PRVE REAKCIJE

STRUČNJACI O DEBATI Milanović i Plenković debatama žele izbaciti MOST iz igre

 Bojan Glavašević Twitter

"Milanoviću je prije svega bilo stalo pobijediti u debati, a Plenković je nastup iskoristio kako bi poslao poruku biračima HDZ-a" - jedan je od zaključaka petero stručnjaka, politologa, komunikologa i ekonomista koji su za Jutarnji list analizirali sinoćnju debatu šefova HDZ-a i SDP-a.

Ako su te strategije bile unaprijed dogovorene, zadovoljno bi trljati ruke moglo i HDZ-ovo i SDP-ovo biračko tijelo, iako su se dvosatna debata i beskrajno repliciranje na kraju pretvorili u zamornu i predugačku emisiju.

Kad je u pitanju prvi dojam, Zoran Milanović u studio HRT-a stigao je pripremljeniji i upućeniji, a strategija debatiranja, slažu se naši sugovornici, uglavnom se svodila na potenciranje neiskustva HDZ-ova Andreja Plenkovića.

"Oboje su imali šalabahtere s kojih su govorili, ali Milanović je puno više od Plenkovića inzistirao na priči o sebi kao iskusnom političaru i državniku, s puno staža i utakmica u nogama. Andreja Plenkovića kao da je pokušavao svesti na "briselskog Plenkija", prikazati ga kao bezličnog čovjeka koji odbija odgovarati na pitanja, a zatim poantirati na inače HDZ-ovu terenu, dakle nacionalnim pitanjima, što se pokazalo teškim poslom", pojasnio je politolog Višeslav Raos.

Iako Plenkoviću zamjera nedostatak snažnijeg, fajterskog stava, Raos upozorava kako je to vrlo vjerojatno posljedica unaprijed dogovorene HDZ-ove strategije.

"Dok je Milanović uglavnom govorio o sebi i u jednini, Plenkovićev govor bio je u množini, a uglavnom se svodio na stranku i poruku o jednom novom vodstvu HDZ-a koje neće ljude odmicati od stranke", zaključio je Raos, priznavši šefu SDP-a da je u studio stigao pripremljeniji i oboružan brojkama.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan rekao bi čak da je u ovoj prvoj debati Milanović za prsa pobijedio, prikazavši Andreja Plenkovića kao sugovornika kojemu je debata pomalo i zamorna, iako su obojica, kaže, dobro držala koncentraciju i pratila tempo.

"Ova debata neće utjecati na promjene u glasačkom tijelu, ali ostalo je za njima nekih zanimljivih izjava, poput one Plenkovićeve da neće pristati na uvjete MOST-a da Božo Petrov postane premijer. Dakle, imali smo premijersku debatu, i ako ona bude dobro primljena u javnosti, izgledno je da ćemo do kraja imati debate Milanović - Plenković, čime bi priča o premijeru iz kvote MOST-a automatski otpala iz igre", upozorava Macan, a slično primjećuje i Raos.

Šef SDP-a, smatra komunikologinja Aleksandra Kolarić, vještijim se pokazao u dijelu debate koja se vodila oko pitanja porezne politike, ali je zato kratak fitilj i nervozu pokazao kod teme Lex Perkovića i afere Madison.

"Plenković je pokazao lidersku osobinu mirnoće. Fascinantno je bio miran sve vrijeme, a onda bi samo ledeno “ubo” Milanovića. Ipak očito je da ima puno manje iskustva u ovakvoj vrsti javnih nastupa, odnosno diskusija od Zorana Milanovića”, smatra Kolarić, zamjerivši šefu SDP-a bahatost, agresivnost i dociranje.

To je, slažu se naši stručnjaci, do izražaja posebno došlo u drugom djelu emisije, u kojemu je šef HDZ-a najednom živnuo.

"Prvo poluvrijeme dobio je Milanović, drugo Plenković, koji se oslobodio treme kako je vrijeme prolazilo. Milanović si je tu dopustio previše soliranja, a to je strpljivi Plenković iskoristio i efikasno mu vraćao kratkim ubodima. Ipak, Plenković je imao težu ulogu jer je morao braniti postojeću vladu, iako se s njome ni programski ni osobno ne slaže, i to je bila nezahvalna pozicija”, zaključio je politolog Pero Maldini.

Sugovornici Jutarnjeg slažu se kako će sinoćnja debata teško imati odlučujući utjecaj na rezultat izbora, ali da nikako nije bila uzaludna.

"Ova debata je pozitivna pojava u hrvatskom političkom diskursu, ali netipična za našu kulturu, posebno nakon godinu dana u kojoj smo imali fijasko pri sastavljanju vlasti te zagađivanje javnog prostora političkim i ideološkim diskvalifikacijama neistomišljenika. Ova debata bila je uljuđena i civilizirana, i ni u jednom trenutku ni Milanović ni Plenković nisu prešli granicu. Ipak, dobar njen dio bio je prestručan pa vjerujem da će na kraju prevladati dojam, a ne znanje", smatra Maldini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:31