NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

SUĐENJE SUPRUŽNICIMA CETINSKI Oslobođeni svih optužbi, USKOK nije uspio dokazati navodno lažiranje porijekla imovine

B. M., kći emigranta V. M. koja je ispitana videolinkom u Švedskoj, rekla je da njezin otac nije imao nikakve veze s poznatim pjevačkim parom
Mirko Cetinski
 Matija Đanješić / CROPIX

NOVO 11:40 Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci danas je oslobodilo supružnike Mirka i Vinku Cetinski te poreznike Mirjanu Grijak i Silva Jelinčića svih optužbi vezanih za slučaj navodnog lažiranja porijekla imovine. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

Obrazlažući presudu, sutkinja Ika Šarić je ukazala na manjkavosti USKOK-ove optužnice, odnosno na činjenice da se tijekom postupka nije uspjelo dokazati krivotvorenje potpisa roditelja Mirka Cetinskog, majke Vinke Cetinski, kao ni potvrda o predaji novca od strane njihovih prijatelja. Također, prema obrazloženju, nije dokazano ni stjecanje imovinske koristi.

Odmah po čitanju presude Uskok je najvio žalbu jer, kako kaže zamjenica ravnatelja riječkog USKOK-a, 'ova presuda ne prizlazi iz utvrđenog činjeničnog stanja'.

-------------------------------------

SUDSKI PROCES:

Dok “glavni” kazneni proces protiv supružnika Vinke i Mirka Cetinskog na Županijskom sudu u Puli, nakon čak osam odgoda, još nije ni počeo, onaj što se protiv njih vodi na riječkome Županijskom sudu jučer je ušao u samu završnicu i objava presude zakazana je za danas.

Poriču optužbe

Pred vijećem, kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić, supružnicima Cetinski, zajedno s još dvoje poreznih inspektora iz Rijeke, Mirjanom Grijak i Silvom Jelenčićem, sudi se zbog navodnog lažiranja porijekla imovine. USKOK tereti poreznike za zloupotrebu položaja i ovlasti, a supružnike Cetinski za krivotvorenje isprava i poticanje poreznika na zloupotrebu položaja. Prema optužnici, koju su i Vinka i Mirko Cetinski i poreznici Grijak i Jelenčić jučer negirali tijekom iznošenja obrane, temeljem nevjerodostojnih dokumenata u poreznom nadzoru kao zakoniti prihvaćeni su prihodi obitelji Cetinski od oko 25 milijuna kuna, i to samo u novcu. Na raspravi je prvo preslušan audiozapis iskaza B. M., kćeri pokojnog V. M., koja je svjedočila u Švedskoj, gdje i živi. Naime, pravdajući porijeklo 1,8 milijuna eura imovine, Mirko Cetinski tvrdio je da se radi o novcu koji mu je V. M. poslao preko svoje nevjeste N. M. u ožujku 2004. godine.

Iznoseći obranu, Mirko Cetinski objašnjavao je da je V. M., koji je živio u Berlinu, za njega čuvao i oplemenjivao novac koji je kao glazbenik zarađivao nastupima po istočnoj Europi u periodu od 1969. do 1990. godine. Cetinski je objašnjavao da V. M. poznaje još iz Pule te da su se jednom, uslijed turneje po bivšem DDR-u, susreli u restoranu u Zapadnom Berlinu, gdje ga je pjevač zamolio da mu pomogne mijenjati istočnonjemačku valutu u DEM. Ta se suradnja kasnije nastavila, no kći V. M., koji je bio politički emigrant u bivšem sustavu, tvrdi da joj otac nikad nije spominjao da uopće poznaje Cetinske, što je čudi jer su kao poznate osobe često bile na televiziji. Negirala je da joj je otac u ožujku 2004. bio u Istri. Mirko Cetinski tvrdio je, pak, da je V. M. bio vrlo diskretna i pouzdana osoba te da vjerojatno nikome nije niti govorio o njihovu aranžmanu s njemačkim markama. Cetinski je govorio da je, kao pjevač, imao 24 turneje po SAD-u, kao i više od 400 nastupa u bivšem SSSR-u te u DDR-u, Zapadnoj Njemačkoj i drugim zemljama. Tvrdi da je, kao glazbenik sa zlatnim pločama, nastupao stalno i dobro zarađivao, čak više nego današnje glazbene zvijezde.

Iznoseći završnu riječ, optužba je ponovila tvrdnje da su supružnici Cetinski lažirali dvije oporuke, odnosno darovnice, onu Mirkova oca iz 1989. i Vinkine majke iz 2005., prema kojima im, uz nekretnine, ostavljaju i znatna financijska sredstva. U prvom slučaju, Mirkov otac ostavio im je, navodno, 460 tisuća njemačkih maraka i ukupno 405 tisuća američkih dolara, dok im je Vinkina majka ostavila 420 tisuća eura. Supružnici Cetinski tvrdili su da su, s obzirom na to da su i jedan i drugi jedinci, oni ionako jedini nasljednici, da darovnice nisu imale nikakvu formalnu težinu te im nisu pridavali važnost.

Ljutita

Država USKOK-ova tužiteljica tvrdi da su se poreznici u više navrata sastajali sa supružnicima Cetinski te da su tijekom 2012. dogovarali “friziranje” dokumenata kako bi dokazali porijeklo pozamašne imovine. Jedna od stvari na koju je optužba uputila jest nesrazmjer kretanja na bankovnim računima Vinke Cetinski - recimo, na činjenicu da je 2002., 2005. i 2006. podizala kredite, stavljajući kuće pod hipoteku, dakle u vrijeme kad su, navodno, dobili 1,8 milijuna eura iz Njemačke, 450 tisuća dolara iz SAD-a i 420 tisuća eura majčina nasljedstva. Iz zabilješki poreznika optužba je izvukla zaključke da su se s Cetinskima dogovarali kojim dokumentima i na koji način “pokriti” porijeklo novca. Obrana svih optuženika u završnoj je riječi rekla da optužbe nisu dokazane. U svojem govoru, odvjetnik Cetinskih Goran Marjanović istaknuo je da je cijeli ovaj proces, ustvari, demonstracija sile države koja se “naljutila” nakon što su poreznici u nadzoru ustvrdili da porijeklo imovine supružnika Vinke i Mirka nije sporno i da je sve povezano sa slučajem koji bi se trebao voditi na Županijskom sudu u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:17