ZAOKRET

ŠTO STOJI IZA PRVOG STIEROVA ISTUPA O POLITIČKOJ KRIZI Otkrivamo zašto je rekao da je za izbore i tko je osim njega u vrhu HDZ-a bio za tu opciju

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Otkad se premijer Andrej Plenković na sada već antologijskoj sjednici Vlade odlučio riješiti Mosta, jedan od njegovih najbližih suradnika, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier nije se oglašavao u javnosti niti komentirao aktualnu političku krizu, zbog čega su već počele kružiti priče da su njih dvojica zahladila odnose, jer je poznato da je političkom tajniku HDZ-a Most vrlo blizak.

Zato je Stier jučer prvi put prekinuo medijsku šutnju i iz Bruxellesa jasno poručio da mu je žao zbog raskida koalicije s Mostom i kako je on odmah bio da se ide na nove izbore.

- Nažalost, moram reći, jer sam gradio tu koaliciju između HDZ-a i Mosta, da je meni doista žao što nije uspjela. Imali smo raspravu i na Predsjedništvu HDZ-a i kao u svakoj demokratskoj stranci postoji pluralnost različitih viđenja. Iznio sam svoje viđenje i smatram da bi u takvoj situaciji najpoštenije bilo ići na nove izbore. Međutim, naravno da se moraju uzeti u obzir i ona razmatranja koja su naglašavala da je Hrvatska već 2015. i 2016. imala izbore i u tom segmentu se napravio jedan kompromisni zaključak, a to je da se pokuša vidjeti prvo što se tiče nove većine u Saboru, ali onda i ovaj drugi moment, spremnost HDZ-a da se ide na izbore. To je bio zaključak Predsjedništva HDZ-a i mislim da se ne treba toga bojati - poručio je Stier.

Prva reakcija

Tog istog dana, kada je Plenković ne trepnuvši razriješio Mostove ministre, održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a. Stier je, prenose nam sugovornici, već tada zagovarao nove izbore kao najbolje rješenje, ali nije bio toliko rezolutan, već se složio sa zaključcima Predsjedništva da se da šansa preslagivanju, a ako to ne uspije, da se ide na izbore. Također, prenose nam krugovi bliski vrhu HDZ-a i premijeru, ni Plenković nije bio rezolutno protiv novih izbora, ali on, kažu naši sugovornici, želi poslije lokalnih izbora održati unutarstranačke izbore, pa bi sa svojom ekipom išao najvjerojatnije najesen i na prijevremene parlamentarne izbore. Zato bi mu bila vrlo riskantna operacija s HNS-om jer stranačka baza to ne bi dobro prihvatila. To nam potvrđuje i jedan član Predsjedništva HDZ-a.

- Ako će se ići na izbore, onda ćemo sigurno imati i unutarstranačke, s tim da u tom slučaju Plenković mora dobiti ili jedan veći grad koji HDZ nije imao, poput Splita, ili dva manja, poput Dubrovnika i Siska - kaže nam ovaj HDZ-ovac, koji se također protivi suradnji s HNS-om, ali ne odbacuje mogućnost da im se priključi HSS jer su politički bliski.

Naši izvori prenose da su jedina dvojica članova Predsjedništva koja su zagovarala opciju brzih izbora bili sada već bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović i Stier. Glavni razlog tomu je što su njih dvojica najglasniji protivnici moguće suradnje s HNS-om, ali nisu jedini, jer nam isto govori i jedan drugi član Predsjedništva.

Ne pod svaku cijenu

Zanimljivo je sada čuti i da su Hasanbegović i Stier, kao i Goran Marić, bili glasni protivnici moguće koalicije s HNS-om još kada se prvi put ova Vlada slagala, a sadašnji šef diplomacije je, kažu nam izvori iz HDZ-a, čak i uvjetovao svoju ministarsku poziciju time da se ne ide s HNS-om, nego s Mostom, što znači da je Plenković još tada razmišljao i o suradnji s 'narodnjacima'. To govori i jedan drugi član Predsjedništva HDZ-a koji potvrđuje da je bilo takvih ideja još u rujnu.

