeni na sve ostale organizacijske razine stranke, a odlučeno je i da predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a zajedno, kako su navedeni na kandidacijskoj listi, biraju svi članovi. Ta odredba je vjerojatno unesena kako bi se ubuduće izbjegle situacije u kojima su prvi i drugi čovjek stranke u lošim odnosima, kao što je bio slučaj s Karamarkom i njegovim zamjenikom Dragom Prgometom, ali i sada s Plenkovićem irekao Milijanom Brkićem.

Veliki iskorak

Hoće li radna skupina s Davorom Stierom na čelu ponovno tu odredbu mijenjati, ostaje da se vidi. Usvoje li na sljedećem Saboru stranke izmjene koje predlaže Stier, to znači da će HDZ-ovci ubuduće po načelu jedan član, jedan glas birati i sve članove Predsjedništva stranke, Središnjeg odbora, lokalnih organizacija...

- HDZ bi time napravio veliki iskorak, i ostale bi ga stranke morale slijediti - komentirali su pojedini HDZ-ovci. Kažu kako će Stier vjerojatno u novi Statut pokušati implementirati što više ideja koje je iznio u svom političkom eseju “Nova hrvatska paradigma, ogled o društvenoj integraciji i razvoju”. Zanimljivo je da je Stier u eseju govorio i tome da bi bilo dobro da svi članovi stranke biraju i stranačke kandidate za parlamentarne izbore jer bi to s jedne strane dalo stranačkim dužnosnicima i kandidatima na listama veći legitimitet, a s druge smanjilo mogućnost arbitrarnih odluka vrha stranke.

Neki u HDZ-u kažu kako je šef stranke Plenković prihvatio Stierovu ideju izmjene Statuta te zatražio da se s tim ide u proceduru. Ako je tako, onda na formiranje radne skupine neće trebati dugo čekati. U HDZ-u je, istina, nakon Stierove ostavke i odlaska iz Vlade te njegove najave da će se više posvetiti poslovima u stranci, bilo puno nagađanja hoće li Stier uopće ostati na funkciji političkog tajnika. No, upućeni u stranačka zbivanja kažu kako Plenković, unatoč tome što nije u najboljim odnosima sa Stierom, neće poduzimati nikakve korake u tom smjeru.

- Plenković je bio iznenađen Stierovom odlukom da napusti Vladu i nije mu bilo drago zbog toga, ali znam da su poslije nekoliko puta razgovarali. Jedna od tema bio je i Statut stranke. Predsjednik nema razloga da u ovom trenutku makne Stiera s funkcije političkog tajnika. To nikako ne bi bilo dobro - komentirao je jedan od naših sugovornika iz stranke.

Dodaje kako Plenković i nije imao puno izbora.

- Kako bi to izgledalo da je odbio Stierov prijedlog za izmjenu Statuta i demokratizaciju stranke? Istina je da svaki šef stranke želi kontrolirati situaciju, ali ako želi pokazati da se HDZ mijenja, logično je da podrži prijedlog političkog tajnika, sviđao mu se ili ne - rekao je naš sugovornik.

Zbog loših izbornih rezultata raspušta se kninski ogranak

HDZ je, kako doznajemo, odlučio raspustiti svoju gradsku organizaciju u Kninu na čijem je čelu bivša dugogodišnja gradonačelnica tog grada Josipa Rimac. Razlog tomu je loš rezultat na lokalnim izborima s obzirom na to da je HDZ prije dva mjeseca ostao bez te svoje utvrde. Da se kninski HDZ raspušta, neslužbeno su nam potvrdili neki u HDZ-u.

- Osim Knina, raspustit će se još nekoliko ogranaka u Šibenskoj-kninskoj županiji. Riječ je o organizacijama u Pirovcu, Tisnom, Tribunju i Primoštenu. Odlučeno je da se te organizacije raspuste zbog loših rezultata na izborima. To je uobičajeno - rekao nam je izvor iz HDZ-a. Kaže kako će ti ogranci dobiti povjerenike koji na njihovom čelu mogu ostati najdulje šest mjeseci. Njihov je zadatak da kroz to razdoblje pripreme te ogranke za nove izbore na kojima će biti izabrano novo vodstvo. Josipa Rimac, doznajemo, mogla bi se uskoro preseliti u Zagreb, jer su joj iz vrha stranke ponudili mjesto u metropoli.

- Još nije odlučeno koju će poziciju dobiti Rimac, ali red je da se pobrinemo za svoje ljude, pogotovo one koji su nam godinama donosili pobjede kao Josipa Rimac u Kninu, što god tko mislio o tome - naveo je sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:16