SURADNJA BAVARSKE I HRVATSKE

Studenti iz Bavarske ovog ljeta upisuju prvu akademsku godinu u Splitu

Prof.dr. Jasmina Havranek, Prof.dr. Johannes Brachmann, Prof. Predrag Šustar, Prof.dr. Zoran Đogaš, Dr. Melanie Huml, Prof.dr. Ante Tonkić, Prof.dr. Dragan Primorac, Joachim Bovelet, Prof.dr. Bernd Greger, Prof.dr. Alen Soldo

Danas je postignut iznimno važan dogovor o sustavnoj i višegodišnjoj edukaciji studenata iz Bavarske u Republici Hrvatskoj, točnije na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Splitu. Ovo je prvi sličan dogovor koji je jedna institucija iz Bavarske postigla sa sveučilištem izvan granica Federalne Republike Njemačke. Rezultat je to višegodišnje suradnje REGIOMED KLINIKEN i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koju je inicirao prof.dr. Dragan Primorac, bivši minister znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Tijekom dvodevnih sastanaka, domaćim hrvatskoj delegaciji u sastavu prof.dr. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH, prof.dr. Dragan Primorac, pokretač ove suradnje, prof.dr. Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, prof.dr. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof.dr. Ante Tonkić, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu bila je bavarska ministrica zdravstva i znanosti gospođa dr. Melanie Huml.

Tijekom sastanka potvrđeno je da projektu iznimnu potporu daju Vlada Bavarske te vodstvo Coburga i Lichtenfelsa, a prva generacija 25 njemačkih studenata kreće s nastavom u Splitu 3.10.2016. Prema predloženom modelu, njemački studenti će plaćati godišnju školarinu u iznosu od 9.000 eura. U završnoj riječi Ministrica dr. Melanie Huml je izrazila golemo zadovoljstvo potpisanom suradnjom, a Joachim Bovelet, predsjednik REGIOMED KLINIKEN je istaknuo da je Sveučilište u Splitu odabrano između svih drugih institucija zbog izvrsnosti u radu te zbog nedavnih pokazatelja uspješnosti Sveučilišta koje je objavio Thomson Reuters. Prof.dr. Dragan Primorac je istaknuo da je riječ je o jedinstvenom primjeru međunarodne suradnje gdje će jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazovati njemačke studente, a uz to će povećati mobilnosti studenata i nastavnika u oba smjera, kao i omogućiti suradnju hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti. Prof.dr. Zoran Đogaš je naglasio da će se cijeli pretklinički dio studiranja obavljat na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a klinički dio nastave u Splitu i na Regiomed KLINIKEN, čime se signifikantno podiže kvaliteta nastave i konkurentnost splitskog Medicinskog fakulteta.

Prethodno današnjem dogovoru postignutom u Bavarskoj, Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet i REGIOMED KLINIKEN svečano su potpisali Sporazum o suradnji 7. ožujka 2016.

REGIOMED KLINIKEN jedan od najvećih njemačkih lanaca zdravstvenih institucija, smješten je u njemačkim pokrajinama Bavarskoj (gornjoj Frankoniji) i Južnoj Turingiji, konzorcij je koji okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija. Bolnički kapacited sadrži 1 800 postelja. REGIOMED KLINIKEN je u 2014. godini zapošljavao 4.600 osoba, a godišnje zdravstveni djelatnici obave oko 20 tisuća operacija i oko 40 tisuća nekirurških zahvata na čak 49 odjela. REGIOMED KLINIKEN od prošle godine ima potpisan ugovor o suradnji s hrvatskom bolnicom Sv. Katarina iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:25