RAZOTKRIVEN ZLOČIN

'ŠTO TI SE TREBA DOGODITI DA UBIJEŠ MAJKU!?' Jeza u Slavoniji nakon što je policija otkrila ubojicu bogate povratnice: 'Silviju su napokon locirali'

 
kuća u kojoj je živjela ubijena Blaška Skender (u krugu)
 Damir Krajac / CROPIX

Mjesec i pol nakon što je na luksuznom imanju na osami pakračkih vinograda nađeno beživotno tijelo Blaške Skender (68) prepuno razderotina i podljeva, za stravičan zločin osumnjičena je pokojničina 45-godišnja kći Silvija, inače njemačka državljanka.

Bila je nedostupna

Prije desetak dana kada su, kako doznajemo, vještačenja tragova krvi iz kuće sve sumnje usmjerila na kćer, istražna sutkinja Županijskog suda u Bjelovaru je 17. listopada donijela rješenje o provođenju istrage te joj je odredila istražni zatvor.

Silvija je od prvog dana pronalaska majčina tijela bila nedostupna istražiteljima te se spominjalo da je nakon zločina otišla za Srbiju, a nedavno je locirana u Beču gdje je i uhićena temeljem europskog uhidbenog naloga. U slučaju da se usprotivi izručenju, kroz dva mjeseca bi mogla biti izručena Hrvatskoj kako bi se suočila s kaznenom prijavom da je vlastitu majku neutvrđenim tupim predmetom s brazdama sa 10. na 11. rujna lišila života. Tijelo Blaške Skender je na kraju kremirano, a po želji njezine obitelji, urna je odvezena u Krilaticu nadomak Kumanova s obzirom na to da je 68-godišnjakinja rodom iz Makedonije.

Podsjetimo, odmah nakon otkrića mrtvog tijela krenule su spekulacije da je upravo jedna od dvije Blaškine kćeri presudila majci, a kao jedna od pretpostavki za to je bila ta što su upravo nju, koja inače živi u Njemačkoj, kobnog vikenda susjedi vidjeli kako vozi kroz ulicu prema imanju smještenom otprilike 500-tinjak metara od dječjeg vrtića na Kalvariji. Mjestom se odmah “prosuo” neopisivi strah jer se mještanima činilo kako policija tapka u mraku s obzirom na to da su prolazili dani i dani kako je počinitelj jezivog čina lutao slobodan.

Policija na nogama

Do otkrića ubojstva je došlo nakon što je Blaškin sin, koji živi u inozemstvu, zamolio susjeda da ode provjeriti zašto mu se majka ne javlja na telefon, a kako ni njemu nije otvarala niti se u kući vidjelo svjetlo, policija se digla na noge. Zajedno s vatrogascima su provalili u kuću na imanju. Kako ni tamo nije bilo nikoga, provjerili su u manjoj kućici gdje su u dnevnom boravku pronašli izmrcvareno tijelo nesretne žene s ozlijeđenom glavom i šakama. Očevid pod lampama trajao je cijelu noć, a susjedi su s nevjericom promatrali očevid i iščekivali krajnji ishod.

O Skenderovima, koje zapravo nisu dobro poznavali, susjedi su imali samo riječi hvale. Za Blašku zvanu Makedonka ispričali su da je u ranoj mladosti otišla u Njemačku gdje se udala za Slavonca Zvonka. Oboje su tamo neumorno radili kako bi za svoje troje djece omogućili bolji život, a sredinom 70-ih na pakračkom proplanku kupili su malu kuću koju su s vremenom obnovili i u kojoj je prošlog mjeseca Blaška nađena mrtva.

Čudno se ponašala

Inicijalne sumnje da je majci troje djece te baki četvero unučadi presudila jedna od kćeri mnogi su mještani s gnušanjem odbacivali iako su svi redom rekli da se upravo ta kći u posljednje vrijeme doista čudno ponašala.

- Do zadnjeg trenutka nismo željeli vjerovati u te spekulacije. Kakav sumrak treba da se dogodi u nečijoj glavi pa da ubije vlastitu majku koja je za nju život dala? - pita se jedna od mještanki Pakraca nakon što je i službeno priopćeno da je PU požeško-slavonska podnijela kaznenu prijavu protiv Blaškine kćeri za ubojstvo. Tek će se vidjeti gdje će se nastaviti sudski postupak.

Nepoznanica: Sredstvo zločina još nije pronađeno

Tijekom policijskog očevida u vili Skenderovih u Pakracu policija je izuzela sve tragove koji bi joj mogli pomoći u rješavanju slučaja, no jednu stvar nisu uspjeli identificirati - tupi tvrdi predmet kojim je nesretna žena umlaćena.

Gdje je odbačeno sredstvo izvršenja nije poznato, a hoće li nakon ispitivanja uhićene kćeri Skenderovih biti riješena i ta nepoznanica, pokazat će vrijeme jer se nije odustalo od potrage za sredstvom izvršenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:00