ZAŠTITA POTROŠAČA

SUD: VRATITE IM SAV NOVAC I KAMATE! Kupnja stana u Zagrebu pretvorila im je život u pakao, a reakcija firme koja im je prodala stan ih je iznenadila!

 
 CROPIX

“Pogledaj ovu sivu mrlju”, rekla je Božica Vurnek svome suprugu Denielu. Bila je to mala, tamna mrlja u kutu stropa u dječjoj sobi. “To je vlaga”, nastavila je Božica koja je bila u drugom stanju i držala svog godinu dana starog sina. Njezin ju je suprug pokušao uvjeriti da je to samo mala mrlja. Ipak su se prije tek dva mjeseca uselili u novi stan u Novom Jelkovcu u Sesvetama. “Nije moguće da je probila vlaga”, pomislio je Deniel.

Mrlja se pojavila u listopadu 2013. godine, a danas, četiri godine poslije, ta ista mrlja se proširila na cijeli stan, mijenjala boju iz žute preko crne u žarko crvenu, uništila im zidove te pretvorila život obitelji Vurnek u pakao.

- Stan smo kupili u kolovozu od Zagrebačkog holdinga. Cijena je bila pristupačna, a djelatnici Holdinga su nas uvjeravali kako je stan u savšenom stanju - kaže Deniel.

Ona mala siva mrlja se nedugo nakon toga proširila na cijeli zid i poprimila crvenu boju. Vlaga je počela kapati po podu dječe sobe, a Deniel i Božica sina su prebacili u svoju sobu. Vlaga je uskoro probila i u kupaonici te u hodniku, a došla je i do njihove spavaće sobe. Ostali su zarobljeni u dnevnoj sobi, gdje su svi troje naposljetku i spavali. Štetu su prijavili u siječnju 2014. godine, a tada je krenula i njihova borba s Holdingom.

Pokušaj dogovora

- Napali su nas iz Holdinga da je stan bio ispravan te da se mi nismo pridržavali uputa o korištenju stana. Nisu htjeli ni doći pogledati štetu - rekla je Božica. Tek nakon dvije dodatne prijave u stan su im došli djelatnici Holdinga i tvrtke Team iz Čakovca, glavni subjekti koji stoje iza gradnje zgrade.

- Optužili su nas da nismo dovoljno otvarali prozore tijekom zime, ali nisu znali objasniti kako je vlaga putovala po cijelom stanu. Obećali su prefarbati vlažni zid, ali da sve ostale sanacije moramo pokriti sami Poslije toga su došli još šest puta, ali ni jednom nisu ništa sanirali. Uvijek su to bili isti akteri. Zdravko Juć i Igor Cerar iz Holdinga i Josip Slaviček iz Teama. Cerar je čak jednom rekao da je uzrok prevelike vlage u stanu naša tjelesna temperatura - veli Deniel. U konačnici je Holding napravio tri sanacije. Prebojili su vlažni zid u kupaonici, stavili pur pjenu u razvodnu kutiju i zalijepili par pločica koje su se počele odljepljivati u kuhinji. Za njih je problem bio riješen.

Najteži dani

Par mjeseci kasnije pojavile su se gljivice, a vlaga se proširila na cijeli stan. Tijekom najveće zime oni su morali imati otvoren prozor kako se ne bi ugušili. U nekoliko navrata je Daniel slao obitelj kod prijateljice, dok je on ostao čistiti zidove i sanirati štetu. Sve se to odrazilo na njihovo zdravlje. Božica je pala na 45 kilograma, jedno dijete je dobilo bronhitis, a Deniel je patio od teških glavobolja. Shvatili su da više ne mogu ovako živjeti, zbog čega su odlučili slučaj dati na sud. Prvo su Holdingu ponudili opciju zamjene stanu, ali oni su to odbili.

Jedina opcija im je bila raskid ugovora. Kada je krenulo suđenje, Holding je shvatio da bi mogli izgubiti spor, zbog čega su ponudili sanaciju stana. Vurneki su odbili i sve svoje nade položili u Općinski građanski sud u Zagrebu. I dana 9. prosinca 2016. godine sud je presudio da se raskida ugovor o kupoprodaji nekretnine s Holdingom.

Loša izvedba

Ključan je bio nalaz sudskog vještaka koji je zaključio da su procurivanje oborinske vode uzrokovali nestručno izvedeni spojevi instalacijskih vertikala sa spojevima krova i nestručno izvedena hidroizolacija na podu terase stana na 4. katu. Isto tako je utvrđeno da stvaranje gljivica i plijesni na unutarnjim površinama stana uzrokuju neprekinuti hladni mostovi, koji nastaju zbog nedovoljno toplinske izolacije i povećane količine vodene pare u zraku zbog neprekidnog curenja i vlaženja.

- Zbog ovih razloga predmetni stan nije podoban za život - stoji u zaključnom nalazu presude.

U presudi stoji da Holding mora obitelji Vurnek isplatiti 62.855 eura, kolika je vrijednost stana, sa zateznim kamatama. Iz Holdinga su se žalili na presudu.

- Vaš upit se odnosi na slučaj koji se nalazi na odlučivanju na drugostupanjskom sudu, ne možemo ga komentirati - rekli su iz Holdinga. Dok se ne donose nova presuda, obitelj Vurnek je i dalje u tom istom stanu koji je proglašen nepodobnim za život. U isto vrijeme Grad Zagreb je raspisao natječaj za davanje u najam javno najamnih stanova u tom istom naselju. Riječ je o 42 već korištena stana, koji sada traže nove obitelji koje će se u njih useliti.

Treba analizirati plijesan kako bi se znalo je li prijetnja zdravlju

Obitelj Vurnek već se četiri godine izlaže riziku da zbog plijesni ili vlage oboli od neke bakterijske bolesti.

Matijana Jergović, specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kaže da stambeni prostor može utjecati na zdravlje stanara.

- Suvremeni zdravstveni pristup predlaže da se ode na teren kako bi se detektirale kritične točke u stanu. Nakon analize plijesni može se utvrditi je li sama plijesan opasna po ljudsko zdravlje. Sam stambeni prostor može utjecati na zdravlje obitelji, pogotovo ako je riječ o kronično bolesnim osobama ili djeci - kaže dr. Jergović te dodaje da se plijesan obavezno mora što prije ukloniti. (M.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:26