INSTITUT ZA POVRATAK

ŠTO STOJI IZA KARAMARKOVE FACEBOOK OFENZIVE Izvori bliski nekadašnjem šefu HDZ-a otkrili su nam kakvi su mu planovi

Tomislav Karamarko u ovom trenutku nema ozbiljnijih planova za povratak u politiku jer je to nerealno. Najava da u Hrvatskoj želi osnovati institut za javnu politiku prije svega je njegova želja da opstane u javnom životu Hrvatske”, potvrđeno je Jutarnjem iz nekoliko izvora bliskih bivšem predsjedniku HDZ-a.

Naši izvori potvrđuju da Karamarko sada nema nikakvih planova ni za predsjedničke izbore koji su još daleko. “On je objektivan čovjek i svjestan da mu je popularnost među građanima niska, a bez podrške ljudi teško se može pobijediti na izborima. Zato bi institut o kojem je govorio na društvenim mrežama treba biti mjesto odakle bi mogao slati i političke poruke, ali ne kao direktni akter hrvatske politike”, kažu naši izvori.

Duga šutnja

Nakon duge šutnje, kada se Tomislav Karamarko oglašavao samo preko društvenih mreža u pojedinim prigodama vezanima uz obljetnice u Hrvatskoj nakon posjeta Londonu i Washingtonu najavio je osnivanje think-tanka. “Prožet sam entuzijazmom više nego ikada prije!”, napisao je Karamarko poslije razgovora koje je u Americi imao sa senatorom Rogerom Wickerom i kongresnicima Mikeom Conawayem, Davidom Priceom, Eliotom Engelom i Kay Granger.

Sam Karamarko konstatirao je da je “odsutan iz politike”, a naši izvori tvrde da će tako biti i dalje. “Sve drugo je nerealno očekivati jer je Karamarko svjestan da HDZ-u sada ide dobro i da bi se svaki atak na stranku mogao shvatiti posve krivo. Nije realno u ovom trenutku ni da razmišlja o nekoj novoj stranci, već mu je očito želja da njegov think-tank postane mjesto društvenog okupljanja desnog centra.”

Treba podsjetiti da je Tomislav Karamarko trebao otputovati u SAD u trenutku kada se obrušavala vlada Tihomira Oreškovića i da je već tada dogovoren niz sastanaka koje je trebao imati. U međuvremenu do tog puta nije došlo, a nedavni posjet Americi poslužio je kao uvertira najave budućeg instituta koji bi prema Karamarku trebao ujediniti najbolje umove iz političkog spektra. “Kroz think-tank bi se mogli razvijati i neki poslovni projekti, a Karamarko je sigurno i sada koristio veze koje ima otprije. Nije neko posebno iznenađenje što su ga primili ugledni američki političari jer je njegova biografija respektabilna, što god se u Hrvatskoj o njemu kao političaru mislilo, a svi koji ga znaju mogu potvrditi da je Karamarko političko biće i da se ne može tek tako pomiriti s time da ništa ne radi i samo sa strane promatra što se događa u zemlji.”

Dvojbene prognoze

Iz krugova bliskih HDZ-u moglo se posljednjih dana čuti da je povratak Karamarka usmjeren i na pokušaje da se destabilizira sadašnje vodstvo stranke, prije svega Andrej Plenković. Navodno je Karamarko iskazao podršku i Željku Kerumu u Splitu kako bi se destabiliziralo Andru Krstulovića Oparu, čija je pobjeda u gradu pod Marjanom jako važna za stranku na predstojećim lokalnim izborima. “Meni se čini da je riječ o naivnoj priči, jer lokalni izbori ipak nisu presudni za Plenkovićev rejting. Uostalom, uobičajeno je da stranka na vlasti ne prođe dobro na lokalnim izborima, a u ovom slučaju nije isključeno da će HDZ u konačnici ipak dobro proći”, kaže naš sugovornik, koji dobro poznaje Karamarka. “Sigurno je samo to da Tomislav Karamarko želi na neki način ostati na javnoj sceni, a osnivanje instituta za to je odlična prilika. Što će nakon toga slijediti, teško je prognozirati, kao što je teško prognozirati kako će se dalje razvijati političke prilike u Hrvatskoj”, tvrdi naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:53