NESUGLASICE MEĐU PARTNERIMA

SUKOB U VLADAJUĆOJ KOALICIJI Ovo su tri moguća scenarija za rasplettrenutnih napetosti između HDZ-a i Mosta

 Goran Mehkek / EPH

Totalni rat. Ta sintagma ponajbolje opisuje situaciju koja je zavladala u Banskim dvorima nakon što su dvojica potpredsjednika Vlade Božo Petrov i Tomislav Karamarko javnosti otkrili svu dubinu procjepa koji je, nakon samo šest tjedana, nastao između dvaju ključnih partnera u vlasti, piše u svojoj analizi Slobodna Dalmacija .

Šef HDZ-a i lider Mosta pred tv kamerama su odigrali 'jedan u kupe, drugi u špade': Petrov se pravio da uopće ne zna da je Milijan Brkić HDZ-ov kandidat za novog ministra branitelja, dok je Karamarko poželio očitati lekciju Mostovom ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću upozorivši ga da ga, kao neposredno nadređenog, mora slušati kada mu on naloži smjene u policijskom sustavu.

- Treba biti iskren i priznati: imamo dvije paralelne Vlade. Jednu u Banskim dvorima predvodi HDZ, a drugu Most i premijer Tihomir Orešković – kazao je Slobodnoj u srijedu jedan zastupnik vladajuće koalicije, koji je prognozirao da Vlada, ako pod hitno ne obustavi baražnu vatru na relaciji HDZ-Most, gura zemlju u nove izbore.

- Vrijeme radi za nas. Ako će se dečki iz Mosta nastaviti ovako ponašati, ići ćemo na izbore, pa kud koji, mili moji. A na njima, Most bi sa svim svojim vetima, ultimatumima i ucjenama mogao nestati – poručuje ljutito jedan HDZ-ov parlamentarac iz Dalmacije, uvjeren da novi izbori njegovoj stranci ne bi puno naškodili. HDZ je već dulje vrijeme stabilizirao rejting na oko trideset posto, dok se onaj Mosta u samo četiri mjeseca – prepolovio.

Ova je stranka s 19 posto potpore u studenom prošle godine spala na 10 posto podrške u veljači, pa je vrlo upitno kako bi prošli nakon neuspjelog eksperimenta suradnje s HDZ-om. Ipak, u HDZ-u ima i onih koji upozoravaju da ovakav razvoj situacije unutar najjače hrvatske desne stranke slabi Karamarka, a jača poziciju Milijana Brkića i Tomislava Čuljka.

Karamarko je od početka bio glavni zagovornik suradnje sa Mostom, iako mu je dio stranačkih dužnosnika otvoreno zamjerao da je – u pokušaju da Božu Petrova pridobije na svoju stranu – Mostu napravio prevelike ustupke. Dok je na vlasti, Karamarko je u HDZ-u neupitan. Onog trenutka kada je izgubi, njegov ostanak na čelu HDZ-a ozbiljno dolazi u pitanje.

Politolog prof.dr. Anđelko Milardović uvjeren je, pak, da će se savez Mosta i HDZ-a održati dulje nego se to u ovom trenutku čini.

- Kao i u svakom braku, i u koaliciji postoje svađe. No, vlast je slast, a interes za održanjem na vlasti bit će jači od želje za konfliktom, pa će vremenom dolaziti do kompromisa – smatra Milardović. On zaključuje da će nagon za političkim održanjem Bože Petrova, čiji bi Most na novim izborima mogao prometnuti u glavnog gubitnika, biti jači od bilo kakvih kavgi. I da će Petrov i Karamarko, pa i Tihomir Orešković, uskoro ipak uspjeti naći zajednički jezik, piše Slobodna Dalmacija .

TRI SCENARIJA RASPLETA

RASPAD KOALICIJE – IZBORI U LIPNJU

– ako Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko i Božo Petrov uskoro ne nađu zajednički jezik o ključnim pitanjima u zemlji, savez HDZ-a i Mosta bi se mogao raspasti, a zemlja bi se mogla naći pred novim izborima već prije ljeta;

KRHKA VLADA – IZBORI ZA GODINU DANA

– Mostu nisu u interesu novi izbori i zbog toga bi Božo Petrov mogao početi popuštati HDZ-u. U slučaju da tenzije ipak budu prevelike, na izbore bismo mogli iduće proljeće;

PUNI MANDAT – IZBORI ZA ČETIRI GODINE

– vlast je moćno vezivno tkivo, pa nije isključeno da, nakon porođajnih muka iz prvih nekoliko tjedana, partneri profunkcioniraju i izdrže u istoj Vladi do kraja mandata. Iz ove je perspektive u to teško vjerovati, no i takav je rasplet moguć.

Milardović: Teško uskladiti Opus dei i neoliberale

Hrvatska već ima jedno iskustvo nestabilne koalicijske Vlade. Riječ je o savezu Ivice Račana, Dražena Budiše i tzv. četvorke iz 2000. godine, koji je bio obilježen nizom unutarnjih kriza, izlascima iz koalicije i otvorenim sukobima. No, unatoč svim teškoća,a Račanova Vlada izdržala je pune četiri godine, do kraja svojeg mandata.

Prof. dr. Anđelko Milardović smatra da je to ipak bila puno lakša situacija od ove današnje, kada je na vlast došla ideološki potpuno heterogena koalicija stranaka i pojedinaca.

- U aktualnoj vladi ima svega: od članova Opusa Dei i povijesnih revizionista, do neoliberala i zagovornika krugova krupnog kapitala. Zato je njihovo usklađivanje puno teže – smatra Milardović.

Vijeće za suradnju u blokadi

U Mostu već neko vrijeme priznaju da Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i njihove stranke ne funkcionira.

-Kroz Vijeće gotovo da nije prošlo niti jedan kandidat za pomoćnika ili zamjenika ministra. Zašto? Pa naprosto je bilo nemoguće dogovoriti bilo koje ime jer su blokade i opstrukcije prevelike – kažu u Mostu. Većinu kandidata su, prema neslužbenim informacijama, izravno dogovorili Petrov, Karamarko i Orešković. Zapelo je na Brkiću, ali i na direktorima javnih poduzeća.

-Tamo HDZ želi staviti samo svoje ljude, a mi smo se ipak obavezali na javne natječaje i odabir najboljih – tvrde u Mostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:39