NEMA PRESLAGIVANJA

ZAVRŠIO SUDBONOSNI SASTANAK VRHA HNS-a, VRDOLJAK 'Odlučio sam predložiti da ne idemo u savez s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije'

 Srđan Vrančić / CROPIX

22:04 'Odlučio sam predložiti da ne idemo u savez s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije', izjavio je Ivan Vrdoljak novinarima ispred sjedišta HNS-a.

- Bilo je vidljivo da će se stranka podijeliti, nisam to želio dozvoliti, odlučio sam predložiti da stranka ne ide u Vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku. Imao sam iskrenu namjeru izvući Hrvatsku iz političkih rovova, ali ne po cijenu toga da se dijeli stranka. Povlačim se sa svih funkcija u stranci, rekao je Vrdoljak i otišao ne dopustivši novinarima da mu postavljaju pitanja.

- Stranka je usvojila odluku da ne ulazi u Vladu Republike Hrvatske, zaključio je na kraju.

Nedugo nakon njega, prostorije središnjice HNS-a napustila je i Anka Mrak Taritaš koja je novinarima samo dobacila da je 'sve već rečeno', a Andro Vlahušić je na pitanje kakvu su ponudu od HDZ-a odbili, rekao: 'Veliku, ogromnu ponudu'.

Slobodna Dalmacija doznaje da je deset članova Predsjedništva HNS-a bilo protiv dogovora s HDZ-om, petero ih je bilo suzdržano, dok je jedan bio za koaliranje i ulazak u Vladu.

Stranku do unutarstranačkih izbora preuzima Predrag Štromar. Još se ne zna kada će biti održani unutarstranački izbori, no to bi se moglo znati već sutra na sjednici središnjeg odbora HNS-a.

-------------------------

21:50 Sastanak Predsjedništva HNS-a je gotov, uskoro se očekuje izjava Ivana Vrdoljaka.

-------------------------

21:35 Sjednica Predsjedništva HNS-a traje već šest i pol sati, a prema neslužbenim informacijama sastanak se toliko odužio jer se pokušava postići nekakava jednoglasna odluka ili barem odluka sa što većom većinom.

Kako također neslužbeno doznajemo, između ostalog na stolu je i opcija da bi HNS podržao manjinsku Vladu i neke projekte, a da se pritom ne ulazi u formalnu koaliciju s HDZ-om.

Navodno je ovu ideju predložila počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

-------------------------

Sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj će glavna tema biti ide li se u koaliciju s HDZ-om počinje u 15 sati, a procjenjuje se da bi mogla trajati oko dva sata. HNS-ovci su se već počeli okupljati u zagrebačkom sjedištu, a među prvima je stigao Tomislav Stojak.

Na pitanje kako će se izjasniti kada je u pitanju ulazak u Vladu, Stojak je odgovorio da će svoje mišljenje reći kolegama na sjednici, a ne poput nekih na društvenim mrežama.

- Ne očekujem raskol u HNS-u, uvjeren sam da će odluke biti razumne i osigurat ćemo da i dalje budemo jedna od najbitnijih stranaka na političkoj sceni - rekao je Stojak

Predsjednik varaždinske organizacije HNS-a Predrag Štromar izbjegao je novinare okupljene ispred središnjice koji su od njega htjeli čuti hoće li doista podržati koaliciju s HDZ-om. Nešto prije njega, u zgradu je ušao Milorad Batinić i samo kratko kazao kako 'neće biti raskola u stranci'.

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić po dolasku je rekao da stranka neće nestati, ali da je upitno kakve će vrijednosti zastupati ukoliko se izglasa koalicija s HDZ-om.

- Mi danas odlučujemo o tome hoćemo li ostati stranka ili postati trgovačko društvo.

Na pitanje misli li preuzeti vodstvo stranke ukoliko dođe do izmjena na vrhu, Vlahušić je rekao da ne misli jer je 'osuđeni kriminalac'.

Nešto iza njega stigao je i Srđan Gjurković te kazao kako će tražiti da se danas razgovara o svemu što je dosad bilo pregovarano s HDZ-om, koji su razlozi za te pregovore kao i tko je pregovarao.

Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Beus Richemberg, Nada Turina Đurić i Anđelko Topolovec stigli su nešto prije tri sata, ali su odbili dati izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:06