INCIDENT U KAPUCINSKOJ CRKVI

SVEĆENIK SA ŽUPNOG VJERONAUKA POTJERAO DJEVOJČICU S POSEBNIM POTREBAMA 'Čekala je vani na kiši i plakala' SVEĆENIK PRIZNAO 'Nisam trebao tako...'

 Danko Putar / HANZA MEDIA

Pater Josip Vizjak prošle je srijede usred nastave župnog vjeronauka koja se održava u Kapucinskoj crkvi u Varaždinu izbacio djevojčicu s posebnim potrebama jer ona ove godine neće ići na krizmu, piše eVaraždin.

"Ona ne ide na vjeronauk u školu zbog nekih obaveza koji se tiču njezinog zdravstvenog stanja, a nismo znali da ako hoće ići na krizmu da mora pohađati dvije godine župni vjeronauk, a ne samo jednu", rekla je majka djevojčice za eVaraždin uz molbu da ostane anonimna.

Izbacivanje s nastave uz riječi "izvoliš van iz crkve" šokiralo je djevojčicu budući da je, kako kaže njezina majka, s biskupijom dogovoreno da može pohađati vjeronauk i ići na krizmu. "Ona je mene zvala na mobitel, čekala je vani na kiši ispred crkve, plakala i rekla da joj je svećenik rekao da mora izaći iz crkve", dodala je majka djevojčice.

Pater Vizjak je za eVaraždin potvrdio da je djevojčici na početku nastave vjeronauka rekao da nema potrebe da tu bude te da ide kući jer ne može ići na krizmu.

"Prema propisima, dijete nije imalo pravo ići na krizmu ove godine jer ne pohađa vjeronauk u školi, a župni je trebala pohađati najmanje tri godine. Roditelji su trebali biti upoznati s pravilima kada i kako dijete može ići na krizmu ili barem popričati s njim i upoznati ga s cijelom situacijom", dodao je Vizjak te priznao da nije najbolje postupio. "Nisam znao da je djevojčica bolesna i nisam joj trebao reći neka ide doma usred vjeronauka i ispred njezinih prijatelja", rekao je Vizjak.

Majka djevojčice tvrdi suprotno. "Svećenici su bili upoznati s njezinim zdravstvenim stanjem. Nije bilo riječi da ona ide ove godine na krizmu. To su oni tako zaključili. S kćerkom sam otišla i u crkvu i na nastavu župnog vjeronauka kada je nastava počela. Nismo samo ostavili dijete prek crkvom bez razloga", dodaje.

Varaždinska biskupija nije odgovorila na molbu za očitovanjem o incidentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:51