RUŽNA PRIČA

ŠTO ZAPRAVO ZNAČI OVRHA DJETETA? Profesorica obiteljskog prava objašnjava o čemu je riječ

Nina Kuluz s dvije godine starim sinom
 Obiteljski album / CROPIX

Nekoliko stotina Splićana jutros se okupilo u splitskoj četvrti Pujanke ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz izražavajući protivljenje ovrsi njezina djeteta Cesarea, kojom je on trebao biti vraćen ocu u Italiju, talijanskom državljaninu.

No, kako nije angažiran sudski tumač za talijanski jezik policija nije mogla postupati pa je ovrha nad djetetom odgođena. Ovrha će se ponovno pokušati provesti u srpnju ili kolovozu, piše Slobodna Dalmacija.

Pojam "ovrha djeteta", koji sa sobom vuče vrlo neugodne konotacije kao da se radi o stvari, a ne ljudskoj osobi, zbunila je mnoge građane. Stoga je tportal kontaktirao prof. dr. sc. Branku Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku, koja se bavi obiteljskim pravom da objasni o čemu je zapravo riječ

Profesorica Rešetar objašnjava da zapravo nije riječ ovrsi djeteta, nego ovrsi sudske odluke, ali da se kolokvijalno kaže ovrha djeteta.

- Znači, provodi se ovrha pravomoćne sudske odluke na temelju koje je majka dužna predati ocu dijete ili obratno i na temelju koje otac ili majka imaju pravo, recimo, družiti se s djetetom od petka u 17 sati do nedjelje u 19 sati - rekla je za tportal Rešetar.

Situacija nastupa ako, recimo, majka ne omogući ocu da viđa dijete: pokreće se sudski postupak, koji se zove ovršni postupak, i on se mora provesti u roku od šest tjedana.

- Ako vama ta majka ne da dijete, a dijete ima tri godine i ne može se samo spremiti i pripremiti, idete u ovrhu, želite prisilnim putem ostvariti pravo koje vam je država zajamčila sudskom presudom. To se zove ovršni postupak - navodi Rešetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:09