- Ne mislim da je ovo novi udar na Plenkovića, Stier sada brani svoj moralni kredibilitet. Jer kada bi uspjela ta koalicija s HNS-om, on bi došao u vrlo nezgodnu poziciju i ne bi više mogao biti ministar budući da su on i Hasanbegović jedini bili oštro protiv suradnje s Vrdoljakom, a zagovarali su koaliciju s Mostom kao jedino razumno rješenje jer su im sve druge alternativne kombinacije bile neprihvatljive - kaže naš sugovornik.

Jasna poruka

Potvrđuje to i Zlatko Hasanbegović.

- Zanimljiv je trenutak njegove izjave. Na tom Predsjedništvu je rekao da, ako se ne uspije u preslagivanju, nema razloga da se ne ide na nove izbore i da bi se mogli spojiti s drugim krugom lokalnih izbora. Nas dvojica smo jedini zastupali stajalište da novi i brzi izbori nisu najgore rješenje dok je kod svih ostalih postojao, po meni neutemeljen, entuzijazam da postoji alternativa - kaže Hasanbegović. Drugi naši sugovornici kažu kako je Plenković bio uvjeren da je preslagivanje moguće, ali i da je otvoreno rekao da su mogući i izbori ako to ne uspije, što je bio i zaključak Predsjedništva.

Ovaj javni istup Stiera u vrhu HDZ-a ne shvaćaju kao napad na Plenkovića, već kao jasnu poruku da bi za stranku bilo pogubno da nakon lokalnih izbora složi novu većinu sa strankom u kojoj je Vesna Pusić, čiji stavovi oko uloge Hrvatske u ratu u BiH nikako nisu prihvatljivi HDZ-ovu biračkom tijelu. Stier je, treba podsjetiti, ujedno i jaka veza između Plenkovića i Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja se sve vrijeme otkad je nastala kriza vlasti i problemi s Agrokorom nije oglašavala oko tih ključnih problema za Vladu, što bi se moglo shvatiti kao dogovor koji je vjerojatno omogućio Stier.

Premijer se poziva na odluke predsjedništva HDZ-a, Most likuje

Premijer Andrej Plenković nije shvatio ovu Stierovu izjavu kao napad na sebe, već to promatra u svjetlu zaključaka Predsjedništva HDZ-a.

- Most je raskinuo suradnju s nama glasujući protiv Zdravka Marića. Suradnju s Mostom sam gradio svaki dan po svim pitanjima, više od bilo koga drugog iz HDZ-a. Jednoglasni zaključci na Predsjedništvu HDZ-a od 27. travnja bili su sljedeći: podrška prestanku suradnje s Mostom, najprije slijede pregovori s parlamentarnim strankama o rekonfiguraciji većine, a ako ne dođe do dogovora, ide se na nove izbore. Zato ne vidim ništa posebno novoga u Stierovoj izjavi - rekao je Plenković za Jutarnji.

Politički tajnik Mosta, Nikola Grmoja, kaže da Stierov istup očito govori kako su u HDZ-u sada shvatili da su se kompromitirali preslagivanjima u Saboru i izgubili vjerodostojnost jer im većinu spašava bivši predstojnik Ureda premijera Milanovića, čovjek pritisnut istragama.

- Glavni im je partner Pupovac, a jedina opcija za koaliciju nakon lokalnih izbora jest ona s HNS-om i IDS-om i znaju da time gube biračko tijelo. Vjerojatno žale što nakon tog poteza nisu krenuli na nove izbore. Sada se međusobno optužuju, a ti unutarstranački sukobi samo pokazuju da stvari za HDZ ne idu u dobrom smjeru. Plenković je pokušajem zaštite jednog ministra za kojega svi znaju da je kompromitiran ugrozio stabilnost Vlade i države, a očito sada i svoj položaj u stranci - kaže Grmoja. (Ivanka Toma, Goran Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:26