DETALJI DOKUMENTA

ŠTO JE SVE PISALO U NAPRASNO POVUČENOM OBITELJSKOM ZAKONU 'Roditelji imaju dužnost svoje dijete odgajati kao domoljubnu osobu!'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Roditelji “prije svih” imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece u skladu s vlastitim uvjerenjima, imaju pravo odgajati dijete u skladu sa svojim vjerskim, moralnim i filozofskim uvjerenjima te imaju dužnost odgajati dijete kao slobodnu, moralnu, miroljubivu, domoljubnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu kako bi bilo pripremljeno za skladan obiteljski i društveni život. Pritom moraju uzeti u obzir prava i dobrobit djeteta te poštovati načelo ravnopravnosti spolova.

To je još jedna od novosti koju je predviđao novi prijedlog Obiteljskog zakona, a koju su mnogi prepoznali kao izravan napad na načelo znanstvenih principa u poučavanju i kurikularnu reformu, na tragu desnoorijentiranih udruga koje tvrde da je i obrazovanje prije svega podložno uvjerenju roditelja.

- Što to točno znači da roditelji imaju “prije svih” pravo na odlučivanje o obrazovanju svoje djece? Ako ne vjeruju u evoluciju, ne moraju slati djecu u školu? - pita se aktivistkinja Sanja Sarnavka, jedna od velikog broja kritičara prijedloga novog Obiteljskog zakona.

Odbili sve primjedbe

Sarnavka je, kao koordinatorica udruge B.a.b.e., bila uključena u ustavnu tužbu kojom se preispitivala ustavnost sadašnjeg Obiteljskog zakona, no prijedlog koji je u utorak u javnu raspravu uputilo Ministarstvo demografije, kaže, donosi nedopustive odredbe, od definicije obitelji nadalje.

Još u rujnu prošle godine Ministarstvo je u javnu raspravu uputilo Teze za novi Obiteljski zakon. Na Teze je stigao cijeli niz primjedbi, no veliki dio ih je odbijen.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić tako je inzistirala da se vrati izjednačavanje bračnih i izvanbračnih zajednica u svim pitanjima te da se zabrani posredovanje (mirenje) bračnih drugova koji su pred rastavom, a u čijem je braku utvrđeno obiteljsko nasilje. Odbijena je.

- Ured za ravnopravnost spolova i dalje ostaje na istoj poziciji - rekla nam je Ljubičić.

Hrvatska komora socijalnih radnika, kaže predsjednik Antun Ilijaš, u primjedbama se protivila povratku obaveznog posredovanja prije razvoda, kojem je cilj pomiriti bračne partnere, a koje bi se uvelo umjesto sadašnjeg obaveznog savjetovanja o nastavku brige za zajedničku djecu. Ustvrdili su da socijalni radnici nisu educirani za mirenje i da je uspjeh mirenja zanemariv (manje od dva posto) te je mnogo važnije brinuti se za djecu nego za brak. - Naše primjedbe nisu prihvaćene - kaže Ilijaš.

Sekcija psihologa u socijalnoj skrbi pri Hrvatskoj psihološkoj skupini tražila je da svakako ostane sklapanje roditeljskog plana u kojem roditelji koji se razvode zajednički, uz stručnu pomoć, dogovaraju sve vezano uz djecu.

Roditelji se mnogo lakše dogovore bez suda koji arbitrira. Gotovo 80 posto centara za socijalnu skrb ocijenilo je upravo roditeljski plan najboljim dijelom zakona.

Od njegova uvođenja broj sporazumnih razvoda roditelja s djecom se udvostručio. Radna skupina odbila je i te primjedbe.

Radna skupina, u kojoj je najveći utjecaj imala dr. Dubravka Hrabar, dekanica zagrebačkog Pravnog fakulteta, cijelo je vrijeme ponavljala da sadašnji zakon čini nepopravljivu štetnu građanima. Jučer nije željela komentirati prijedlog Obiteljskog zakona.

Bez komentara

- Dogovor je da članovi radne skupine neće izlaziti s komentarima dok je nacrt u ovoj fazi javne rasprave. Ministarstvo će reagirati na neke notorne novinarske neistine - poručila je D. Hrabar. No, Ministarstvo je jučer oko 18 sati tek priopćilo da, zbog cijelog niza primjedbi pristiglih već prvog dana javne rasprave, povlači prijedlog.

PRIJEDLOG ZAKONA

Odgoj djeteta

Članak 104.

(1) Roditelji su prije svih odgovorni za odgoj i cjelovit razvoj djeteta.

(2) Roditelji imaju prije svih, pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima, uzimajući u obzir prava i dobrobit djeteta.

(3) Roditelji imaju pravo odgajati dijete u skladu sa svojim vjerskim, moralnim i filozofskim uvjerenjima, poštujući djetetovo pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijedi, njegove razvojne potrebe i dobrobit.

(4) Roditelji imaju dužnost i pravo odgajati dijete kao slobodnu, moralnu, miroljubivu, domoljubnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti spolova, kako bi bilo pripremljeno za skladan obiteljski i društveni život s pozitivnim odnosom prema ljudima i prirodi.

SADAŠNJI ZAKON

Članak 94.

(1) Odgoj djeteta mora biti u skladu s njegovom dobi i zrelošću te s pravom djeteta na slobodu savjesti, vjerskog i drugog uvjerenja.

(2) Roditelji ne smiju tjelesno kažnjavati dijete, postupati ponižavajuće prema njemu niti primjenjivati psihičku prisilu te su ga dužni štititi od takvog postupanja drugih osoba.*

(3) Roditelji imaju dužnost brinuti se o svestranom, redovitom, a prema svojim mogućnostima i daljnjem obrazovanju svojeg djeteta i poticati njegove umjetničke, tehničke, sportske i druge interese.

(4) Roditelji su dužni i odgovorni odzivati se sastancima ili pozivu odgojno-obrazovne ustanove u vezi s odgojem i obrazovanjem djeteta.

(5) Roditelji ne smiju prisiljavati dijete na obrazovanje koje nije u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima.

(6) U slučaju spora između djeteta i roditelja vezanog za obrazovanje djeteta, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog djeteta ili roditelja donijeti rješenje radi zaštite dobrobiti djeteta.

(7) Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi, uz suglasnost ministra nadležnog za kulturu, ministra nadležnog za zdravlje te ministra nadležnog za obrazovanje pravilnikom će propisati način sudjelovanja djece u umjetničkim, audiovizualnim, promidžbenim, sportskim i sličnim aktivnostima.

* odredba o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece propisana je i novim prijedlogom Zakona, ali na drugom mjestu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:22