POMOĆ IZ EUROPE

SVAKI DAN IZBJEGLIČKE KRIZE HRVATSKU JE KOŠTAO 2 MILIJUNA KUNA Stiže novac iz Bruxellesa, evo koliko ćemo dobiti...

 AP

Europska komisija izvijestila je u petak navečer da je Republici Hrvatskoj odobreno 16,4 milijuna eura iz kriznih fondova za nastale troškove upravljanja izbjegličkom krizom, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.Republika Hrvatske je od početka izbjegličke i migranstke krize u našoj zemlji zatražila od Europske komisije financijsku pomoć vezano uz troškove nastale upravljanjem krizom, naveo je večeras MUP RH na svojim internetskim stranicama.

Također je izvijestio da je danas do 21 sat u Hrvatsku ušao 2.151 migrant. Trenutno je u prihvatnom zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu 26 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije. Od početka migracijske krize, 16. rujna, u Hrvatsku je ušlo 332.472 migranta.

Ovo je svakako dobra vijest za Hrvatsku, jer troškovi za zbrinjavanje izbjeglica su bili ogromni. Tako je ministar Ostojić u razgovoru za Deutsche Welle otkrio da Hrvatska od EU nije dobila ni centa i otkrio koliki su stvarni troškovi:

- Uz punu skrb koja Hrvatsku košta najmanje 2 milijuna kuna dnevno. Već 50 dana se oslanjamo na vlastite šatore, opremu, ljude. Do ovog trenutka nije dobiven niti jedan cent europske pomoći. Naše robne rezerve, volonteri, Crveni križ, sve je to na teret poreznih obveznika. Obećanje imamo i čekamo da bude potvrđeno. Ali za sve smo bili spremni, imali smo šatore, krevete, sve što je trebalo.

Ako se cifra koja nam stiže iz Bruxellesa preračuna u kune, onda dolazimo do svote od 125 milijuna kuna. Ako je Ostojićeva računica točna, onda smo od početka krize potrošili oko 100 milijuna kuna. Dakle, Europa je Hrvatskoj nadoknadila izgubljeno, ali u našoj 'kasici prasici' neće ostati puno novca...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:06